Kış Aylarının Sıcacık İçeceği Adaçayı


148 shares

✅ Kış Aylarının Sıcacık İçeceği Adaçayı

Adaçayı; A, B3, B6, B9, E, ve K vitaminlerinin yanı sıra bakır, çinko, demir, kalsiyum, manganez ve potasyum mineralleri bakımından da zengindir. Adaçayı az miktarda kalori, yağ, lif ve protein de içerir. Bitki içinde bulunan doğal kimyasallar olarak tanımlanan polifenollerden, kafeik ve ellagik asit de bulundurur. Akdeniz ülkelerinde halk ilacı olarak da bilinen ada çayı faydaları bakımından da oldukça zengindir. ☕☕☕

Adaçayı, şeker hastalarının sinirlerini teskin eder. Sindirimi kolaylaştırır. Gaz söktürücü özelliği vardır. İdrar söktürücüdür. Gece terlemelerini en aza indirger.

Dünya çapında yaygın olarak tüketilen adaçayı, ismini bilimsel bir anlamı olan “salvia“ sözcüğünden almaktadır. Salvia, “sağlıklı olmak, iyileşmek, kurtulmak” anlamındadır ve salvere dilinden gelmektedir.

1- “Bahçe Adaçayı”, güneşli yerlerde yetiştirilmektedir çünkü don olayına karşı oldukça duyarlıdır. Bu nedenle, kış aylarında çam dalları ile örtülmelidir. 

2- “Çayır Adaçayı”, çayırlarda, meralarda ve bayırlarda yetişir. Çevresine hoş bir koku yayan mavi menekşe renkli çiçekleri vardır.  Anadolu adaçayı olarak da bilinmektedir. Ülkemizde sıklıkla Batı Anadolu ve Güneybatı Anadolu bölgelerinde yetiştirilir.

Adaçayı

Adaçayının beyaz tüylü yaprakları kurutularak çay şeklinde haşlanarak içilebilir. Ayrıca, bu yapraklar et yemeklerine koku ve lezzet vermek için de kullanılmaktadır. Özellikle Avrupa mutfaklarında kızarmış patateste ve hamurlarda bulunan yağ kokusunun azaltılması, salamuraya tat vermesi ve etleri dinlendirmesi için de adaçayı kullanılmaktadır.

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

Adaçayı

Adaçayının Malzemesi ve Hazırlanışı

1- Yaprakları, sapları ve çiçekleri kullanılmaktadır.

2- Yaprakları, sapları ve çiçekleri, 1-2 tatlı kaşığı alınıp üzerine 1 bardak kaynar su dökerek 10 dakika süre ile demlendirin.

3- Bu infüzyondaki yaprakları süzün ve elde edilen çayı günde 3 kez, birer bardak için.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun… ☕☕☕

İlginizi Çekebilir:  Cheddar Peyniri Nasıl Yapılıyor ve Nerelerde Kullanılıyor?

Mutfakta Kullanılışı

🌱 Adaçayı çorba, söğüş, ızgara eti, ton balığı, kabak haşlaması, salata, sos, dolmalık harç, sebzeler vb. kullanılmaktadır.

Adaçayını Kimler Kullanmamalı?

🌱 Aşırı miktarda tüketildiğinde kan basıncını yükselttiği, karaciğer ve sinir sistemine zarar verdiği bilinen bazı ada çayı türlerinin, günde 3 fincandan fazla tüketilmemesi önerilir.

🌱 Adaçayının rahim kaslarını uyardığı ve süt üretimine engel olduğu bilindiğinden gebelerin ve emziren annelerin ada çayını tüketmesi son derece sakıncalıdır.

🌱 Halk arasında acı elma yağı olarak da bilinen konsantre halde bulunan adaçayı yağının ağız yolu ile alınması sağlık sorunlarına yol açabilir.

🌱 6 yaşından küçük çocukların adaçayı tüketmesi, sağlık problemlerine yol açabilir.

🌱 Diyabet, Alzheimer ve nöbetleri durdurmaya yönelik olarak alınan ilaçlarla birlikte tüketilmemelidir.

🌱 Kanser hastalarının bazı ada çayı türlerini tüketmesi önerilmez.


Like it? Share with your friends!

148 shares

What's Your Reaction?

Enfes Enfes
1
Enfes
Lezzetli Lezzetli
1
Lezzetli
İlginç İlginç
0
İlginç
Tatsız Tatsız
0
Tatsız
Beğendim Beğendim
1
Beğendim
Tuzsuz Tuzsuz
0
Tuzsuz
YEMEKCİYİZ

Aşçıbaşı

Yeni tarifler denemeyi seven, dünya mutfağına ilgi duyan bir galaktik dünya insanı. Patates diyarının efendisi...
İçerik Türü Seçin
Tarif & Makale
Yemek Tarifinizi veya Makalenizi Buradan Paylaşın
Açık Liste
Bir Konu Belirleyin ve Herkes O Konuda Paylaşım Yapıp Oy Kullansın
Bilgi Yarışması
Okuyucuların Bilgi Seviyesi Ölçmek İçin Bir Yarışma Düzenleyin
Anket
Belirli Konular İçin Oylama Açın