Kuzu İncikli Terbiyeli Enginar


131 shares

✅ Kuzu İncikli Terbiyeli Enginar

Enginar, demir bakımından zengin yönüyle, demir eksikliği anemisinde tavsiye edilir. Antioksidan özelliği sayesinde, toksik maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olarak, karaciğerin sağlıklı çalışmasını destekler. Yapısında bulunan potasyum minerali, vücutta ki sodyum-potasyum dengesini düzenleyerek tansiyonu düzenler. Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun…

  • Porsiyon: 4 kişilik,

Malzemelerimiz:

  • 4 adet kuzu incik,
  • 6 adet İzmir sakız enginarı (yapraklı temizlenip, dörde bölünmüş),
  • 1 yemek kaşığı un,
  • 1 adet beyaz soğan,
  • 1 adet yumurta sarısı,
  • yeteri kadar karabiber,
  • yeteri kadar zeytinyağı,

Yapılışı:

1- İncikleri soğuk suda yıkayıp, düdüklü tencerede üzerini örtecek kadar suda pişirin.

2- Yemeklik doğranan soğanı ayrı bir tencereye koyup, zeytinyağında biraz yumuşatın.

3- Üzerine suyu süzülen enginar çanaklarını ve haşlanan incik etlerini yerleştirin.

4- Et suyundan 3 bardak ekleyip, tencerenin kapağını kapatın. Enginarlar yumuşayana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.

5- Bir kaseye yumurta sarısını ile unu koyun ve üzerine yemek suyu ilave edilirken çırpmaya devam ederek terbiyeyi hazırlayın.

6- Terbiyeyi tencereye ilave edin ve hafif kıvamını aldığında ocağı kapatın.

7- Enginarları paylaştırıp, her bir inciği ayrı ayrı tabaklara koyun ve üzerine, karabiber ekleyerek servisinizi yapın.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun…  😊😊😊

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

Enginarın Faydaları….

❄ Kolesterol seviyesini düzenler.
❄ Sindirim sistemini güçlendirir.
Demir eksikliğini giderir.
Kanser hastalıklarını önler.
Kabızlığa iyi gelir.
Karaciğer hastalıklarına karşı koruyucudur.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.

✅ Taze Balık Nasıl Anlaşılır? Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Balıkçıdan balık alırken, balığın taze olup-olmadığını anlamanın değişik yollardan belirleme yöntemleri vardır. Hepsi de görsel olarak yapılmalıdır. Zaten balık dışarıdan görüldüğü anda, bayat balık veya taze balık olup-olmadığı anlaşılabilir. Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun…🐟🐟🐟

Balığın tazeliğini anlamak için balığın dıştan bazı organlarının görünümüne bakmak yeterli olacaktır. Taze balıkta olması gereken görüntüler…

1- Balığın Deri Görünümü

Güçlü ve parlak renk, şeffaf sümüksü görünümlü olmalıdır.

2- Balığın Göz Görünümü

Dolgun saydam kornea, siyah ve parlak gözbebeği görünümü olmalıdır.

3- Balığın Et Görünümü

Şeffaf mavi ve elastiki parlak yüzey görünümlü olmalıdır.

4- Balığın Kokusu

Belirsiz, deniz yosunu kokulu olmalıdır. Diğer kokular balığın bayat olduğunu gösterir.

İlginizi Çekebilir:  Kabaklı Kinoa Köftesi

5- Balığın Solungaçları

Parlak kırmızı, sümüksüz, solungaç pulları görünür vaziyette olmalıdır.

Balığın tazelik ölçüleri bu şekildedir. Taze balık anlaşılır veya balığın taze olduğu nasıl anlaşılır konusunda kısada olsa, amatörce bilgi olması bakımından bu görünümlere dikkat edilerek ve balık alımına karar verilebilir.

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

Balık Nedir?

Beslenmemizde balık önemli ve kaliteli bir protein kaynağıdır. Balık yağları omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. Balıkta bulunan bu yağ asitleri kan damarlarını koruduğu gibi kalp krizi riskini azaltır.

🐟 Omega-3 yağ asitleri, balıkların türlerine göre azalır ve çoğalır. Çeşitli balık türlerinin içerdiği yağ asitleri miktarı %1 den %25 kadar değişkenlik göstermektedir.

🐟 Az yağlı balıklarda balık yağları, kas etinde değil daha çok karaciğerde depolanır. Çok yağlı balıklarda ise balık yağları, deri altı ve kaslarda depolanmaktadır.

🐟 Çok yağlı balıklara örnek: uskumru, ringa balığı, yılan balığı, somon v.s.

🐟 Az yağlı balıklara örnek: morina balığı, deniz somonu, mezgit balığı v.s.

🐟 Balık, yağda çözülür vitaminlerden A ve D vitamini ile B grubu vitaminlerden zengindir. Mineral olarak balık eti; potasyum, demir, kalsiyum ve iyot bakımından oldukça zengindir.

🐟 Haftada 1-2 kere balık tüketimi, iyot yetersizliği görülen bölgelerde insanlarda oluşan guatr hastalığının oluşumunu engeller. Yalnız taze balık tüketimi yapılmalıdır.

🐟 Balık eti çok açık renklidir. Bunun sebebi, kaslarında kırmızı kasların az olmasından kaynaklanmaktadır. Balık eti düşük oranda bağ dokusuna sahip olmasından dolayı sindirimi kolaydır. Bu yapısıyla balık eti çabuk bozulur.

🐟 Yukarıda bahsettiğimiz protein, enerji, vitamin ve minerallerden yararlanmak için, balık tüketimi yaparken balığın taze tüketilmesine özen gösterilmelidir.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun…🐟🐟🐟

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

✅ Omega-3 Nedir? Ne Değildir?

🐟 İnsan vücudunun üretemediği Omega-3’ü, yenilebilir hayvansal besin kaynaklarından yalnızca balıktan alabiliyoruz.

🐟 Sağlıklı beslenme listelerinin olmazsa olmazı olan balık, insan vücudunun üretemediği ve dışarıdan mutlaka alınması gereken doymamış yağ asiti Omega-3’e sahiptir.

🐟 Sağlıklı beslenmek insanlığın geçmişten bugüne hiç değişmeyen başlıca gündemlerinden olmuş ve insanlık daha sağlıklı bir vücuda sahip olmak için her bir arayış içinde olmuştur.

🐟 Yapılan çalışmalar ve alınan sonuçlara göre, balık ve diğer su ürünleri, içerdikleri doymamış yağ asitleri sayesinde insan sağlığını olumlu etkileyerek sağlıklı gıdalar arasında üst sıralarda yerini almayı başarmıştır.

İlginizi Çekebilir:  Birbirinden Lezzetli Patates Yemekleri

Yağların Vücuda Etkileri Nelerdir? Doymamış Yağ Asitlerinin Vücudumuza Faydaları Nelerdir?

🐟 İnsan vücudu için en önemli enerji kaynaklarından biri olan yağlar, doymuş ve doymamış yağ asitleri olarak ayrılmaktadırlar.

🐟 Vücudumuzda farklı işlevlerde kullanılarak metabolik faaliyetlerin düzenli bir şekilde ilerlemesine olanak sağlayan bu yağ asitleri, özellikleri bakımından birbirinden ayrılmaktadırlar. Doymuş Yağ Nedir?

🐟 Genellikle hayvansal kaynaklı olan doymuş yağ asitleri, oda sıcaklığında katı halde bulunurlar. İnsan vücudu için zorunlu olan bu yağ asitleri katılaşarak insan sağlığını olumsuz etkileyebilme özelliğine sahiptirler. Sağlıklı bir diyet için katı yağlardan, alınan toplam yağ miktarının %10 altında olması önerilmektedir.

🐟 Doymuş yağların “gereğinden fazla tüketilmesi” kalp ve damar hastalıklarını olumsuz yönde etkilemekte ve obezite, insülin direnci, tip2 diyabet gibi hastalıkların oluşumunu da tetiklemektedir.

🐟 Beslenmenizde doymuş yağların temel kaynakları et, yumurta ve süt ürünleridir.

Bu gruba örnek olarak;

🐟 Tam yağlı sütten elde edilmiş ürünler (tereyağı gibi), koyun eti (iç yağ – kuyruk yağı), dana eti (iç yağ), tavuk, hindi derisi, palmiye yağı ve Hindistan cevizi yağı gösterilebilir.

Doymamış Yağ Nedir?

Omega-3 olarak da bilinen doymamış yağ asitleri, oda sıcaklığında sıvı halde bulunmaktadır. Sıvılaşma özelliği sayesinde vücutta oldukça yararlı etkiler göstermektedir.

Doymamış Yağın Faydaları Nelerdir?

Omega-3 yağ asitlerinin, zihin sağlığından göze, kalp krizi riskini azaltmaktan kansere karşı vücudu korumaya kadar birçok faydasının olduğu yapılan bilimsel araştırmalar sayesinde kanıtlanmıştır.

1- Diyet kompozisyonlarında sıklıkla yer verilen Omega-3, kan akışını hızlandırma özelliği sayesinde kanın pıhtılaşma riskini azaltarak hastalıkları önlemeye katkı sağlamaktadır.

2- Dolayısıyla düzenli balık tüketmek, kan, kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olduğundan sağlığımız için kilit rol üstlenmektedir.

3- Faydaları saymakla bitmeyen, insan vücudunda kan akışını düzenlemeye yardımcı olan  Omega-3’ü öğünlerinize mutlaka dahil etmelisiniz.

4- Sağlıklı bir beden için haftada iki defa düzenli olarak balık tüketmenin faydasını bir ömür görebilirsiniz.

Doymamış Yağ Nerelerde Bulunur?

🌱 İnsan vücudunun üretemediği ve  metabolik faaliyetlerin desteklenmesinde dışarıdan mutlaka alınması gereken önemli bir besin kaynağı olan Omega-3, yenilebilir hayvansal gıdalar arasından su ürünlerinde ve balıklarda bolca bulunmaktadır.

İlginizi Çekebilir:  Tavada Karadeniz Mezgit

🌱 Çoklu doymamış yağ asitleri grubundan olan Omega-3, özellikle soğuk sularda yaşayan Uskumru, Orkinos, Somon, Sardalya gibi yağlı balıklarda ve gölde yaşayan Alabalık’larda bol miktarda bulunmaktadır…

Sağlığınız için haftada iki defa balık yemeyi ihmal etmeyiniz..

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

✅ Saray Mutfağının Defneli Şiş Fener Balığı

Halk mutfağında ve saray mutfaklarında Fener balığı sıkça tüketilmiştir. Fener balığından bazı sebzelerle şiş, çorba ve kavurma yapılmaktadır. Eski dönemlerde beyaz etli oluşu, pişince dağılmaması ve az bulunması nedeniyle balığın değerini arttırmıştır. Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle.. Afiyet olsun… 🐟🐟🐟

  • Porsiyon: 4 kişilik,

Malzemelerimiz:

  • 500 gram kuş başı kesilmiş fener filetosu,
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı,
  • yeteri kadar defne yaprağı,
  • yeteri kadar şiş,
  • 1 adet rendelenmiş kuru soğan,
  • 1 adet limon suyu,
  • yeteri kadar tuz,

*** Bir Tutam Faydalı Bilgi ***

🐟 Geçmiş dönemlerde yapılan ızgaralarda defne, ayva, biberiye dalları şiş olarak kullanılmış ve bu sayede et, balık ve tavuğun içine bu dalların keskin aromasının sinmesi de sağlanmıştır.

Yapılışı:

1- Karıştırma kabında soğan, tuz, zeytinyağını karıştırın. Sonra içine kuşbaşı doğranan fener balığını atıp, 1 saat kadar bekleterek çıkartın.

2- Şişlere bir fener kuşbaşı, bir defne yaprağı takıp dizin. Diğerlerini de aynı şekilde takıp bitirin.

3- Izgarada veya mangal ateşinde arkalı önlü yakmadan pişirdikten sonra üzerine bir fırça ile az zeytinyağı sürüp, maydanozla süsleyerek servisinizi yapınız.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun… 🐟🐟🐟

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

✅ Omega-3 İçin Palamut Tava

Palamut için en çok tercih edilen pişirme yöntemi tavadır. Izgara döküm tavada az yağ ile kızartacağınız palamutlar lokum gibi yumuşacık olacaktır. Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun… 🐟🐟🐟

  • Porsiyon: 4 kişilik,

Malzemelerimiz:

  • 2 adet temizlenmiş ve halka doğranmış palamut,
  • 3 çorba kaşığı fındık yağı,
  • 1 çay kaşığı karabiber,
  • 1 tatlı kaşığı tuz,

Sosu için;

  • yeteri kadar zeytinyağı,
  • yeteri kadar maydanoz,
  • 1 adet limonun suyu,
  • yeteri kadar tuz,

Yapılışı:

1- Halka doğranan palamut balıklarını tuz, karabiber ve zeytinyağı karışımına bulayıp, döküm ızgara tavada kızartın.

2- Limon suyu, az miktarda zeytinyağı ve ince kıyılmış maydanoz ile hazırlanan sosu balıkların üzerine gezdirerek sıcak sıcak servisinizi yapın.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle... Afiyet olsun… 🐟🐟🐟


Like it? Share with your friends!

131 shares

What's Your Reaction?

Enfes Enfes
1
Enfes
Lezzetli Lezzetli
1
Lezzetli
İlginç İlginç
1
İlginç
Tatsız Tatsız
0
Tatsız
Beğendim Beğendim
3
Beğendim
Tuzsuz Tuzsuz
0
Tuzsuz
YEMEKCİYİZ

Aşçıbaşı

Yeni tarifler denemeyi seven, dünya mutfağına ilgi duyan bir galaktik dünya insanı. Patates diyarının efendisi...

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İçerik Türü Seçin
Tarif & Makale
Yemek Tarifinizi veya Makalenizi Buradan Paylaşın
Açık Liste
Bir Konu Belirleyin ve Herkes O Konuda Paylaşım Yapıp Oy Kullansın
Bilgi Yarışması
Okuyucuların Bilgi Seviyesi Ölçmek İçin Bir Yarışma Düzenleyin
Anket
Belirli Konular İçin Oylama Açın