Yaz Aylarının Serinletici Zencefil Limonatası


148 shares

✅ Yaz Aylarının Serinletici Zencefil Limonatası

Limonata, yaz ve kış aylarında tükettiğimiz ferahlatıcı bir içecektir. Ev yapımı limonata tarifimizin içerisinde yapay tatlandırıcı, glikoz ve mısır şurubu, kimyasal koruyucu gibi maddeler içermediğinden daha sağlıklıdır. Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun… 🍹🍹🍹

  • Porsiyon: 15 kişilik,

Malzemelerimiz:

  • 8 adet limon,
  • 25 gram taze zencefil,
  • 1 su bardağı toz şeker,
  • 3 litre su,

Yapılışı:

1- Limonları iyice yıkayıp, dış kabuklarının sarı kısmını rendeleyerek bir kapta biriktirin.

2- Kabukları rendelenen limonların suyunu sıkın ve en az 3 litrelik büyük bir kavanoza koyun (veya küçük kavanozlara paylaştırın).

3- Limon kabuklarını mutfak robotunda, şekerle birlikte çekin ve içine 1 bardak su ilave ederek robotu tekrar çalıştırın.

4- Limon suyunun bulunduğu kaba, şekerle karıştırılan limon kabukları ile suyun hepsini koyun.

5- Zencefilleri, küçük parçalar halinde dilimleyerek kavanoza koyun.

6- Buzdolabında yaklaşık 1 gün kadar bekletin ve sonra servisinizi soğuk olarak yapın.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun…🍹🍹🍹

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

✅ Zencefil Nedir? Çayı Nasıl Yapılır?

Kış aylarında soğuğa ve hastalıklara karşı en güçlü silahlarımızdan biri bitki çaylarıdır. Ihlamurdan Kuşburnuna, Rezeneden, Bamya Çiçeğine birçok çayın sayısız yararı bulunuyor. Bunlardan biri de Zencefildir. Dikkatli kullanıldığında çok faydalı olan Zencefili, yemeklere ilave etmenin yanı sıra çay olarak da tüketebilirsiniz. Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun…👍👍👍

1- Günümüzde zencefil, yemek tariflerinde ve bitki çayı olarak içilmesinde çok daha sık karşımıza çıkmaktadır. Kendine özgü, keskin ve yoğun tada sahip bir baharattır.

2- Zencefil küçük bir miktarda tüketilse bile, günün herhangi bir saatinde sizi kendinize getirecek olan bu özel baharatın faydaları ise saymakla bitmez.

3- Özellikle mide sorunlarına karşı kullanılan zencefilin; baş ağrısından, sindirim sorunlarına, bağırsak sorunlarından, mide bulantısına her şeye derman olabileceği düşünülüyor.

4- Günlük 3-4 gramdan fazla zencefil tüketimi zararlı olabilir. Kilo almak isteyenlerin, hemofili gibi kan hastalıkları olanların, kalp ve karaciğer sorunu yaşayanların da zencefil tüketmeleri önerilmez. Böyle sorunlarınız varsa doktorunuza mutlaka danışmalı, metabolizmanızı etkileyebilecek yiyecek ve içecekleri tüketmeden önce onun onayını mutlaka almalısınız.

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

☕ Çay Saati

Zencefil; yüzyıllardır vücut direncini güçlendirmek, sindirim sistemini desteklemek ve hatta enerji artırımına katkıda bulunmak için geleneksel bir doğal ilaç olarak kullanılmıştır.

İlginizi Çekebilir:  Sabah Kahvaltısının Önemi

Boğaz ağrısından, öksürüğe aklınıza gelebilecek her şey için kullanılabilir. Özellikle, biraz bitkin düştüğünüzde Zencefil çayından alacağınız bir yudum sizi mutluluk verecek, içinizi ısıtacak ve iyileştirecektir.

Hatta yanında tatlı ve enerji verici kuru meyveler tüketmek daha faydalı olacaktır.

Zencefil çayının yanında, havuçlu zencefilli kek veya fındıklı, fıstıklı çıtır zencefilli kurabiyeler de çok iyi gidecektir. Hatta, tuzlu kurabiye ve kuru pastaların yanında da sıcak bir bardak zencefil çayı içebilirsiniz.

Eğer yemeğin yanında zencefilli çay içmek isteniyorsa, o zaman bir değişiklik olsun diye çayın yanında Uzak Doğu mutfağından zencefilli yemekler de denenebilir.

☕ Çay Nasıl Demlenmeli?

Zencefil çayının faydalarından en bilineni şüphesiz öksürüğe iyi gelmesidir. Ayrıca, kadınlarda yumurtalık hücrelerinin yenilenmesine ve kansere karşı korumada da oldukça önemli etkiler yaratır.

Zencefil çayı kas yorgunluğunu ve genel halsizliği alır, enerji verir. Vücudun gerginliğini alır ve sinirleri rahatlatır. Zencefilli çay olarak yapılması tavsiye edilen pek çok tarif mümkündür. Zencefilli çay tarifleri;

✅ 1- Zencefilli Ananas, Portakal ve Limon Çayı

Malzemelerimiz:

  • 1 tane taze zencefil,
  • 1 dilim ananas,
  • 1 adet portakal,
  • 1 adet limon,
  • Kabuk tarçın,
  • Sıcak su,

Yapılışı:

1- Öncelikle, zencefili ince ince dilimleyin (dilerseniz kabuğunu soyduğunuz zencefili rendelenebilir).

2- Dilimlenen zencefil, portakal ve ananası kaynayan suya atın.

3- Ocağı kapatıp, 5-6 dakika demlenmesi için bekleyin. Ilıdıktan sonra bekletmeden tüketin.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun…☕☕☕

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

✅ 2- Zencefil Bal Çayı

Zencefil bal çayı, özellikle öksürük için birebir etkiler göstermektedir.

Malzemelerimiz:

  • 1 tane taze zencefil,
  • 1 su bardağı kaynar su,
  • 1 diş sarımsağı,
  • 1 tatlı kaşığı bal,

Yapılışı:

1- Bir tutam taze zencefilin kabuğunu soyup, rendeleyin.

2- 1 su bardağı kaynar suya zencefilleri ve 1 diş sarımsağı atıp, 10 dakika kadar kaynatın.

3- Kaynadıktan sonra ocağı kapatıp, 5 dakika kadar demlenmesi için bekleyin.

4- Ardından, içine 1 tatlı kaşığı bal ilave ederek çayınızı bekletmeden tüketin.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun…☕☕☕

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

✅ 3- Zencefil Limon Çayı

Zencefil limon çayı, karışımı genel vücut sağlığını destekleyici özellikler gösterirken sabahları aç kanına içmeniz halinde zayıflamaya yardımcı olacaktır.

Malzemelerimiz:

  • 1 miktar zencefil,
  • ½ dilim limon,
  • 1 su bardağı kaynar su,

Yapılışı:

1- 1 su bardağı kaynar suya dilimlenen 1 miktar zencefili ve ½ dilim limonu atın.

İlginizi Çekebilir:  Portakal Kabuğu Nasıl Kurutulur?

2- Yaklaşık 10 dakika kaynatıp, sonra süzün. Süzülen zencefilli limon çayını soğutmadan içiniz.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun…☕☕☕

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

✅ Zencefil çayının faydaları

Zencefil, vücut üzerinde güçlendirici, canlandırıcı etkileri olan bir vitamin, mikro besin ve uçucu yağ kaynağıdır. Tıpkı zencefil gibi zencefil çayının da vücuda bilinmeyen çok sayıda faydası vardır.

Zencefilin sağlığa birçok faydası bulunuyor. Özellikle öksürük, grip, soğuk algınlığı gibi iltihapları da giderici özelliği olan bu baharatı doğrudan yemek yerine, çayını da içebilirsiniz. Peki, her gün zencefil çayı içmenin vücudumuza faydaları nelerdir?

☕ Bağışıklık sistemini güçlendirir

Her gün içilen zencefil çayı bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve grip, nezle veya soğuk algınlığına yakalanmanın önüne geçebilirsiniz.

Bu etkiyi 21 gün sonunda görebilirsiniz. 21 gün sonunda vücudunuz enfeksiyonlara karşı direnç kazanacaktır ve bağışıklık sisteminiz eskisine göre daha çok güçlenecektir.

☕ Kilonuzu kontrol altında tutmaya yardımcı olur

Canınız sık sık bir şeyler yemek istiyorsa, kilonuzu kontrol etmekte zorlanabilirsiniz. Bu konuda zencefil çayı içmek size büyük ölçüde yardımcı olacaktır.

☕ Kan şekerinizi kontrol altına alır

Eğer yüksek kan şekeriniz ya da tip2 diyabet hastalığınız varsa, bazı araştırmalara göre sadece 12 hafta boyunca her gün zencefil tüketmenin diyabet komplikasyonlarını azalttığı görülmüştür.

Ancak, bu araştırmanın kesinliği yoktur. Bu noktada zencefil ve zencefil çayı tüketmeden önce mutlaka bir uzmana danışın.

☕ Kalp hastalıklarına karşı korur

Yapılan araştırmalara göre zencefil ve zencefil çayı vücudu kalp hastalıklarına karşı koruyor.

Ayrıca kötü kolesterolde düşüş, iyi kolesterol ise artış olduğu gözlemlenmiştir. Ek olarak kan basıncının dengelenmesini sağlar.

☕ Diz ağrılarını hafifletir ve iltihabı azaltır

6 ay boyunca zencefil yerseniz veya zencefil çayı içerseniz, şiddetli diz ağrısına neden olan diz eklemindeki iltihabı (diz artriti) azaltmaya yardımcı olur.

☕ Kanseri önleyebilir

Zencefil mide, pankreas, karaciğer ve kolorektal kanser gibi çeşitli kanser türlerini önlemeye yardımcı olan güçlü bileşenler içerir.

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

✅ Portakalın Besin Değerleri ve Çeşitleri

1- İçerdiği “C” vitamini ile vücut direncini arttırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle kışın portakal tüketimi soğuk algınlığı ve gribin önlenmesine yardımcı olur.

2- Yüksek tansiyonu ve kollestrolü düşürür.

3- Damar sertliği ve tıkanıklılığını önlemede yardımcı olur.

4- Kalp ve damar hastalıkları ile kansere karşı koruyucudur.

İlginizi Çekebilir:  Taze Balık Nasıl Anlaşılır?

1- Washington Navel

🌱 1886 yılında Brezilya’nın Bahia yöresinde Celesta portakalından doğal mutasyon sonucu elde edilmiştir. Ülkemize 1945 yılında girmiştir. Çekirdeksiz bir çeşittir. Çiçek tozu oluşturmadığı için tozlayıcıya ihtiyacı yoktur. Depolamaya ve taşımaya elverişlidir.

🌱 Ocak ayında olgunlaşan çeşittir. Çok soğuk ve rüzgârlı geçen dönemlerde meyve dökümleri artar. Ekololoji istekleri bakımdan seçicidir. Sahil kesimlerinde iç kesimlere göre daha kaliteli olur.

🌱 Dünyadaki en iyi Washington Navel portakalları Mersin bölgesinde üretilmektedir. Hem iç pazarda hem de dış pazarlarda aranan başlıca standart çeşitlerden bir tanesidir. Mevsime yayma amacıyla başka çeşitler ortaya çıkmıştır.

2- Moro Kan Portakal

🌱 Türkiye’ye girişi 1937 yılında olmuştur. Meyveler ağaçta salkım şeklinde bulunur. Meyvenin renklenmesi iklim koşullarına göre değişkenlik gösterebilir. Kan portakalları arasında en koyu renkli ve en erkenci olan çeşittir.

🌱 Meyvenin hasat zamanı aralıkta başlayıp şubat ayına kadar devam eder. Şubat ayından sonra meyve kalitesinde bozulmalar görülebilir. Ayrıca bu aydan sonra meyvenin taşımaya dayanıklılığı da azalmaktadır.

3- Finike Yerlisi

🌱 1870-1872 yıllarında Finike yöresine Rodos’tan getirildiği söylenmektedir. Meyve şekli mahsul durumuna göre değişken olabilir. Meyve tutumu az ise beyzi şekil, çok ise yuvarlak şekil hakim olmaktadır.

🌱 Meyve suyu oranı yüzde 38-46 arasında olan bu çeşit, çekirdekli olduğundan ağaç üzerinde uzun süre kalabilir.

🌱 Hasat mevsimi Mart-Nisan ayları olup, sofralık ve sıkmalık olarak tüketime uygundur.  Bahçe sayısı hızla azalan bu tür, yerini genel olarak Washington Navel’e bırakmaktadır.

4- Valencia

🌱 1860 yılında doğal mutasyon sonucu İspanya’da elde edilmiştir. Toplam sıcaklık gereksinimi yüksektir. Tropik ve semitropik sıcaklık toplam süresi yüksek olduğundan erken olgunlaşır. Subtropik koşullarda genelde çiçek dönemiyle meyve olgunluk dönemi çakışmaktadır.

🌱 Semitropik koşullarda Ocak – Şubat ayında olgunlaşır. Subtropik koşullarda Mart ayı içerisinde olgunlaşır ve uzun süre ağaçta kalır. Uzun süre ağaçta bırakılırsa yeniden yeşillenme görülebilir.

🌱 Sulu ve aromalı bir çeşittir. Dilim zarları kalındır. Ticari anlamda çekirdeksizdir. Meyveleri küçüktür. Yüksek sıcaklığa en dayanıklı portakal çeşididir. Kendine verimli bir çeşittir. Kapama bahçe yapılabilir. Tozlayıcıya ihtiyaç yoktur. Meyveleri ağaç üzerinde homojen dağılmıştır.

🌱 Bu çeşidin birçok klonu olup aralarında en yaygın olanı Midknight ve Delta’dır. Diğerleri Cutter, Campbell, Cutter, Rhade Red, Frost ve Olinda’dır.


Like it? Share with your friends!

148 shares

What's Your Reaction?

Enfes Enfes
1
Enfes
Lezzetli Lezzetli
1
Lezzetli
İlginç İlginç
0
İlginç
Tatsız Tatsız
0
Tatsız
Beğendim Beğendim
2
Beğendim
Tuzsuz Tuzsuz
0
Tuzsuz
YEMEKCİYİZ

Aşçıbaşı

Yeni tarifler denemeyi seven, dünya mutfağına ilgi duyan bir galaktik dünya insanı. Patates diyarının efendisi...

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İçerik Türü Seçin
Tarif & Makale
Yemek Tarifinizi veya Makalenizi Buradan Paylaşın
Açık Liste
Bir Konu Belirleyin ve Herkes O Konuda Paylaşım Yapıp Oy Kullansın
Bilgi Yarışması
Okuyucuların Bilgi Seviyesi Ölçmek İçin Bir Yarışma Düzenleyin
Anket
Belirli Konular İçin Oylama Açın