Fırında Kişnişli Soğanlı Çupra


137 shares

✅ Fırında Kişnişli Soğanlı Çupra

Çupra balığını limonla pişirin. Soğan ve kişnişi birleştirerek pişirirseniz, Çupra balığının lezzetini ikiye katlamış olursunuz. Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle.. Afiyet olsun… 🐟🐟🐟

  • Porsiyon: 1-2 kişilik,

Malzemelerimiz:

  • 1 adet çupra balığı,
  • ½ çay bardağı sıvıyağ,
  • 2 adet kuru soğan,
  • 1 adet patates,
  • 1 tatlı kaşığı kişniş,
  • 3 adet limon dilimi,
  • ½ tatlı kaşığı tuz,

Yapılışı:

1- Temizlenip, ayıklanıp ve yıkanmış Çuprayı havlu peçete ile kurulayın. Yağlı kağıt serili tepsiye koyun.

2- Balığın iki tarafına (önüne ve arkasına) bıçakla çizik atıp, sıvıyağ ile her tarafını yağlayın.

3- Ayrı bir kaba, soyulmuş ve yıkanmış patatesi küp küp doğrayın.

4- Üzerine yarım tatlı kaşığı tuz ve beşe bölünen kuru soğanları ekleyip, yarım çay bardağı sıvıyağını da ilave ederek harmanlayın.

5- Hazırlanan bu sebzeleri balığın etrafına yayıp, üzerine kişniş serpiştirin. Balıkların üzerine de limon dilimlerini yerleştirip, 200 derecelik fırında kızarana kadar pişirerek servisinizi yapın.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle... Afiyet olsun… 🐟🐟🐟

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

✅ Balık Pişirirken Dikkat Edelim

Balığı lezzetli bir şekilde pişirilebilmesi için öncelikli olarak taze olması gerekmektedir. Ayrıca, mevsimine göre hangi balığın yenebileceğini de bilinmesi gerekiyor.

Çünkü balıklar belli dönemlerde yağını kaybetmekte ve lezzetten uzaklaşmaktadır. Bu sebeple mevsiminde yağlandığında ve bol olduğunda balık tüketmeye dikkat edilmelidir.

1- Balık fırında pişirilecekse, fırına atmadan önce mutlaka balıkları marine etmelisiniz. Balık terbiye edildiğinde daha yumuşak ve aroması daha güzel olacaktır.

Ortalama olarak 180 veya 200 derecelik fırında balıkları pişirirken suyunu muhafaza etmesini istiyorsanız, yanmaz kağıdı kullanınız.

2- Izgarada balık pişirilecekse, dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ızgara ateşinin çok harlı olmamasıdır. Böylece balıklarınız kurumadan sulu bir şekilde pişecektir.

Ayrıca, balığı ızgaraya koymadan mutlaka az miktarda zeytinyağ ile soslayınız. Böylece yapışmadan balığınızı pişirebilirsiniz.

3- Kızartma balık (yani tava balıkpişirilecekse, öncelikli olarak tavada yağı iyice ısıtın. Böylece balıklarınız yapışmadan pişecektir. Ayrıca, tavada balık pişirirken dikkat edilmesi gerekenin önemlisi mısır unu kullanılmasıdır.

4- Buğulama balık pişirilecekse, çok fazla su katmamalısınız. Mevsim sebzeleri, soğan, sarımsak, havuç gibi garnitürler ile beraber renklendirerek pişiriniz.

Ayrıca, acı biber veya pul biber mutlaka kullanmalısınız. Böylece balık daha lezzetli ve aromalı olacaktır.

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

Soğanlı Makarna

✅ Öğrenci Mutfağının Soğanlı Makarnası

Durum buğdayı irmiğinden veya yumurta ve su karıştırılarak diğer çeşit tahıllardan yapılan makarnanın besin değeri oldukça yüksek bir yiyecektir. Zeytinyağ, domates salçası, sebzeler, baklagiller, deniz ürünleri ve yağsız et gibi diğer sağlıklı besinlerle birlikte karıştırılarak hazırlanabilen makarna, tüm Dünyada geleneksel sağlıklı beslenme düzenlerinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun…

  • Porsiyon: 4-5 kişilik,
İlginizi Çekebilir:  Kaşar Peynirli, Patlıcan Sarmalı Çamlıhemşin Köftesi

Malzemelerimiz:

  • 1 paket (350 gram) deniz kabuğu makarna,
  • 1 adet ince kıyılmış kuru soğan,
  • 3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı,
  • 250 gram çeri domates,
  • 4 yaprak fesleğen,
  • 1 dal ince kıyılmış nane,
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu,
  • yeteri kadar karabiber,
  • yeteri kadar tuz,

Yapılışı:

1- Makarnayı, 10-12 dakika kadar tuzlu suda haşlayın.

2- Sonra süzüp derin bir karıştırma kabına alın ve üzerine sızma zeytinyağını dökerek karıştırın. Soğumaya bırakın.

3- Soğuduktan sonra dörde kesilen çeri domatesleri, söğüş olarak doğranan soğanı ve ince kıyılan naneyi haşlanan makarnanın üzerine ilave edin.

4- Sonra, bir tatlı kaşığı limon suyunu makarnanın üzerine gezdirin. Karabiber ve bir tutam tuz serperek, karıştırın.

5- Üzerine, fesleğen yapraklarını serpiştirerek servisinizi yapın.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun… 👍👍👍

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı image-217.png

✅ Neden Makarna Yemeliyiz?

Makarnadan sağlıklı beslenmenin lezzetli bir parçası olarak zevk almak için kilonuzu düzenleme ve hastalıkları önlemeye yardımcı olma gibi oldukça sağlam nedenleri bulunmaktadır. Bunlar;

1- Makarna hem sağlığınızın hem de doğanın dostudur

Durum buğdayı irmiğinden veya yumurta ve su karıştırılarak diğer çeşit tahıllardan yapılan makarna; besin değeri oldukça yüksek bir yiyecektir.

Zeytinyağı, domates salçası, sebzeler, baklagiller, deniz ürünleri ve yağsız et gibi diğer sağlıklı besinlerle birlikte karıştırılarak hazırlanabilen makarna, tüm Dünyada geleneksel sağlıklı beslenme düzenlerinin vazgeçilmez bir parçasıdır.

Alınan kalori miktarının %50’sini karşılayan ve üretimi açısından çevreye en az zarar veren birkaç üründen birisi olan tahıllar; dünya çapında en önemli besin kaynağıdır.

2- Makarna Akdeniz diyetinin demirbaşıdır

Sebzeler, meyveler, zeytinyağı, baklagiller, tohumlar (keten vs.), yeşillikler ve baharatlar gibi besinlerin yanı sıra makarna da Akdeniz diyetinin temelini oluşturur.

Makarna ve yukarda bahsedilen diğer besinler, piramidin en alt basamağını oluşturmaktadır, bu da insanların bütün yeme düzenlerini bu basamağa dayandırmaları gerektiğini göstermektedir.

Akdeniz diyetini uygulamak, tip 2 diyabet, kalp hastalıkları ve bazı kanser çeşitlerine yakalanma risklerini azaltmakta ve hatta insanların ömrünü uzatmaktadır. 

Akdeniz diyeti aynı zamanda kilo verimine, kilo kontrolünün sağlanmasına, astımı azaltmaya, depresyonun önlenmesine, çocukların daha sağlıklı bir şekilde yetiştirilmesine ve Parkinson hastalığının önlenmesine yardımcı olmaktadır.

İlginizi Çekebilir:  Lezzette Sınır Yok Köfteli Mantar

Kendi başına besin değeri yüksek olan makarna, Akdeniz diyetinde yer alan sağlıklı ve taze yiyeceklerle birleştirildiğinde, önceliği sağlık olan kişilerin adeta rüyaları gerçek olmaktadır.

3- Makarna tok kalmanıza yardımcı olur

Makarnada bulunan nişasta çok yavaş sindirildiği için, bütün makarna severlerin alışık olduğu üzere daha uzun bir süre tokluk hissi duymanızı sağlar. 

İşlemden geçmiş (çubuk, fiyonk, kalem kesme vs.) piştikten sonra bile, yulaf ve tahıl ekmeği gibi besinlerden daha az geçirgen, yoğun bir yapısı vardır. Bu işlem süreci; sindirim enzimlerine daha duyarlı, daha düşük glisemik indekse sahip olan daha yoğun makarnaların üretilmesini sağlar.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı image-219.png

Aynı zamanda bu işlem görmüş makarnalar, lazanya tarzı düz makarnalardan daha yavaş sindirilirler. Şekli nedeniyle, bu işlemden geçen makarnalar daha doyurucu ve daha az glisemik indekslidir. 

Makarna yemenin bir başka yararı ise; diğer öğün saatine kadar kan şekerini ve insülin oranını düşürmesidir.

 Makarna, diğer sağlıklı yiyeceklerle beraber (zeytinyağı, domates ve peynir vs.) yenildiğinde, Glisemik indeksinin dahada düşük olduğu ve böylece tokluk hissinin daha uzun sürdüğü bilimsel olarak kanıtlanmıştır. 

4- Makarna kilo aldırmaz, şişmanlatmaz

Makarna bir karbonhidrat çeşididir ve karbonhidratlar da sağlıklı beslenmenin bir parçasıdır.

Sağlıklı beslenme için en iyi yöntem, doğru ve kaliteli seçimler yapmak kaydıyla her üç makro besin grubunu da (karbonhidratlar, yağlar ve proteinler) tüketmek olmalıdır.

Laboratuvar çalışmaları, obeziteden karbonhidratların değil fazla kalori alımının sorumlu olduğunu göstermektedir.

Dünya’da diyabet ve obezite oranları artarken, makarna ve diğer düşük glisemik oranlı yiyecekler – özellikle aşırı kilolu insanlarda- kan şekerinin ve kilonun kontrol edilmesine yardımcı olur.

✦ ✦ ✦ ✦

✅ Makarnayı Pişirme Usulleri

1- Süzme Yöntemi ile Pişirmek

1- Genellikle kullanılan ve bilinen yöntemdir. Makarnanın miktarına göre, yaklaşık 10 misli su kullanılmaktadır.

2- Yapışmayı önlemek için, 500 gramlık bir paket makarnaya, en az bir çorba kaşığı tuz, 2 çorba kaşığı sıvı yağ (veya margarin) eklenir.

3- Makarnalar, kaynayan suya atılır.

4- İsteğe göre makarnaya koku ve lezzet vermek için, kaynayan suya defne yaprağı, sarımsak, fesleğen, çeşitli baharatlar, dereotu, tarhun, kişniş otu veya soğan konulabilir.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı image-220.png

5- Makarnaların birbirine yapışmasını önlemek için, suya atılmasından itibaren ara sıra tahta bir kaşıkla karıştırılması gerekmektedir.

6- Tencerenin kapağını kapatmamalı, metal kaşık kullanılmamalıdır.

7- Genelde pişirme süresi 12 dakikadır. ( İtalyan usulü pişirmede, makarnaların diri olması için 9 dakika haşlamak yeterlidir)

8- Pişen makarna süzülerek, ılık suyla yıkanır.

İlginizi Çekebilir:  Lezzetin Zirvesi Izgarada Barbunya Balığı

9- Makarna asla soğuk suyla yıkanmamalıdır.

10- Süzülen makarnanın içine az miktarda yağ, karabiber ve tuz eklenerek hafif ateşte ısıtılır.

11- Önceden hazırlanan sos ilave edilerek servisi yapılır.

2- Demleme Yöntemi İle Pişirmek

1- Makarnanın vitamin değerlerinin kaybolmaması amacıyla kullanılan bir yöntemdir. 500 gramlık bir paket makarna için, 1.5 litre su kaynatılır.

2- Kaynayan suya atılan makarnalar, suyunu çekene kadar demlendirilerek pişirilir.

3- Makarnaların birbirlerine yapışmasını önlemek için, suya atılmasından itibaren ara sıra tahta bir kaşıkla karıştırılması gerekir.

4- Tencerenin kapağını kapatmamalı ve metal kaşık kullanılmamalıdır. Pişen makarnanın üzerine, 2 bardak ılık su dökülüp çalkalanır ve dirileşmesi sağlanır. Sonra süzülür.

5- İçine yağ, tuz ve karabiber eklenerek hafif ateşte ısıtılır.

6- Önceden hazırlanan sos ile servisi yapılır.

3- Makarnayı Al Dente Pişirme

Pişirme tekniğinden biri olan Al Dente “dişe gelir, diri kıvamda pişmiş” demektir.

Makarnanın “al dente” kıvamında pişmesi için gereken süre ortalama 8 -9 dakikadır. Ancak, bu süre makarnanın cinsine ve kalınlığına göre değişebilir. Bu aşamada paketin üzerindeki pişirme süresine bakarak doğru “al dente” kıvamını yakalayabilirsiniz. 

✅ Makarnanın içine neler konulabilir?

Makarna sebze, baklagiller, yeşillikler, sızma zeytinyağı ve diğer sağlıklı yiyeceklerle beraber kullanım için bulunmaz bir lezzettir. Daha fazla lezzet ve protein sağlamak için peynir, et, balık veya kabuklu kuruyemişte eklenebilir.

Bir yetişkin için bir öğünde tüketilmesi gereken makarna miktarı 2-3 bardaktır, ki bu da çoğu insanın restaurantlarda tabaklarında görmeye alışık olduğu miktardan daha azdır. Fakat, tabağınızı ekstra sebze ve balık veya baklagiller gibi yağsız proteinlerle zenginleştirebilirsiniz. 

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle... Afiyet olsun… 😂😂😂

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı image-216.png

✅ Kaşar Peynirli ve Kremalı Makarna

  • Porsiyon: 4-6 kişilik,

Malzemelerimiz:

  • ½ paket spagetti makarna,
  • 100 gram rendelenmiş kaşar,
  • 100 gram dana jambon,
  • 200 ml krema,
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı,
  • 1 adet yumurta sarısı,
  • 2 diş sarımsak,
  • yeteri kadar karabiber,
  • bir tutam taze fesleğen,
  • yeteri kadar tuz,

Yapılışı:

1- Spagettileri bol suda haşlayın.

2- Sarımsakları ve dana jambonları zeytinyağında soteleyin.

3- Sonra üzerine krema ekleyin. Üzerine tuz, karabiber ve yumurta sarısını da ekleyerek karıştırın.

4- Rendelenen kaşar ile fesleğenide ilave ederek, biraz daha karıştırın.

5- Son olarak haşlanan spagettileri karışıma ekleyin ve servisinizi yapın.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun… 😂😂😂


Arkadaşlarınla ​​paylaş!

137 shares

Ne Düşünüyorsun?

Enfes Enfes
1
Enfes
Lezzetli Lezzetli
2
Lezzetli
İlginç İlginç
1
İlginç
Tatsız Tatsız
0
Tatsız
Beğendim Beğendim
1
Beğendim
Tuzsuz Tuzsuz
0
Tuzsuz
YEMEKCİYİZ
Yeni tarifler denemeyi seven, dünya mutfağına ilgi duyan bir galaktik dünya insanı. Patates diyarının efendisi...

0 Yorumlar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İçerik Türü Seçin
Tarif & Makale
Yemek Tarifinizi veya Makalenizi Buradan Paylaşın
Açık Liste
Bir Konu Belirleyin ve Herkes O Konuda Paylaşım Yapıp Oy Kullansın
Bilgi Yarışması
Okuyucuların Bilgi Seviyesi Ölçmek İçin Bir Yarışma Düzenleyin
Anket
Belirli Konular İçin Oylama Açın