Meksika Mutfağından Fajita Tarifi


135 shares

✅ Meksika Mutfağından Fajita Tarifi

Fajita lokantalarda et, soğan ve değişik tipteki dolmalık biberlerle birlikte pişirilmektedir. Yanında sos olarak; avokado sosu, salsa sosu ve kremalı sos gibi soslar ile sunumu yapılmakta. Fajitanın püf noktası, malzemelerin jülyen şeklinde doğranması ve yüksek ateşte hızlıca sotelenmesidir. Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun… 🌶🌶🌶

  • Porsiyon: 4-5 kişilik,

Malzemelerimiz:

  • 500 gram dana bonfile,
  • 1 adet sarı biber,
  • 1 adet yeşil biber,
  • 1 adet kırmızı biber,
  • 2 adet kuru kırmızı soğan,
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı,
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı,
  • yeteri kadar pul kırmızı biber,
  • yeteri kadar karabiber,
  • yeteri kadar tuz,

*** Bir Tutam Faydalı Bilgi ***

💧 Meksika kökenli bir yemektir. Fajita, İspanyolca’da “etin en güzel bölümü” anlamındadır.

💧 Fajita (ya da fajitas), mısır (veya buğday) unundan yapılmış “tortilla” adı verilen ekmek ile ikram edilen bir yemek çeşididir.

💧 Fajiata’nın orijinali, dana eti ile yapılanıdır. Günümüzde, tavuk ve karides ile de yapılmaktadır.

Yapılışı:

1- Önceden marine edilen et ile biber ve soğanları birbirine uyumlu olacak şekilde ince uzun doğrayın.

2- Soğanı, derin bir tavada ısıtılan zeytinyağında yüksek ateşte kavurun.

3- Sonra, etleri tavaya ilave ederek kavurmaya devam edin. 

4- Etlerin pişmesine yakın biber, tuz ve baharatları da ekleyerek soteleyin.

5- Etler piştiğinde, fajita tavasının ocağın ateşini kısın ve tereyağını üzerine ekleyerek eritip, sonra ocağı kapatın.

6- Servis tabağında (veya ısıtılan tortillaların içinde) sıcak olarak servisinizi yapın.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun… 🌶🌶🌶

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

✅ Et Nasıl Marine Edilir?

Marinasyon, sert dokusu olan etlerin pişirilmeden önce asidik veya enzimatik sıvı karışımları içinde bekletildiği bir ön hazırlık işlemidir.

1- Her mutfak kültüründe et marinasyonu için birbirinden farklı birçok yöntem bulunur. 

2- Zeytinyağı, süt, sirke, yoğurt, salça, pul biber, taze kekik, taze fesleğen, sarımsak, dereotu, limon, defne yaprağı gibi dilediğiniz çeşitli ve farklı malzemeleri bir araya getirerek hem asidik, hem enzimatik, hem de tat vericilerden oluşan sıvı bir marinasyon sosunu hazırlayın. 

3- Sosun, etin her yerine dağılabilmesi ve dokulara iyice nüfuz edebilmesi için eti 1,5 parmak kalınlığında kesin.

4- Hazırladığınız et dilimlerini, bir poşete (ya da kaba) alın ve üzerine marinasyon sosunu dökün.

5- Ağzını kapatıp, buzdolabına koyun. Buzdolabında 2 ile 24 saat arasında bekletin.

6- Eti paket (ya da poşet) inden çıkarırken üzerindeki marine sosunu akıtın. Pişirmeden önce etin oda sıcaklığına ulaşmasını bekleyin. 

✅ Et Marine Etmede Bilinmesi Gerekenler

1- Pirzola, antrikot, kaburga, t-bone gibi yağlı dokulu ve özel tadlı et kesimleri genelde marine edilmeden tüketilir.

2- Kullanılacak et için, marinasyona gerek olup olmadığı o etin sertliğine ve hedeflenen tat ve dokuya bağlıdır.

İlginizi Çekebilir:  Kilis Mutfağından Ekşili Yahni

3- Biftek ve bonfile marine edilerek de marinasyon yapılmadan da pişirilebilir.

4- Kontrfile, gerdan, döş gibi daha sert etler kesinlikle marine edilmelidir. 

5- Et yumuşatmak için eti dövdürmek son derece yanlıştır.  Bu işlemde, etin dokusu ısı gördüğünde tekrar sertleşir. Marine sosu etin içerisine işlemez, pişen et kuru ve lezzetsiz olur.

6- Marinasyon için kullanılan sosu kesinlikle başka bir yemekte kullanmayın. Çünkü, çiğ etten sosa geçen bakteriler zehirlenme riski yaşatabilir.

7- Eti marine etme işleminde yoğurt, soğan suyu ve süt kullanılabilir. Bunların içerisindeki asit, etin sert dokusunu parçalayarak ete lezzet katar.

8- Et, marinasyonda ne kadar uzun süre dinlendirilirse lezzeti o kadar artar. En ideal süre ise 24 saattir.

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

✅ Tortilla Nasıl Yapılır?

Malzemelerimiz:

  • 2 bardak mısır unu,
  • aldığı kadar ılık su,
  • 1 çay kaşığı tuz,

Yapılışı:

1- Geniş bir kapta, Mısır ununun ortasını açın.

2- Üzerine tuz ve ılık suyu azar azar dökerek karıştırıp, katı bir hamur kıvamına getirin.

3- Sonra, hamurdan küçük toplar halinde parçalar kopartın.

4- Her toptan, oklava ile 10 santim çapında yufkalar hazırlayın.

5- Sonra yufkaları, teflon tava (veya sac) üzerinde iki tarafını da pişirin.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun… 👍👍👍

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

✅ Kekik ve Kekik Yağının Faydaları

Kekik, faydaları nedeniyle sık tüketilen bitki türleri arasında yer almaktadır. Kekik Çayı, suyu ve yağı olarak çeşitli biçimlerde kullanılan bu bitki, öksürük ve gribal enfeksiyonlara iyi gelmektedir. 

🌱 Kekik otunun birçok kullanım şekli vardır. Bunlardan birisi de kekik otunu kurutmaktır. 

🌱 Kekik otu, Haziran’dan Ekim’e kadar topraktan 4-5 cm yukarıdan veya sürgünleri kesilerek güneşli havadar yerlerde kurutulur ve ısının 35 dereceyi geçmemesine dikkat edilir.

🌱 Kekik otu, kurutulduktan sonra çayı da yapılması mümkündür. Kekiğin kullanım yollarından bir diğeri ise yağ olarak kullanmaktır.

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

✅ Kekik Yağının Faydaları

1- Kan Dolaşımını Artırır

Kekik yağı, vücudunuzdaki dolaşımın artmasına yardımcı olabilir. Oksijenasyona ihtiyaç duyan ekstremitelere ve diğer bölgelere kan akışını arttırır.

Bu aynı zamanda kalbinizi de korur ve kandaki pıhtılaşma oranını düşürebilir. Bu şekilde kendinizi daha enerjik ve sağlıklı hissedebilirsiniz.

2- Kronik Öksürüğü Dindirir

Uzun süreli kronik öksürük çekiyor ve artık ilaçların da pek bir faydasını göremiyorsanız, belki de artık bitkisel çözümler aramanın zamanı gelmiştir. 

Kekik Yağı, göğüsteki enfeksiyonları (ciğerler, bronşlar ve gırtlak) iyileştirme ve öksürükleri durdurma yeteneğine sahiptir. Üstelik güçlü antibiyotik kullanmanın aksine böbreklerinizi, kalbinizi, karaciğerinizi, karnınızı ve gözlerinizi bu yağla tehdit etmenize de gerek yoktur.

İlginizi Çekebilir:  Nohutlu Bebek Enginar Yemeği

3- Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Bazı vitamin ve alfa-pinen gibi kekik yağının uçucu bileşenleri, antibakteriyel ve mantar önleyici özellikleri ile bağışıklık sistemini güçlendirebilir.

Bu, bireyin bağırsaklarını ve solunum sistemini potansiyel enfeksiyonlardan koruyarak vücudu hem içinde hem de dışında etkili hale getirir. Bu yağın antioksidan özellikleri de serbest radikaldeki hasarın azaltılmasına yardımcı olur.

4- Bakterileri Öldürür

Kekik yağının oldukça etkili antibakteriyel özellikleri bulunur. Bu, vücudun içindeki ve dışındaki bakteri gelişimini engeller ve aynı zamanda vücut organlarından da uzak tutar.

Bu, B-Kolit, böbrek koliği, cinsel organlarda ve üretra, bağırsaklarda ve solunum sistemindeki bakteriyel enfeksiyonların yanı sıra yaraların dışa maruz kalması gibi bakteriyel enfeksiyonların iyileştirilmesinde özellikle yararlıdır.

5- Kaygıyı Hafifletir

Kekik yağı, başta stres giderme ve daha birçok nedenden dolayı popüler bir aromaterapi yağıdır. 

Kekik yağını teneffüs etmek veya göğüs ve boynunuza biraz seyreltilmiş yağ uygulamak genel stres seviyenizi düşürmenize yardımcı olur ve endişe verici bir şey olmaktan ziyade olumlu bir şekilde enerjik hissetmenize yardımcı olabilir.

6- Kan Basıncını Düzenler

Her ne kadar asıl problemin kan basıncının yüksek olduğu durumlarda ortaya çıktığı düşünülse de kan basıncının normalin altında olması da ciddi bir problemdir.

Bu insanlar herhangi bir zaman diliminde bilinçsiz hissetme ve zayıf düşme riski taşırlar. Eğer siz de düşük tansiyondan müzdarip iseniz kekik yağını tüketerek bu durumdan kurtulabilir, kan basıncınızı yükseltebilirsiniz.

7- Cilt Lekelerini Yok Eder

Kekik yağının mucizevi özelliklerinden biri de ciltteki yara izlerini ve lekeleri yok edebilme gücüdür. 

Kekik yağı ile vücudunuzdaki yara izlerini ve çirkin lekeleri ortadan kaldırabilirsiniz. Bu izlere cerrahi dokunuşlar, kazalar sonucu yaralar, akneler, kızamıklar ve yara bırakan izler de dahildir. Ancak bu genel bir olgudur. Yaranız açık veya iltihaplı bir durumdaysa kesinlikle doktora başvurun. 

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

✅ Kekik yağı nasıl kullanılır?

Kullanacağınız kekik yağının mümkün olduğunca saf, işlem görmemiş ve katkısız olmasına dikkat edin, buharla damıtılarak üretilmiş bulmaya çalışın, alırken karvakrol oranı en yüksek olanı tercih edin.

Kekik yağlarında karvalrol oranı %85 ile %50 arasında değişebiliyor. Kekik yağıyla ilgili dikkat etmeniz gereken en önemli detay, kullanım sürenizi kısa tutmanızdır.

Ne kadar doğal olursa olsun, kekik yağı yine de antibiyotiktir. 7-10 günlük kullandıktan sonra bırakmanız gerekir. Ayrıca kekik yağını her zaman hindistan cevizi yağı ya da zeytinyağı gibi bir başka yağ ile seyrelterek kullanın. Kekik yağını ilk kullanımdan önce teninize bir damla uygulayarak alerjik reaksiyonlar için test etmeyi unutmayın.

✅ Kekik yağının yan etkileri

İlginizi Çekebilir:  Lezzeti Doyumsuz Bezelyeli Kavurma

Nane ailesinden gelen kekik bitkisinin yağı da eğer naneye alerjiniz varsa, cildinizde reaksiyon gösterebilir. Kekik yağı yutulmamalı ve seyreltilmeden kullanılmamalıdır.

Hamile ve emziren kadınların mutlaka doktor kontrolünde kullanması önerilir. Kekik yağı çocuklara verilmemelidir. Yetişkinlere göre daha hassas olan çocuklarda yan etki gösterebilir.

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

✅ Kekik Çayının Faydaları Nelerdir?

Kekik çayı sindirim sistemi için harika bir arındırıcı bitkidir ve bazı bağırsak kancalı kurtlarını ve yuvarlak solucanlarını yok ettiği ve zengin veya yağlı yiyeceklerin sindirimine yardımcı olduğu bulunmuştur.

Kekik ayrıca idrar yolu sağlığı için de gereklidir ve enfeksiyonları önlemeye ve sağlıklı bakterileri dengede tutmaya yardımcı olabilir.

Kekik, otlar arasında en yüksek antioksidan seviyelere sahiptir. Serbest radikalleri ve diğer hastalık üreten maddeleri vücuttan atmada güçlü etkileri olan lutein, zeaksantin ve naringenin gibi biyoflavonoidlerle doludur. Sabah içilirse gün boyu zindelik verir.

✅ Kekik Çayı Nasıl Yapılır?

Birçok bitkisel tedavi yönteminde kullanılan taze kekikler, toplandıktan sonra yeşil halde tüketilecekse öncelikle yıkanır.

Demleme şeklinde kullanılacaksa, kaynamış suyun içine birkaç dal taze kekik atılır ve demlenmeye bırakılır.

Ortalama olarak 5-10 dakika sonra içilebilir.

Kekik suya atıldıktan sonra asla kaynatılmamalı, sadece demlenmesi beklenmelidir.  İsteğe bağlı bal veya limon ile tatlandırabilirsiniz.

✅ Salamura Kekik Nasıl Yapılır?

Cam kavanoz içerisine taze kekikleri doldurun. Üzerine bir miktar kaya tuzu ve bir dilim limon koyunuz. Limon ve tuzun miktarını siz belirleyebilirsiniz. Tuz uzun süre dayanmasını sağlıyor, limon kekiklerin yumuşamasını engelliyor.

Kaynamış olan suyu kavanoza doldurun. Sıcak su ile doldurduğunuz anda kavanozun kapağını hemen kapatın.

Kavanozu ters çevirin ve soğumaya bırakın. Yaklaşık 1 saat sonra kavanozu kontrol edebilirsiniz.

Kapağın orta bölümü hafif içeri çökmüştür. Bu şekilde vakumlama yaptığını anlayabilirsiniz. 

Salamura kekiği ağzını açmadan 1 yılı aşkın süre saklayabilirsiniz.

✅ Kekik Tüketmeniz İçin 10 Neden

Sağlığa olan faydalarından dolayı antik çağlardan bu yana kullanılan kekik, yemeklerinize lezzet, sağlığınıza sağlık katıyor.

* Kekiğin faydaları…

Kan şekerini dengelemeye yardımcıdır.

Salgı bezlerinin düzenli çalışmasını sağlar.

İştah açar ve sindirime faydalıdır.

Hazmı kolaylaştırır, idrar ve gaz söktürür.

Kan dolaşımını düzenler.

Toksinlerin vücuttan daha hızlı atılmasını sağlayarak, hastalıklara karşı vücudun direncini artırır.

Bademcik iltihablarını gidermeye ve balgam söktürmeye yardımcıdır.

Ağız kokusunu gidermeye yardımcıdır.

Hücre yenilenmesine yardımcı olarak, yaşlanmaya karşı etkilidir.

Sinirleri yatıştırmaya yardımcıdır.

✅ Mutfakta Kullanım Yerleri

1- Et ızgaralarında, kebaplarda, makarna ve pizza gibi yiyeceklerde tat verdiği için kullanılmaktadır.

2- Kekik yağı, yemeklerde kullanılabilir.


Like it? Share with your friends!

135 shares

What's Your Reaction?

Enfes Enfes
0
Enfes
Lezzetli Lezzetli
1
Lezzetli
İlginç İlginç
0
İlginç
Tatsız Tatsız
0
Tatsız
Beğendim Beğendim
1
Beğendim
Tuzsuz Tuzsuz
0
Tuzsuz
YEMEKCİYİZ

Aşçıbaşı

Yeni tarifler denemeyi seven, dünya mutfağına ilgi duyan bir galaktik dünya insanı. Patates diyarının efendisi...

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İçerik Türü Seçin
Tarif & Makale
Yemek Tarifinizi veya Makalenizi Buradan Paylaşın
Açık Liste
Bir Konu Belirleyin ve Herkes O Konuda Paylaşım Yapıp Oy Kullansın
Bilgi Yarışması
Okuyucuların Bilgi Seviyesi Ölçmek İçin Bir Yarışma Düzenleyin
Anket
Belirli Konular İçin Oylama Açın