Kilis Mutfağının Oruk Kebabı


132 shares

✅ Kilis Mutfağının Oruk Kebabı

Kırmızı et ve suyu demir, çinko ve magnezyum gibi kemik sağlığı ve gelişimine faydalı mineraller bakımından oldukça zengindir. Demir açısından çok zengin bir besin kaynağı olduğu için, anemiyi (kansızlık) engeller ve kan sağlığının korunmasını destekler. Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun… 😃😃😃

  • Porsiyon: 6-8 kişilik,

Malzemelerimiz:

  • 750 gram orta yağlı kıyma,
  • 500 gram köftelik simit (ince bulgur),
  • 2 adet pide,
  • 1 orta boy soğan,
  • 3 diş sarımsak,
  • 1 çay kaşığı kuru nane,
  • 1 çay kaşığı karabiber,
  • 1 çay kaşığı tuz,

Yapılışı:

1- Köfte harcı için soğan ve sarımsakları temizleyip, ince ince kıyın.

2- Tepsideki köftelik simitin (ince bulgur) üzerine biraz su serperek, 5 dakika kadar bekletin.

3- Kıyma, soğan ve sarımsağı köftelik simite ilave ederek iyice yoğurun. Bulgur yumuşayınca tuz, karabiber ve nane ilave ederek tekrar yoğurun.

4- Köfte harcından yumurta büyüklüğünde parçalar kopartıp, şişlere geçirin.

5- Elinizle düzelterek her tarafının eşit olmasını sağlayın ve önceden 200 derecede ısıtılan fırın ızgarada çevirerek pişirin.

6- Pideyi küçük küçük keserek, servis tabaklarına paylaştırın. Üzerine kebapları yerleştirin ve yanında soğan, domates ve biberle sıcak sıcak servisinizi yapın.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle... Afiyet olsun… 😂😂😂

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

✅ Kırmızı Et ve Faydaları

Kırmızı et, başta protein olmak üzere demir, çinko mineralleri ile B12 vitamini kaynağıdır. 100 gramında yaklaşık 119 kkal enerji vardır. İçeriğinde bulunan demir kırmızı kan hücrelerinin oksijen taşıması için gereklidir. Çinko hem bağışıklık sisteminde hem de DNA sentezinde rol oynarken B12 vitamini ise sinir sistemini destekler. Kırmızı ette bulunan proteinin vücutta kullanılabilirliği bitkisel proteinlere kıyasla çok daha yüksektir.

🍀 Etin içeriğindeki Kreatin, B6, B12 vitaminleri ve OMEGA-3 beyni geliştirir. İçerdiği besinler kısa sürede enerjiye dönüşerek vücudun zinde kalmasına destek olur. Özellikle, Kreatin ve protein bakımından zengin olması sayesinde kas yapımını ve gelişimini destekler.

İlginizi Çekebilir:  Edirne Mutfağının Lezzeti Mutancana

🍀 Kırmızı et ve suyu demir, çinko ve magnezyum gibi kemik sağlığı ve gelişimine faydalı mineraller bakımından oldukça zengindir. Demir açısından çok zengin bir besin kaynağı olduğu için anemiyi (kansızlık) engeller ve kan sağlığının korunmasını destekler.

🍀 Selenyum açısından zengindir, kolon kanseri gibi ciddi hastalıklardan korunmaya yardımcıdır.

🍀 İçerdiği B kompleks vitaminleri sayesinde saç, cilt ve göz sağlığını korur.

✅ Çocuklar İçin Gerekli Bir Besin Kaynağı

🍀 Bilimsel verilere göre, 4-6 yaş arasındaki çocukların fiziki ve zihinsel gelişimlerini tamamlayabilmeleri için günde 20-25 gram protein tüketmeleri gerekir. Bu da yaklaşık olarak 100-125 gram kırmızı et demektir. 7-9 yaş arasındaki çocukların günlük protein ihtiyacı 26-38 grama çıkarken, 10-13 yaş aralığında ise 39-60 gram arasında değişiklik gösterir.

🍀 Kırmızı et protein, demir ve B grubu vitaminler bakımından çok zengin bir besin kaynağı olması nedeniyle çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimi açısından olmazsa olmazdır.

🍀 Yeterli miktarda kırmızı et tüketmeyen çocukların zihinsel faaliyetlerinde durgunluk, kas ve iskelet sisteminin sağlıklı gelişememesi, kansızlık ve bünye zayıflığı gibi rahatsızlıkları ortaya çıkarabilir.

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

✅ Önceden Pişirilmiş Et Nasıl Tüketilmeli?

1- Köfte veya hamburger gibi önceden pişirilmiş etleri aldığınızda sıcak olmasına dikkat ediniz ve 2 saat içinde de (ortam sıcaklığı 30 derecenin üstündeyse 1 saat içinde) tüketin.

2- Pişirilmiş et, +4 derecede kapalı kaplarda buzdolabında veya -18 derecede dondurucuda saklayın.

3- Buzdolabında saklanan pişmiş et, en fazla 3-4 gün içinde soğuk olarak ya da 75 dereceye kadar yeniden ısıtarak tüketilmeli.

✅ Et Nasıl Saklanmalı?

🍀 Günlük tüketiminizden daha fazla et alımında, eti porsiyonlara bölerek dondurmak daha uygun olacaktır. Etler kıyma haline getirilecek ise kıyma makinasının dezenfeksiyonu yapılmalı ve içinde kesinlikle et kalıntısı olmamalıdır. Parça etler üzerinde kan bulunmamalı ve sarı, yeşil veya farklı oluşumlar olmamalıdır.

İlginizi Çekebilir:  Akçaağaç Şuruplu Fırında Hindi

🍀 Donmuş etleri çözdürmenin en doğru yolu etleri buzluktan alıp buzdolabı sıcaklığında (+4° C) bekleterek çözdürmek olacaktır. Çözdürülmüş etleri tekrar dondurmak hijyen kuralarına aykırı olup sağlık için de sakıncalı bir işlemdir.

1- Hemen tüketilmeyecek olan et derin dondurucuda saklanmalı. Derin dondurucuda saklanacak olan eti, çiğ olarak küçük parçalar halinde veya pişmiş olarak plastik buzdolabı poşeti ya da yağlı fırın kağıtlarında saklanmalıdır.

2- Et, kesinlikle alüminyum folyoya sararak saklamayın. Alüminyum bir süre sonra ete geçmeye başlayacağı için, sağlık açısından tehlikeli olacaktır.

3- Dondurulmuş et, en çok 1 yıl içerisinde tüketilmelidir. Dondurulmuş eti çözdürmek için buzdolabının alt raflarında bekletiniz.

4- Dondurulmuş eti bir sefer çıkartıp çözdürdükten sonra, yeniden dondurmayın. Çözülmüş et, en kısa zamanda tüketilmelidir.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun… 😂😂😂

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

✅ Fırında Kaya Levreği Balığı

Gelişim çağındaki çocuklarda kemik gelişimini sağlaması açısından tüketimi önemlidir. Aynı zamanda kemik erimesine karşı etkili olduğundan ileri yaşlardaki bireyler tarafından da tüketilmesi önemlidir. Her balık çeşidi Omega-3 içerir. Omega-3 vücutta birçok işlevde önemli rol almaktadır. Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun… 🐟🐟🐟

  • Porsiyon: 2 kişilik,

Malzemelerimiz:

  • 2 adet Kaya levreği,
  • 4 adet patates,
  • 2 adet kuru soğan,
  • 2 adet etli kırmızı Kapya biber,
  • 2 adet yeşil biber,
  • 2 adet kırmızı domates,
  • 4 adet defne yaprağı,
  • yeteri kadar tuz,

*** Bir Tutam Faydalı Bilgi ***

 🌱 Kaya levreği tava, buğulama ve ızgara olarak tüketilir.

Yapılışı:

1- Fırın tepsisine yağlı kağıt serin.

2- Temizlenen balıkların her iki tarafının daha iyi pişmesi için, bıçakla çizip tuzlayın ve tuzlanan balıkları yağlı kağıda serin.

3- Bir kuru soğanı, 6’ya bölerek balıkların içine yerleştirin.

İlginizi Çekebilir:  Fırında Fındıklı Tepsi Kebabı

4- Patatesleri soyup, 4’e bölerek tuzlayın. Sonra, balığın yağı ile lezzetlenmesi için balığın etrafına mümkün olduğu kadar patatesleri (balığa temas edecek şekilde) dizin.

5- Geriye kalan soğanı soyup 2’ye bölün. Her parçayı da 2’ye böler gibi çizin.

6- Domatesleri (kabuklarını soymayın) 2’ye keserek tuzlayın.

7- Biberleri de halka halka kesin ve bütün malzemeyi tepsiye yerleştirin. Defne yapraklarını, dört tarafına yerleştirin.

8- Tepsinin üzerini folyo ile kaplayın. Açıkta kalan kısmını folyo ile kaplayın ve folyoları tepsinin kenarına elinizle sabitleyin.

9- Balığın daha iyi pişmesi için, folyo kağıdını rastgele çatalla delin. Sonra, tepsiyi fırına verin ve 200 derecede 1 saat pişirerek servisinizi sıcak sıcak yapın.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle... Afiyet olsun… 🐟🐟🐟


Like it? Share with your friends!

132 shares

What's Your Reaction?

Enfes Enfes
1
Enfes
Lezzetli Lezzetli
1
Lezzetli
İlginç İlginç
0
İlginç
Tatsız Tatsız
0
Tatsız
Beğendim Beğendim
0
Beğendim
Tuzsuz Tuzsuz
0
Tuzsuz
YEMEKCİYİZ

Aşçıbaşı

Yeni tarifler denemeyi seven, dünya mutfağına ilgi duyan bir galaktik dünya insanı. Patates diyarının efendisi...

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İçerik Türü Seçin
Tarif & Makale
Yemek Tarifinizi veya Makalenizi Buradan Paylaşın
Açık Liste
Bir Konu Belirleyin ve Herkes O Konuda Paylaşım Yapıp Oy Kullansın
Bilgi Yarışması
Okuyucuların Bilgi Seviyesi Ölçmek İçin Bir Yarışma Düzenleyin
Anket
Belirli Konular İçin Oylama Açın