Patlıcan Sebzeli Köfte Tarifi


131 shares

✅ Patlıcan Sebzeli Köfte Tarifi

Türk mutfağının sevilen sebzelerinden olan patlıcan, lif değeri yüksek olan, vitamin ve mineral içeriğinden zengindir. Düşük kalorilidir ve özellikle Akdeniz tipi beslenmede önemlidir. Genellikle büyük ve koyu mor renkte olsa da şekil, boyut ve renkleri farklı ölçüde değişebilir. Patlıcan bakır, magnezyum ve B vitaminleri de içermektedir. Vitamin ve mineral içeriğinin yanı sıra, antioksidan değeri de yüksek bir besindir. Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun…🍆🍆🍆

Malzemelerimiz:

  • 250 gram orta yağlı kıyma,
  • 2 avuç galeta unu,
  • 1 orta boy kuru soğan,
  • 1 tatlı kaşığı kimyon,
  • 1 tutam maydanoz,
  • ½ tatlı kaşığı sumak,
  • 1 çay kaşığı karabiber,
  • 2 çay kaşığı tuz,

Sebze için:

  • 2 adet kemer patlıcan,
  • 1 adet kabak,
  • 3 adet domates,
  • 4 adet taze patates,
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı,
  • 6 diş sarımsak,
  • 15 adet arpacık soğanı,
  • 1 çay kaşığı kuru kekik,
  • 3 adet sivri biber,
  • 1 çay kaşığı kuru nane,
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası,
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası,
  • 1 çay kaşığı pul biber,
  • 1 çay kaşığı karabiber,
  • 2 çay kaşığı tuz,

Yapılışı:

1- Patlıcanları alacalı soyun. Patates, kabak, domates, patlıcan ve sivri biberi iri küpler şeklinde doğrayın. Sarımsakları ince kıyın.

2- Fırın poşetine bütün sebzeleri doldurun. Üzerine kuru nane, kuru kekik, pul biber, tuz ve karabiber ekleyerek zeytinyağını gezdirin ve hafif karıştırın.

3- Köfte harcı için, karıştırma kabında kıyma, rendelenen soğan, galeta unu, ince kıyılan maydanoz, tuz, karabiber, sumak ve kimyonu iyice yoğurun.

4- Hazırlanan köfte harcından elinizle fındıktan büyük, cevizden küçük yuvarlak köfteler yapın. Hazırlanan köfteleri fırın poşetine koyup, sonra harmanlayın. (sebzelerin olduğu fırın poşetine koyun)

5- Domates ile biber salçasını, az suda eriterek köftelerin üzerine dökün.

6- Fırın poşetinin ağzını klipsiyle kapatın ve fırın tepsisine yatay olacak şekilde koyun.

7- Poşetin üzerine bir bıçak veya kürdanla küçük küçük delikler açın.

8- Önceden 180 derecede ısıtılan fırında 35-40 dakika pişirin.

9- Fırından çıkartıp, poşetten servis tabağına boşaltın ve az soğumaya bırakıp daha sonra servisinizi yapın…

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun…🍆🍆🍆

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

✅ Zeytinyağı Çeşitleri

Birçok hastalığa karşı kalkan görevi yapan zeytinyağı, sağlığımız için vazgeçilmez besinlerden birisidir. Zeytin açısından zengin bir coğrafyada bulunuyor olmamız, bizlere zeytinyağından faydalanmak için bizlere büyük avantajlar sağlıyor. Ancak, bu faydayı her zaman yüksek düzeyde tutabilmemiz için zeytinyağını alırken, saklarken ve tüketirken bazı kuralları bilmemiz ve uygulamamız gerekiyor.

✅ Natürel Sızma Zeytinyağı

İlginizi Çekebilir:  Giresun Mutfağının Mantar Kavurması

💧 Mutfağımızda öncelikle bulundurmamız gereken natürel sızma zeytinyağıdır. Çünkü sızma zeytinyağı tipi herkesin damak tadına uygundur.

💧 Bu tip natürel sızma zeytinyağı, zeytinin preste veya modern sistemlerde sıkılması ve çıkan yağın zeytin suyu (karasu/kızılsu) ile zeytin posasından (pirina) ayrılması ile elde edilir. Doğrudan ve başkaca hiç bir işlemden geçmeden yenebilir.

💧 Zeytinyağı çeşitlerinden Natürel sızma zeytinyağı ile normal zeytinyağlar arasındaki farkı ilk başta anlayamazsınız. Natürel sızma zeytinyağı kullandıktan sonra normal zeytinyağının tadı size çok farklı gelecektir. Bunu özellikle salatalarda deneyerek görebilirsiniz.

💧 Doğrudan tüketime uygun, serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 0.8 gramdan fazla olmayan zeytinyağdır.

💧 Duyusal testte meyvemsiliği 0’dan büyük ve kusursuz olmalıdır. Özellikle, çiğ tüketim için kullanılır.

✅ Erken Hasat Zeytinyağı

💧 Zeytinlerin tam olgunlaşmadan toplandığı ve zeytinyağı olarak üretildiğini ifade eder. İçinde daha çok antioksidan vardır.

💧 Bölgeden bölgeye değişiklik gösterse de genelde eylül ve ekim ayları arasında hasatı yapılan zeytinlerden üretilmektedir.

✅ Soğuk Sıkım Zeytinyağı

💧 Zeytinyağı elde edilirken hamurunun sıcaklığının 28 derecenin üzerine çıkmaması demektir. Daha sade ifade etmek gerekirse, zeytinleri kırdıktan sonra zeytin hamurunu sıcak suyla ısıtmamaktır.

✅ Taş Baskı Zeytinyağı

💧 En basit haliyle kocaman yuvarlak taşların bir yerde daire çizerek zeytinlerin kırılmasıdır.

✅ Organik Zeytinyağı

💧 Doğal haliyle tüketilebilen, daha çok salata ve soslarda çiğ tüketimi önerilen bu zeytinyağı tüm sıcak yemeklerde de kullanılabilir.

💧 Üretim aşamasında bulunduğu bölgede ve çevresinde kimyasal gübre ve zirai ilaç kullanılmaz.

✅ Çeşnili Zeytinyağı

💧 Zeytinyağına değişik baharat, bitki, meyve, sebzelerin ilave edilmesiyle elde edilen ve diğer özellikleri açısından kendi kategorisindeki ürünlerin özelliklerini taşıyan zeytinyağlarıdır.

💧 Özellikle sarımsaklı, biberli, limonlu çeşitleri bulunmaktadır.

✅ Natürel Birinci Zeytinyağı

💧 Doğrudan tüketime uygun, serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 2.0 gramdan fazla olmayan zeytinyağlarıdır.

💧 Duyusal testte kusur en fazla 3.5 ve meyvemsiliği 0’dan büyük olmalıdır. Özellikle çiğ tüketim için kullanılır.

✅ Ham Zeytinyağı (Rafinajlık Zeytinyağı)

💧 Serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 2.0 gramdan fazla olan veya duyusal testte kusur toplamı 3,5’ten yüksek olan ve karakteristik özellikleri bakımından tüketime uygun olmayan, rafinasyon için uygun zeytinyağlarıdır.

✅ Rafine Zeytinyağı

💧 Ham zeytinyağının doğal trigliserid yapısında değişikliğe yol açmayan metotlarla rafine edilmeleri sonucu elde edilen ve serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden 0.3 gramdan fazla olmayan zeytinyağlarıdır.

İlginizi Çekebilir:  Tuzda Levrek Balığı

🌱 Riviera Zeytinyağı

💧 Rafine zeytinyağı ile doğrudan tüketime uygun natürel zeytinyağları harmanlanarak elde edilir. Serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden en fazla 1.0′ dir.

✅ Zeytinyağının Kalitesini “Asitlik Derecesi” Belirler

💧 Zeytinyağının natürel, natürel birinci, organik natürel, erken hasat, soğuk sıkım, rafine, riviera gibi birçok çeşidi bulunmaktadır. Doğru seçimi yapabilmek adına bilinmesi gereken şeyler aslında oldukça basittir.

💧 Zeytinyağı, “oleik asit” denen yağ asidinden zengin bir besindir. Oleik asidin yağ içerisinde birçok formu bulunur. Ancak serbest formu, ne kadar az olursa zeytinyağının lezzeti ve kalitesi o kadar çok olur.

💧 Zeytinyağı kalite kriterlerinde başta gelen asitlik derecesi, serbest oleik asit formu ile belirlenir.

✅ Riviera Zeytinyağı Tercih Edilebilir mi?

💧 Natürel sızma zeytinyağı, tadında ve kokusunda kusur olmayan asitlik derecesi yüzde 0,8 oranında olan, yemeklerden salatalara kadar tüm gıdalara eklenebilen sınıfının en kaliteli versiyonu olarak bilinmektedir.

💧 Rafine zeytinyağının asitlik derecesi % 0,3’tür. Zeytinin ham yağının bozulmadan farklı metotlarla rafine edilmesi ile elde edilir. Yemeklerden daha ziyade kızartmalarda tercih edilmektedir.

💧 Riviera zeytinyağı, rafine zeytinyağı ile farklı zeytinyağlarının karıştırılması ile elde edilmektedir. Yani tek çeşit saf ürün değil karışım ile oluşturulmaktadır. Asitlik derecesi ortalama %1,5 oranındadır. Kişilerin tercihine göre yemeklere eklenebilir.

✅ Zeytinyağı Alırken Asgari Nelere Dikkat Edilmeli?

💧 Oleik asit miktarının zeytinyağındaki tadı, damak tadıyla algılanabilecek veya ayırt edilebilecek düzeyde değildir. Ancak seçim yaparken etiket üzerindeki bilgileri göz önünde bulundurmak kaliteli bir yağı tercih edebilmek adına önemlidir.

💧 Etikette bulunan üretim yılı, dolum yılı, son kullanma tarihi gibi diğer bilgilere dikkat edilmesi gerekmektedir. Hangi yöntemle elde edildiği hakkında bilgi yine etiket üzerinde vardır.

💧 Burada tercihimiz “soğuk sıkım” zeytinyağı olmalıdır. Renk zeytinyağı için bir kriter değildir. Her çeşit zeytinyağı hasat veya işlemeden kaynaklı veya zeytin çeşidine göre farklı renkler de olabilir. 

💧 Etiket üzerinde katkı veya koruyucu madde içermediğine dair detay bilgiler mevcuttur, satın alırken bunlara da dikkat etmek faydalı olacaktır.

✅ Erken Hasat Zeytinyağı Yüksek Besleyiciliğe Sahip

💧 Bir diğer çeşit zeytinyağı ise “erken hasat” zeytinyağıdır. Zeytinlerin koyu rengini almadan hemen önce genellikle Ekim ayında hasat edilmesi ile yapılmaktadır.

İlginizi Çekebilir:  Lezzetin Zirvesi Fırında Çipura

💧 Erken hasatlarda zeytin miktarı ile yağ miktarı doğru orantılı değildir. Aynı miktarda yağ için daha fazla zeytin kullanılmaktadır.

💧 Bu nedenle, diğer tüm çeşitlere göre maliyeti yüksektir. Ancak besleyiciliği diğer yağlara göre çok daha yüksektir.

✅ Zeytinyağını Hangi Kaplarda Muhafaza Etmeliyiz?

💧 Zeytinyağını ışıktan, nemden, kokudan mümkün olduğunca uzak tutmak ve saklama ısısının değerlerini sabit hale getirmek önemlidir. Zeytinyağı en iyi koyu renk cam şişelerde veya paslanmaz krom nikel teneke kutularda muhafaza edilmelidir.

💧 Saklama ısısı bulundurduğumuz ortama göre 14-22 derece civarında olabilir. Unutulmamalıdır ki zeytinyağı hava ile uzun süreli temas ederse oksitlenme başlar yani yağ acılaşır ve bozulur. Bu nedenle kapakları mutlaka kapalı olmalıdır.

💧 Zeytinyağınızı siz de mümkün olduğunca hava ile temas ettirmeyin, şişesinden kullanmayı tercih edin. Oda sıcaklığında ve mutlaka karanlık bir dolapta muhafaza edin, raf üstünde ışık alacak şekilde bırakmamanızı öneririz. 

✅ Tüketimini Kontrollü Yapmalıyız

💧 Bitkisel olması nedeniyle zararsız kabul edilen zeytinyağının tüketim miktarı yine de kontrollü olmalıdır. Günlük tüketimi belli bir limit altında yapmak, zaman zaman göz kararı yerine kaşık ölçüleri kullanmakta fayda vardır.

💧 Sağlık sorunu olmayanlar, günde ortalama 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı tüketebilir. Ancak bu miktar değerlendirilirken kullanılan farklı yağlar ve gıdaların içeriğinde hali hazırda var olan yağları da göz önüne almak gerekmektedir.

Zeytinyağı Lezzeti

💧 Zeytinyağı lezzeti yetiştirdiği bölge, iklimine, zeytin toplandıktan sonra sıkımına kadar bekletilmesine, zeytinin zamanında toplanıp toplanmamasına, zeytinin her yıl renk, koku açısından değişiklik göstermesi, zeytin sıkımında kullanılan yöntemler, zeytinyağı lezzetini etkileyen faktörlerdir.

✅ Zeytinyağı Faydaları

*Kemik gelişimine katkı sağlar.

*Kolesterolü düzenler.

*Hücreleri korur.

*Böbrek, pankreas, mide, karaciğer ve kalp dostudur.

✅ Teneke Kutularda Yağ Almak Sağlıklımı dır?

💧 Zeytinyağının koyu renkli, dar boyunlu cam şişelerde saklanması idealidir. Evinde sürekli sızma zeytinyağı kullananlar tenekelerde saklayabilirler.

💧 Bu kaplar yağınızı sağlıksız bir yağ yapmaz. Lezzetini de değiştirmezler. Ancak, havayla temas ettirip oksidasyonu hızlandırmazsanız. En büyük riski budur. Oksitlenme sonucu oluşan kusura “ransit kusuru” denir. Bu tür yağlar hemen kokularıyla fark edilirler. 

✅ Zeytinyağı Soğukta Donuyor

 💧 Saf zeytinyağının buzdolabına girdiğinde donması gerekir. Bu durum yağınızın faydasını azaltmaz. Ancak, yağınızı güneş almayan serin bir yerde saklamanız yeterlidir.  Dolaba koymanıza gerek yoktur.


Like it? Share with your friends!

131 shares

What's Your Reaction?

Enfes Enfes
1
Enfes
Lezzetli Lezzetli
1
Lezzetli
İlginç İlginç
2
İlginç
Tatsız Tatsız
0
Tatsız
Beğendim Beğendim
1
Beğendim
Tuzsuz Tuzsuz
0
Tuzsuz
YEMEKCİYİZ

Aşçıbaşı

Yeni tarifler denemeyi seven, dünya mutfağına ilgi duyan bir galaktik dünya insanı. Patates diyarının efendisi...

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İçerik Türü Seçin
Tarif & Makale
Yemek Tarifinizi veya Makalenizi Buradan Paylaşın
Açık Liste
Bir Konu Belirleyin ve Herkes O Konuda Paylaşım Yapıp Oy Kullansın
Bilgi Yarışması
Okuyucuların Bilgi Seviyesi Ölçmek İçin Bir Yarışma Düzenleyin
Anket
Belirli Konular İçin Oylama Açın