Kahvaltı Soframızın Aranan Lezzeti Kaşar Peyniri


152 shares

✅ Kahvaltı Soframızın Aranan Lezzeti Kaşar Peyniri

Dilimlenebilir yarı sert peynirler grubundan olan kaşar peyniri, ülkemizde beyaz peynirden sonra en fazla üretilen ve sevilerek tüketilen bir süt ürünüdür. Telemenin belirli düzeyde asitleştirilmesinin ardından sıcak suda haşlanıp yoğrulması esasıyla elde edilen deliksiz ve bakteriler ile olgunlaştırılan bir peynir çeşididir. Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun

🧀 En kaliteli, geleneksel kaşar peyniri koyun sütünden yapılmaktadır. Günümüzde ise yapımında inek ve koyun sütü karışımları tercih edilmektedir. Bazı yörelerde keçi sütü de eklenmektedir.

🧀  Genellikle koyun sütünden yapılması ve olgunlaşması sırasında serin ve rutubetli ortama ihtiyaç göstermemesi nedeniyle kaşar peyniri üretimi ülkemizde Trakya ve Marmara bölgelerinin güney kısımlarında gelişmiştir.

🧀 Kars ve çevresinde, fazla olan koyun sütlerinin değerlendirilmesi amacıyla kaşar peyniri üretimi yapılmaktadır. Kaşar kalıpları genellikle doğu illerinde 6 kiloluk, Trakya illerinde ise 11-12 kiloluk ağırlıklarda üretilmektedir.

🧀  Beslenmemizde önemli bir yere sahip olan kaşar peyniri genellikle kahvaltılık olarak kullanılmasının yanı sıra çorbalarda, yemeklerde, hamur işlerinde, salatalarda, meze ve garnitür olarak, süslemelerde vb. yerlerde sıklıkla kullanılmaktadır.

 

Kaşar Peynirinin Yapılışı

1- Kaşar Peyniri çiğ sütten yapılır. Pastörize veya uzun ömürlü sütlerden yapmaya çalışmayın kesinlikle olmaz.

2- 10 kilo çiğ sütü pastörize etmek için tencereye dökün. Pastörize işlemi sırasında benmari tenceresi kullanırsanız peynir veriminiz yükselir.

3- Sütü 70 derecede 10-15 saniye bekletmeniz pastörize olması için yeterli olacaktır.

4- Pastörize edilmiş sütün sıcaklığını hızlı bir şekilde 35-37 dereceye kadar düşürün.

5- Mayalama sıcaklığına kadar düşen sütünüze yarım su bardağı kadar ezilmiş, ayran kıvamına getirilmiş yoğurt ilave edin ve sonra karıştırın.

6- 10 kilo süt için 1 bardak (200-250 cc) şirden maya kullanın. Eğer, piyasada satılan hazır peynir maya kullanılacaksa üreticinin talimatlarına uygun miktarda mayayı sütün içine ilave ederek karıştırın. Sütün mayalanma sıcaklığı olan 35-37 derece aralığında olmasına özenle dikkat edin.

7- Süte maya ilave ettikten sonra, 10 saniye kadar karıştırın. Sütü karıştırırken çok fazla dalgalanmamasına dikkat edin. Mayanızın gücüne göre 1-1,5 saat içinde süt mayalanıp jölemsi bir hale gelecektir.

İlginizi Çekebilir:  Sağlığın Şifası Zeytinyağı Çeşitleri

8- Peynir pıhtısını orta ateşte 45 dereceye kadar ısıtın. Bu işlem sırasında pıhtıyı karıştırın pirinç tanesi büyüklüğüne kadar indirim. Karıştırma işleminde büyük yumurta çırpıcı kullanabilirsiniz.

9- Pıhtı uygun sıcaklığa geldiğinde topaklanarak lastik gibi bir kıvama gelir. Pıhtıyı, süzgeç veya tahta kaşıkla toplayıp bir süzgece alın.

10- Elinizde peynir pıhtısını süzebilecek uygun kaplar olması gerekir. Uygun ebatlardaki plastik süzgeçleri bu iş için kullanabilirsiniz. Ancak, siz yine de çok fazla plastik ürün kullanmamaya dikkat edin.

11- Peynir pıhtısını süzerken tülbent bez kullanın. Peynir altı suyu B vitamini açısından çok zengindir. Mümkünse atmayın. Yemeklerinizde , çorbalarınızda ve hamur işlerinizde kullanın. Hem çok faydalı hem de çok lezzetlidir. İçilmesinde de hiç bir sakınca yoktur. Sporcu gıdası olarak, bu peynir suları kullanılır.

12- Oluşan peynir pıhtısını oda sıcaklığında 1 gün beklemeye alın. Bu arada pıhtı süzülmeye devam edecektir.

13- Bir gün bekleyen peynir pıhtısı sertleşecek, gözenekli bir yapıya kavuşacaktır.

14- Peyniri Rondodan geçirerek pirinç tanesi boyutuna kadar indirin. Eğer Rondonuz yoksa peynir kalıbınızı elma soyar gibi ince şeritler halinde kesin.

15- Peyniri haşlamak için tencere ve içine geçebilen süzgece ihtiyacınız olacak

16- Tencerenizi temiz su ile doldurun. 80-90 dereceye kadar ısıtın.

17- Rondadan geçirdiğiniz peyniri ısınan suyun içine atın.

18- Birkaç dakika içinde peynir erimeye başlar. Erimeye başlayınca tahta kaşıkla ara ara çeviriniz. Suyun içinde lastik kıvamına gelince tezgaha alın. Hamur halindeki peyniri birkaç kez üst üste katlayın. Tekrar tencerenize atıp biraz daha erimesi için ısıtın işlemi tekrarlayın.

19- Peynir sertleşmeden tekrar dışarı alın ve şekil verin. Peynir soğumadan şekil vermeniz gerekir. Bu işlem sırasında tercih ederseniz peynirinizi tuzlayabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir:  Fırında Çıtır Pane Harçlı Tavuk Baget

20- İsterseniz sıcak kalıba yerleştirin. Buzdolabına koymayın oda sıcaklığında soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra kalıptan çıkarın

21- Kalıptan çıkarttıktan sonra tahtanın üzerine koyun. İlk gün birkaç saat de bir peynirinizi tersyüz edin. Peynirinizi 1 gün sonra yemeye başlayabilirsiniz.

22- Peyniri bekleterek aromasını artırabilirsiniz. Bekletirseniz 3 gün boyunca her gün çevirin. Sonraki günlerde 3 günde bir çevirin. Bir hafta sonra peyniriniz sararıp kabuk yapmaya başlayacaktır. Tamamen sararıp biraz kabuk yaptıktan sonra dolabınıza koyabilirsiniz.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle…Afiyet olsun…🧀🧀🧀

🧀  İyi bir kaşar peynirinin aşağıdaki özellikleri taşıması gerekmektedir.

🌱 Dış görünüşü düzgün, kehribar sarısı renginde, sert ve çok kalın olmayan bir kabuğa sahip olmalıdır.

🌱 İç görünüşü sarımsı beyaz-sarı renktedir, gözeneksizdir veya çok az gözenek bulunabilir.

🌱 Orta düzeyde katı ve biraz esnektir.

🌱 Hafif tuzlu tadı vardır.

🌱 Dolgun ve oldukça keskin kokuya sahiptir.

🌱 Kuru madde oranı yaklaşık olarak %58-60 civarındadır.

🌱 Kuru maddede yağ oranı yaklaşık olarak %45-48 oranındadır.

🌱 Tuz (NaCl) oranı yaklaşık olarak %3-5 oranındadır.

🌱 Randıman kullanılan süt türüne göre değişmektedir. Sadece koyun sütüyle yapıldığında 100 kg sütten 16-18 kg; inek sütünden yapıldığında ise 9-10 kg kaşar peyniri elde edilmektedir.


Like it? Share with your friends!

152 shares

What's Your Reaction?

Enfes Enfes
0
Enfes
Lezzetli Lezzetli
2
Lezzetli
İlginç İlginç
0
İlginç
Tatsız Tatsız
0
Tatsız
Beğendim Beğendim
3
Beğendim
Tuzsuz Tuzsuz
0
Tuzsuz
YEMEKCİYİZ

Aşçıbaşı

Yeni tarifler denemeyi seven, dünya mutfağına ilgi duyan bir galaktik dünya insanı. Patates diyarının efendisi...

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İçerik Türü Seçin
Tarif & Makale
Yemek Tarifinizi veya Makalenizi Buradan Paylaşın
Açık Liste
Bir Konu Belirleyin ve Herkes O Konuda Paylaşım Yapıp Oy Kullansın
Bilgi Yarışması
Okuyucuların Bilgi Seviyesi Ölçmek İçin Bir Yarışma Düzenleyin
Anket
Belirli Konular İçin Oylama Açın