Soğan ve Patates Yatağında Kefal


135 shares

✅ Soğan ve Patates Yatağında Kefal

Balık etleri, diğer et ürünlerine kıyasla daha körpedirler. Bağlantı dokuları yoktur. Balıklarda kas yapısı, kısa liflerden ve iyi bağlayıcı dokulardan oluşmaktadır. Bu yapı, etinin kırılgan olmasına neden olmakta ve kolaylıkla jelatine dönüşebilmesine neden olmaktadır. Bu kısa kas lifleri ve jelatin, balığa yumuşaklık verir. Onun içindir ki, fazla pişirme balığın dağılmasına neden olur. Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun…🐟🐟🐟

  • Porsiyon: 5 kişilik,

Malzemelerimiz:

  • 5 adet kefal,
  • 3 adet domates,
  • 1 adet kuru soğan,
  • 2 adet patates,
  • 1 adet limon,
  • 1 demet maydanoz,
  • 6 adet defne yaprağı
  • yeteri kadar nane, kekik, biberiye,
  • yeteri kadar karabiber,
  • yeteri kadar zeytinyağı,
  • yeteri kadar tuz,

Yapılışı:

1- Balıkları temizleyip, yıkayın ve sonra, üzerlerine çizikler atın.

2- Soğan, patates ve domatesi halka halka doğrayın.

3- Pişirme tepsisine yağlı kağıdı serin. Patates ve soğanların yarısını tepsiye yayın.

4- Bir kapta zeytinyağı, tuz, karabiber ve limon suyunu karıştırın. Balıkları bu karışımda marine edin.

5- Balıkların içine kıyılan maydanoz, biraz tuz, taze kekik, nane yapraklarını yerleştirerek, fırın tepsisine dizin.

6- Arta kalan patates, soğan, halka şeklinde doğranan domatesler ve defne yapraklarını üzerine koyun.

7- Son olarak üzerine zeytinyağını gezdirip, hafifçe tuzlayın.

8- Önceden 180 derecede ısıtılan fırında 15-20 dakika pişmeye (balıkların iriliğine göre süre değişebilir) bırakın. Pişince, fırından çıkartıp sıcak sıcak servisinizi yapın.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun… 🐟🐟🐟

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

✅ Balık Pişirirken Dikkat Edelim

Balığı lezzetli bir şekilde pişirilebilmesi için öncelikli olarak taze olması gerekmektedir. Ayrıca, mevsimine göre hangi balığın yenebileceğini de bilinmesi gerekiyor. Çünkü balıklar belli dönemlerde yağını kaybetmekte ve lezzetten uzaklaşmaktadır.

İlginizi Çekebilir:  Süt ve Köri Soslu Haşlama Tavuk

Bu sebeple, mevsiminde yağlandığında ve bol olduğunda balık tüketmeye dikkat edilmelidir.

1- Balık fırında pişirilecekse, fırına atmadan önce mutlaka balıkları marine etmelisiniz. Balık terbiye edildiğinde daha yumuşak ve aroması daha güzel olacaktır.

Ortalama olarak 180 veya 200 derecelik fırında balıkları pişirirken suyunu muhafaza etmesini istiyorsanız, yanmaz kağıdı kullanınız.

2- Izgarada balık pişirilecekse, dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ızgara ateşinin çok harlı olmamasıdır. Böylece balıklarınız kurumadan sulu bir şekilde pişecektir.

Ayrıca, balığı ızgaraya koymadan mutlaka az miktarda zeytinyağıyla soslayınız. Böylece yapışmadan balığınızı pişirebilirsiniz.

3- Kızartma balık (yani tava balık) pişirilecekse, öncelikli olarak tavaya yağı koyup iyice ısıtınız.

Böylece balıklarınız yapışmadan pişecektir. Ayrıca tavada balık pişirirken dikkat edilmesi gerekenin önemlisi mısır unu kullanılmasıdır.

4- Buğulama balık pişirilecekse, çok fazla su katmamalısınız. Mevsim sebzeleri, soğan, sarımsak, havuç gibi garnitürler ile beraber renklendirerek pişiriniz.

Ayrıca, acı biber veya pul biber mutlaka kullanmalısınız. Böylece balık daha lezzetli ve aromalı olacaktır.

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

✅ Balık Etinin Özellikleri

🐟 Besin Değeri

🌱 Balık eti, içerdiği protein miktarı ve protein kalitesi açısından diğer etlere benzerken; içerdiği bağ doku miktarı açısından bu etlerden büyük farklılık göstermektedir.

🌱 Kırmızı et ve kümes hayvanlarının etleri ile karşılaştırıldığında, balık eti çok daha az miktarda kollojen içerir.

🌱 Balıklar diğer etler gibi karbonhidrat içermezler; bu nedenle de balık etinin enerjisi yağ ve protein içeriklerinden kaynaklanır.

🌱 Çocukların gelişimi sırasında gerekli olan doğru beslenmeyi desteklemek için kullanılan balık yağlarının besleyici özelliği, et ürünlerine göre daha fazladır.

🌱 Bu yüzden, küçük yaşlardan itibaren çocuklara balık ve deniz ürünlerini içeren bir beslenme alışkanlığının kazandırılması gereklidir.

İlginizi Çekebilir:  Lübnan Mutfağı Lezzetlerinden Kuru Baklalı Falafel

🐟 Yağ İçeriği

🌱Balık etlerinin yağ içeriği büyük çeşitlilik göstermektedir. Sadece balık türüne göre değil, aynı balık türü içinde mevsimsel koşullar, beslenme özellikleri, suyun tuz oranı ve diğer çeşitli faktörler balık etinin içerdiği yağ miktarını büyük ölçüde değiştirebilmektedir.

🌱 Bu nedenle balıkların yağ içerikleri ile ilgili genel bir miktar belirtmek zordur; % 1-14 gibi geniş bir aralıkta değişebilir.

🌱 Her 100 gram balık etinde yağ oranı, %5′in altında ise balık “yağsız” kabul edilir. Genellikle, beyaz etli balıkların yağ oranları %5′in altında seyreder.

🌱 Siyah etli balıklarda yağ oranı fazladır. Etlerinde %5′in üzerinde yağ barındırırlar. Siyah etli balıklar, Omega-3 yağ asitlerini daha fazla tutar.

🌱 Doymamış yağ olan Omega-3′ün EPA ve DH olmak üzere iki çeşidi de, balıklarda ve deniz ürünlerinde bulunur.

🐟 Vitamin İçeriği

🌱 Balıklar B grubu vitaminlerinden B1, B2, B3, B6 ve B12; ve yağda eriyen A ve vitaminlerinin iyi kaynakları olarak kabul edilirler.

🐟 Mineral İçeriği

🌱 Balık ve diğer deniz ürünleri zengin mineral içerikleri açısından sağlıklı beslenme modelinde ayrı bir öneme sahiptirler. Çünkü İyot, Selenyum gibi balık ve diğer deniz ürünlerinde bol miktarda bulunurlar.

🌱 Balık ve diğer deniz ürünleri iyodun en zengin kaynaklarıdır. Özellikle tuzlu sularda yaşayan balıklarda fazla miktarda “İyot” bulunur ve balıkların işlenmesi sırasında uygulanan işlemler de iyot içeriğini artırabilmektedir.

🌱 Haftada 2 porsiyon balık veya diğer deniz ürünlerinin tüketilmesi ile günlük 100-200 mcg iyot alınabilir. Bu da 150 mcg olan olan günlük iyot gereksinimini karşılayabilir.

🌱 Aynı durum, “Selenyum” için de geçerlidir. Balıkların 100 gramında 12-60 mcg selenyum bulunur. Diğer etler veya tahılların 100 gramlarında 10-12 mcg selenyum bulunduğu düşünülürse, günlük gereksinimiz olan 75 mcg selenyumun karşılanmasında balık ve diğer deniz ürünlerinin önemi daha iyi anlaşılabilir.

İlginizi Çekebilir:  Mercimekli Börülce Çorbası

🌱 Balıkların bol miktarda içerdikleri mineraller arasında “Fosfor, Magnezyum ve Çinko” da yer almakta olup bu minerallerin günlük gereksinmelerinin karşılanmasında balık tüketimi önemlidir.

🌱 Balık etindeki “Sodyum Potasyum” oranı 1:2 – 1:10 aralığında değişir. Bu aralık sağlıklı beslenme açısından oldukça uygundur. Balık etlerinin Kalsiyum içeriği çok yüksek değildir.

🌱 Ancak, Sardalya ve Yayın Balığı gibi kemikleri ile birlikte hazırlanan balıklar kalsiyumun iyi kaynakları olarak kabul edilirler.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı aof-1-1.png


Like it? Share with your friends!

135 shares

What's Your Reaction?

Enfes Enfes
0
Enfes
Lezzetli Lezzetli
0
Lezzetli
İlginç İlginç
0
İlginç
Tatsız Tatsız
0
Tatsız
Beğendim Beğendim
1
Beğendim
Tuzsuz Tuzsuz
0
Tuzsuz
YEMEKCİYİZ

Aşçıbaşı

Yeni tarifler denemeyi seven, dünya mutfağına ilgi duyan bir galaktik dünya insanı. Patates diyarının efendisi...

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İçerik Türü Seçin
Tarif & Makale
Yemek Tarifinizi veya Makalenizi Buradan Paylaşın
Açık Liste
Bir Konu Belirleyin ve Herkes O Konuda Paylaşım Yapıp Oy Kullansın
Bilgi Yarışması
Okuyucuların Bilgi Seviyesi Ölçmek İçin Bir Yarışma Düzenleyin
Anket
Belirli Konular İçin Oylama Açın