Geyik Mantarı (Tirmit) ve Özellikleri


139 shares

✅ Geyik Mantarı (Tirmit) ve Özellikleri

🍄 Geyik mantarı, yenilebilen bir mantar türüdür. Latince adı Lactarius volemus olan bu mantar çiğ olarak tüketilebilen iyi bir mantardır.

Mantar, kırmızı kahverengi ve ateş sarısı olmak üzere iki tiptir. Kırmızı tipi iğne yapraklı ağaç ve kayın ormanlarında yosunlar arasında yetişir. Ateş sarısı tipi, sadece kayın ve meşe ormanlarında bulunur. Anadolu’nun farklı yerlerinde ise “Tirmit Mantarı” olarak da bilinir.

🍄 Gelişme dönemleri ve renklerine göre; Geyik Kirmiti, Beyaz Dağ Kirmiti, Tavuk Kirmiti, Güz Kirmiti, Fındık Kirmiti ve Aladana Kirmiti gibi yöresel isimlerini almıştır.

✅ Geyik Mantarının Özellikleri

🍄 Özellikle kuzey bölgelerimizde yaygın olarak yetişen Geyik Mantarı’nın şapkası 5-15 cm kadar büyüklükte, kuru ve et gibidir. Hiçbir zaman yapışkan olmaz.

🍄 Şapkanın kenarı mantarın genç olduğu dönemlerde içeri kıvrıktır, daha sonra düzensiz olarak dalgalı bir hal alır.

🍄 Geyik Mantarı’nın sapı 10-12 cm kadar uzunlukta olur. Kalın ve sağlamdır. Sapın dış bölümünde muma benzer bir örtü vardır ve şapka ile aynı renkte veya biraz daha açık, şapka tarafındaki birkaç cm’lik kısımda sarımsı, diğer kısımlarında kızılımsı kahverengidir.

🍄 Mantarın kokusu balığa, tadı ise bademe benzer. Yaygın olarak sıcak yağda kızartılarak yenir. Taze mantar kesildiği zaman bol miktarda beyaz sıvı salgılar, kuru ve yaşlı numunelerde bu sıvı yoktur.

🍄 Badem gibi hoş bir tadı, balık gibi kokusu vardır. Kolay tanınabilen bir mantardır. Bol miktarda çıkarılan beyaz sıvısı ile iyi ayırt edilir. Bu sıvı çok lezzetli olup, renk değiştirmez ve balık kokusundadır. 

🍄 Yağ oranı düşük olan Geyik Mantarı, diyet yaparken zayıflamaya yardımcı olur. 

✅ Geyik mantarı nerede yetişir?

🍄 Geyik mantarı,  yapraklı ağaç altlarında, özellikle kayın ormanlarında ve sınırlarında bazen de çam ormanlarında Temmuz ve Eylül arasında görülür.

🍄 Karadeniz bölgesinin kayın ormanlarında bol bulunan bu mantarı tanımak da çok kolaydır. Beyaz sıvısı sayesinde kolayca ayırt edilebilir. 

İlginizi Çekebilir:  Kahvaltılık Zeytinyağlı Sürk Peyniri

🍄 Diğer mantar türlerinde oranla, toprak üzerinde daha uzun süre yaşayabildikleri için sonbahar sonlarına kadar bulunabilirler.

🍄 Hava alan fırınlarda kurutulduktan sonra, haşlanıp buzdolabında bir yıl boyunca saklanabilir. Aynı zamanda turşusu da yapılabilir. Tuz ve baharatla beraber kızgın yağda kızartıldığı zaman çok lezzetli olur.

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

✅ Fesleğenli Mantar Omleti

Doğadan amatör kişiler tarafından toplanan mantarlar zehirli olabilir. Bu nedenle, sadece profesyonel kişiler tarafından toplanan veya kültür ortamında yetiştirilen mantarları tüketmeyi tercih etmelisiniz. Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun…🍄🍄🍄

  •   Porsiyon: 3-4 kişilik

Malzemelerimiz:

  • 5 adet doğranmış mantar,
  • 3 adet yumurta,
  • 4 çorba kaşığı zeytinyağı,
  • 1 çay kaşığı kuru fesleğen,
  • yeteri kadar karabiber,
  • yeteri kadar kaya tuzu,

Yapılışı:

1- Bir kasede yumurtaları, tuz, karabiber ve fesleğeni çatalla iyice çırpın.

2- Tavada zeytinyağını kızdırıp, mantarları 1-2 dakika kadar soteleyin. 

3- Üzerine çırpılan yumurtayı ilave edin ve tavayı sallayarak yumurtalı karışımın yayılmasını sağlayın.

4- Omletin altı pişince, bir tarafından spatulayla kaldırıp servis tabağınıza alın. Dilimleyerek servisinizi yapın. 

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun…🍄🍄🍄

✅ Lütfen Dikkat!

🍄 Doğadan amatör kişiler tarafından toplanan mantarlar zehirli olabilir. Bu nedenle, sadece profesyonel kişiler tarafından toplanan veya kültür ortamında yetiştirilen mantarları tüketmelisiniz. Mantar zehri, insanlar için öldürücü özellik gösterir.

🍄 Bu nedenle doğada bulunan mantarları, internet üzerinde resimlerini gördüğünüz mantarlara benzetip tüketmeniz veya zehirsiz olduğunu düşünmeniz çok ciddi sonuçlara yol açabilir.

yemekciyiz.net sitesindeki bu bilgileri kullanarak “asla mantar toplamayın”. Bu sitedeki bütün fotoğraflar ve açıklamalar, sizleri sadece bilgilendirme amaçlıdır. Amatörce toplanan mantarların tüketiminden kaçınmalısınız.

🍄 Zehirli ve yenilebilen mantarları birbirinden ayırt etmek bazen çok zor olduğundan, yabani mantarlar sadece işini bilen uzmanlar tarafından toplanmalıdır.

İlginizi Çekebilir:  İkramlık Kaşar Peynirli Otlu Kurabiye


Like it? Share with your friends!

139 shares

What's Your Reaction?

Enfes Enfes
0
Enfes
Lezzetli Lezzetli
0
Lezzetli
İlginç İlginç
0
İlginç
Tatsız Tatsız
0
Tatsız
Beğendim Beğendim
0
Beğendim
Tuzsuz Tuzsuz
0
Tuzsuz
YEMEKCİYİZ

Aşçıbaşı

Yeni tarifler denemeyi seven, dünya mutfağına ilgi duyan bir galaktik dünya insanı. Patates diyarının efendisi...

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İçerik Türü Seçin
Tarif & Makale
Yemek Tarifinizi veya Makalenizi Buradan Paylaşın
Açık Liste
Bir Konu Belirleyin ve Herkes O Konuda Paylaşım Yapıp Oy Kullansın
Bilgi Yarışması
Okuyucuların Bilgi Seviyesi Ölçmek İçin Bir Yarışma Düzenleyin
Anket
Belirli Konular İçin Oylama Açın