- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
İstanbul'a gelip-giderken her köşesinde hediyelik pişmaniyesi olan ilimiz?

Kocaeli’de akla ilk gelen lezzetlerden biridir pişmaniye. Terayağ, vanilya, türüne göre kakao, un, su, limon tuzu ve şekerden yapılır. Pişmaniyeler, kiminin yolculuğunda sevdiklerine götürmesi için yol arkadaşı olurken, kiminin de vazgeçemediği lezzet olduğundan evlere misafir olur.
Ünü dünyayı sarmış Kayısı şehrimiz?

Yüksek besin değerine sahip olan kayısı; A, B, C, E vitaminleri içeriğinin yanı sıra aynı zamanda demir, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve lif deposu.
Olsada sıcak sıcak yiyelim dediğimiz künefe, hangi şehrimizle anılmakta?

Künefe, en lezzetli tatlıların başında gelir. Dondurma, Antep fıstığı ya da kaymak ile birlikte yenilebilir.
Peynir Helvası olarak da bildiğimiz Höşmerim hangi şehrimizin ?

Marmara, Ege, İç Anadolu bölgelerinde üretilen bir tatlı. Balıkesir ve Bursa başta olmak üzere, Çanakkale, Tekirdağ, Kırklareli ve İzmit tatlının en çok yapıldığı illerdir. Özellikle peynir sevenlerin tercih ettiği Höşmerim tatlısı geçmişten günümüze gelen bir lezzettir.
8 Ağustos 2013 tarihinde tescillenen tatlımız, hangi şehrimizin ?

Baklava un, sadeyağ, Antep fıstığı ve ustanın el emeğinin birleşmesi ile yapılır. Baklava yufkasının açılması, unlu mamüller içerisinde en çok ustalık gerektiren bölümlerden biridir. İyi bir baklavanın yapımı öncelikle kaliteli malzeme kullanmayı gerektirir.
Leblebi denilince hemen akla hangi şehrimiz gelmeli?

Çorum denince leblebi, leblebi denince ise akla hemen Çorum geliyor. Kuru nohudun leblebiye dönüşmesi günler süren, zahmetli birçok işlemin sonunda gerçekleşmektedir. Sarı Çorum Leblebisinin imalatında kullanılan Damla cinsi nohut, kalın kabuklu ve kabuğunu çabuk atma özelliğine sahip olduğundan özellikle tercih edilmektedir.
Etli Ekmek, her yörenin var ama hakikisi nerede ?

Konya' ya özgü olan etli ekmek, üzerine ana maddesi et olan bir karışımın konduğu hamur işi bir yemektir. İnce ve uzun bir şekilde açılan hamurun üzerine; kıyma , domates, biber, soğan , maydanozdan oluşan etli ekmek içi tamamen yayılır ve fırına verilerek yaklaşık 5 dakika boyunca pişirilir.
Saracaksın lavaşın arasına, biraz da soğan, yanında da ezme! İstersen yeme!

Adana kebap, Adana'ya özgü bir kebap çeşididir. Adana Kebabı'nı diğer kebaplardan ayıran en belirgin özellik ise kullanılan ettir. Et, doğal ortamda ve kendine has bir floraya sahip bölge yaylalarında yetiştirilmiş erkek koyunlardan elde edilir. Durgun ve korlu meşe kömürü ateşinde pişirilir. Pişirme derecesi, etin kırmızıdan koyu kahverengine dönmesine kadar devam eder. Pişirme sırasında şişler sık sık çevrilmeli. Yağın ateşe düşmemesi için, yağı pide ekmekle alınır.
Tereyağının "önce çoosss... sonra cıızzzzzz..." diye çıkardığı bir ses, hele bir de kokusu yayılınca? Yememek için kendini ne kadar tutabilirsin?...

Bursa yöresinin meşhur kebap yemeklerinden birisidir. Dönere tadını veren üstündeki tereyağ, domates sosu, yanındaki yoğurt ve altındaki yağlı pide parçalarıdır.
Başka yerde değil, sadece Mersin'de yiyeceksin bunu derlerse....

Tantuni, Mersin'e has bir dürüm çeşididir. Sadece et içeren dürüme biftek, hem et hem de kuyruk yağı içeren dürüme ise tantuni denilmekte. Küçük küçük doğranmış etin soğan, maydanoz, sivri biber, domatesle birlikte sacda pişirilmesi biçimindeki bir tür sac kavurma.
Sonuçlarınızı Paylaşın: