Kırmızı Et Tüketiminde Bilinmesi Gerekenler


147 shares

✅ Kırmızı Et Tüketiminde Bilinmesi Gerekenler

1- Kırmızı et, başta protein olmak üzere demir, çinko mineralleri ile B12 vitamini kaynağıdır. 100 gramında yaklaşık 119 kkal enerji vardır.

2- İçeriğinde bulunan demir, kırmızı kan hücrelerinin oksijen taşıması için gereklidir.

3- Çinko, hem bağışıklık sisteminde hem de DNA sentezinde rol oynarken B12 vitamini ise sinir sistemini destekler.

4- Kırmızı ette bulunan proteinin vücutta kullanılabilirliği bitkisel proteinlere kıyasla çok daha fazladır.

💧 Kırmızı etin kolesterol içeriği yüksek midir?

🌱 Yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri her besin grubunda olduğu gibi kırmızı et için de geçerlidir. Bir porsiyon 85 gram pişmiş yağsız kırmızı et 76 mg kolesterol içerir. Dana karaciğerinin 100 gramı 511 mg kolesterol içerir.

🌱 Amerikan Kalp Derneği’ne göre günlük kolesterol alımı 300 mg ile sınırlandırılmalıdır. Bazı hayvansal besinlerin 100 gramındaki kolesterol miktarı şu şekildedir:

Hayvansal Besinler
(100 gram)
Kolesterol
(mg)
Dana eti (az yağlı)70
Dana eti (yağlı)110
Keçi eti57
Koyun eti (az yağlı)140
Koyun eti (yağlı)160
İşkembe (sığır)250

✅ Sadece et tüketerek vücudun ihtiyaçlarını karşılayabilir miyiz?

Et-yumurta-kurubaklagil grubu,

Süt ve süt ürünleri grubu,

Ekmek ve tahıl grubu,

Meyve ve sebze grubu,

olmak üzere 4 temel besin grubu bulunmaktadır.

Her besin grubu, kendine özgü farklı besin ögelerini içerir. Bir besin grubu diğerinin içerdiği elzem ögeleri yeteri kadar içermez. Tek bir besin grubuna ağırlık vererek beslenmek, sağlığın sürdürülebilmesi için ihtiyaç duyulan tüm besin ögelerini sağlayamaz.

🌱 Bu nedenle, kırmızı et tüketilirken aynı zamanda meyve-sebze, tahıllar, süt ve süt ürünlerini de tüketmeyi ihmal edilmemeli.

🌱 Buna ek olarak et grubundaki kuru baklagiller, hindi eti, tavuk eti ve balık gibi beyaz etler ve kırmızı etleri dönüşümlü olarak tüketerek çeşitlilik sağlayın.

İlginizi Çekebilir:  Tandırda Balık Pişirelim

✅ Kırmızı eti pişirirken nelere dikkat edilmeli?

1- Kırmızı etin hazırlığı, doğru pişirme yöntemi için çok önemlidir. Kızartma ve mangal gibi pişirme yöntemleri yerine yağsız tava, fırın ya da sulu pişirme teknikleri kullanılması, sağlımız için en çok tercih edilmesi gereken yöntemlerdir.

2- Eğer yine de ızgara yöntemi kullanılacak ise, yüksek sıcaklıklarda kısa süreli pişirme yapılmalı ve et ateşe yakın tutulmamalıdır.

Kırmızı eti aşırı miktarda pişirmek kısaca HCA denen heterosiklik aminler gibi zararlı olma potansiyeli olan maddelerin oluşumuna sebebiyet verebilir, bu nedenle etleri yüksek sıcaklıkta pişirirken sıkça çevirerek yanmasını önleyin.

3- Kırmızı eti limon suyu, sarımsak veya zeytinyağı ile marine etmek zararlı bileşiklerin oluşumunu önleyebilir ve bu bileşenlerden korunmada yardımcı olabilir.

4- Tütsülenmiş etlerin tüketimi hiç tercih edilmemelidir.

5- Çapraz bulaşmayı engelleyebilmek adına pişirilmiş, yemeye hazır et ile çiğ et kesinlikle temas ettirmeyiniz.

6- Sebze ve et doğrama tahta ve bıçakları birbirinden farklı tercih edilmelidir.

✅ Kırmızı et ve hijyen konusunda nelere dikkat edilmeli?

1- Etinizi mutlaka güvenilir yerlerden alınız. Hemen tüketilmeyecekse buzdolabında (<5° C) 2-3 gün, derin dondurucuda ise (-18° C) en fazla 3-4 ay saklayınız.

Eğer, et yeni kesilmiş ise hemen tüketilmemeli ve bir süre dinlenmeye bırakılmalıdır. Hazırlık öncesi eller güzelce yıkanmalıdır.

2- Etin hazırlanmasındaa kullanılan tüm araç ve gereçler steril olmalıdır. Çiğ ve yemeye hazır yiyecekler olarak ayrılmalı, çapraz bulaşmaya karşı önlem alınmalıdır.

Kullanılan kesme tahtaları, bıçaklar ve aletler kullanım sonrasında hemen dezenfekte edilmelidir. Et pişirme esnasında en az 72°C’ye ulaşmalı ve en az 15 saniye bu sıcaklığa maruz kalmalıdır.

3- Hemen tüketemiyeceğiniz büyük miktardaki etleri, tüketebileceğiniz miktardaki porsiyonlara bölerek dondurunuz.

İlginizi Çekebilir:  Farklı Bir Lezzet Denemesi Fırında Limonlu Köfte

4- Etler kıyma haline getirilecek ise kıyma makinasının dezenfeksiyonun yapınız ve kesinlikle et kalıntısının olmamasına dikkat ediniz.

5- Parça etler üzerinde kan bulunmamalı ve sarı, yeşil veya farklı oluşumlar olmamalıdır.

6- Donmuş etleri çözdürmenin en doğru yolu, buzluktan alınan etlerin buzdolabı sıcaklığında (+4° C) bekletilerek çözdürülmesidir. Çözdürülen etleri asla tekrar dondurmayınız. Tekrar dondurmak, hijyen kuralarına aykırı olup, sağlığınız için de çok sakıncalı bir işlemdir.

✅ Kırmızı etin sağlığa olan etkileri nelerdir?

1- Porsiyon kontrolüne dikkat edildiği takdirde, kırmızı et tüketiminin şeker hastalığı ile kalp ve damar hastalıkları üzerine bilinen bir etkisi olmadığını gösteriyor.

2- Kırmızı et tüketiminin kanser riskini arttırdığına dair görüşler de sıklıkla gündeme gelmektedir.

Yapılan araştırmalar, kırmızı et tüketimiyle kanser riski arasındaki ilişkinin temel sebebini yanlış pişirme yöntemleri ile ortaya çıkan maddeler ve işlenmiş etlerin yüksek miktarda tüketimi olarak gösteriyor.

(Dünya Kanser Araştırma Vakfı (WCRF), haftada 500 gram pişmiş etin (veya 700 gram çiğ ete denk) yeterli ve dengeli bir beslenme düzeninde yer alabileceğini öneriyor.)

3- İşlenmiş et tüketilmek isteniyorsa, önerilen miktar olmamasına karşın, daha az porsiyonlarda beslenme düzeni içerisinde yer alması ve işlenmiş etlerin mutlaka C ve E vitamini içeren besinlerle birlikte tüketilmelidir.


Arkadaşlarınla ​​paylaş!

147 shares

Ne Düşünüyorsun?

Enfes Enfes
0
Enfes
Lezzetli Lezzetli
1
Lezzetli
İlginç İlginç
0
İlginç
Tatsız Tatsız
0
Tatsız
Beğendim Beğendim
2
Beğendim
Tuzsuz Tuzsuz
0
Tuzsuz
YEMEKCİYİZ
Yeni tarifler denemeyi seven, dünya mutfağına ilgi duyan bir galaktik dünya insanı. Patates diyarının efendisi...

0 Yorumlar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İçerik Türü Seçin
Tarif & Makale
Yemek Tarifinizi veya Makalenizi Buradan Paylaşın
Açık Liste
Bir Konu Belirleyin ve Herkes O Konuda Paylaşım Yapıp Oy Kullansın
Bilgi Yarışması
Okuyucuların Bilgi Seviyesi Ölçmek İçin Bir Yarışma Düzenleyin
Anket
Belirli Konular İçin Oylama Açın