Çörek Mantarı ve Özelliği


130 shares

✅ Çörek Mantarı ve Özelliği

Çörek mantarı, yenilebilen bir mantar türüdür. Latince adı “Boletus edulis” olan bu mantar, çok tercih beğenilen bir mantar türüdür. Sote, makarna sosu, çorba ve hatta çiğ olarak da yenilebilir. Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun… 🍄🍄🍄

🌱 Çörek mantarı, halk arasında “Ayı Mantarı” , “Bolet Mantarı” veya “Porçini Mantarı” isimleriyle de bilinmektedir. Ülkemizde yaygın olarak yetişen “Çörek Mantarı” nın etli şapka kısmı, sap kısmından daha koyu renklidir. Islak iken parlar ve hafif yapışkandır. Rengi değişken, kestane veya soluk kahverengidir.

🌱 Çörek Mantarı, hızlı bozulabildiği için toplandığı gün tüketilmelidir. Hayvanlar tarafından ısırılmış ya da topraktan koparılmış mantarlar toplanmamalı ve tüketilmemelidir.

✅ Mantarın özellikleri

1- Topraklarımızda yaygın olarak yetişen Çörek Mantarı’nın şapka kısmı etlidir ve sap kısmından daha koyu renklidir. Çörek Mantarı’nın şapka kısmı 10-20 cm genişliğe ulaşır. Genel olarak şekli yarım küre biçimindedir. Şapkanın kenarlarında düzgün olmayan kaba yivler bulunur. Şapkanın kenarında ince beyaz bir hat bulunur.

2- Çörek Mantarı, diğer tüm mantarlar gibi büyük bir kısmı sudan oluşan bir mantardır. Bu nedenle diyet yapanlar için önemli bir besindir.

3- Kültürel olarak üretimi henüz bulunmamaktadır. Pek çok ülkede bu türün kültürel şartlarda üretimleri üzerine çalışmalar yürütülmektedir. Bazı ülkelerde oldukça değerli bir mantar türüdür.

4- Potasyum, fosfor, kalsiyum ve demir mineralleri yönünden zengin olan Çörek Mantarı, B1, B2, B3, B5 ve B7 vitaminleri sayesinde çocukların gelişiminde rol oynamaktadır. Bünyesinde barındırdığı zengin “folik asit” bakımından kansızlık hastalığına iyi gelebilmektedir.

5- 100 gram Çörek Mantarı, 20-40 arası kalori değerine sahiptir ve düşük yağ ve karbonhidrat değerleri içerdiği için kalp ve damar hastalarının tüketmesi tavsiye edilmektedir.

6- Mantarın eti beyazdır. Ancak, şapka derisinin altı kızıl kahverengi olur.

7- Ayak dibe doğru beyzi ve şişkindir. Rengi, şapkanın üst tarafına nazaran daha açık kahverengidir. Tüm ayak yüzeyini açık renkli bir ağ tabakası kaplar. Bu tabaka şapkaya doğru giderek belirginleşir.

İlginizi Çekebilir:  Tuzlu Krema Tarifi

8- Şapkanın altında borucuklardan oluşan süngerimsi bir katman bulunur. Bu katman genç yumrularda gri-beyaz rengindedir.

9- Boru tabakası, gelişkinlerde sarıdan-yeşilimsi sarıya değişen renklerdedir. Bu tabakayı şapkanın etinden ayırmak olanaklı ve kolaydır.

✅ Nerelerde yetişiyor?

🌱 Çörek mantarı, Haziran-Kasım ayları arasında özellikle Karadeniz Bölgesi’nde bol miktarda yetişir ve toplanır. Meşe, kayın, çam gibi ağaçların altında ve çevresinde görülür. Yol kenarları ile asitli topraklarda da ayı mantarına rastlanır.

🌱 Yere düşen kahverengi meşe ve kayın yapraklarının altında bulunması nedeniyle, bu mantarı toplamak ciddi bir göz alışkanlığı olması gerekmektedir.

🌱 Çörek (Bolet) Mantarı, akşam hava karardığında büyüme sürecine girer ve sabah güneş doğduğunda büyümesi durur. Bu mantar, ortalama sekiz saatte büyür.

🌱 Kesim yapılan yerde, yarın sabah tekrar yetişir. Çörek (Bolet) Mantarının büyümesinde Ay’ın etkisi büyüktür. Ay’ın ilk ay döneminde büyümeye başlarlar ve dolunayda en büyük hallerine gelirler.

✅ Larva İstilası

🌱 Çörek mantarının kurtçukların (larva) istilasına uğraması çok olağandır. O nedenle mantar boylamasına kesilip içi kontrol edilmelidir. Kurtçuklar bazan sadece şapkayı, bazan sadece ayağı kaplamış olabilir. Neresi kurtçuklu ise oralar kesilip atılır, geri kalan bölümler saklanır.

🌱 Şapka altındaki süngerimsi tabaka yaşlı mantarlarda yumuşar, gevşer ve vıcıklaşır. Çoğu kez de larvalarla kaplı olur. O durumlarda bu tabaka sıyrılıp atılmalıdır. Gençlerinde bu tabaka mantarın diğer etli kısımları ile aynı özellikleri haizdir ve yenilebilir.

🌱 Çörek mantarının kendisi de bir başka mantarın istilasına uğrayabilir. İnce beyaz bir örtü şeklinde mantarın gövdesini saran bu parazit sonucu çörek mantarı bozulur ve yenilmez hale gelir.

*** Bir Tutam Faydalı Bilgi ***

🌱 1- Hoş kokusu ve fındık gibi, mulayim, hoş ve lezzetli tadı vardır. Yenilebilen en iyi mantarlardan biridir.

İlginizi Çekebilir:  Yumurta Haşlanırken Çatlamaması İçin

🌱 2- Kurutularak veya yağ içinde saklanabilir. Mantarın tadı yumuşaktır ve çiğ iken hafif tatlıdır.

🌱 3- Mantar, sapından tutularak döndürülüp koparılır. Ayağın alt kısmındaki topraklı kısımlar patates soyar gibi kesilip temizlenir. Bazen en alt ucu sarı renkte olur. Bu kısım kesilip atılmalıdır.

✅ Lütfen Dikkat!

🌱 Doğadan amatör kişiler tarafından toplanan mantarlar zehirli olabilir. Bu nedenle, sadece profesyonel kişiler tarafından toplanan veya kültür ortamında yetiştirilen mantarları tüketmeyi tercih etmelisiniz.

🌱 Mantar zehri, insanlar için öldürücü özellik gösterir. Bu nedenle doğada bulunan mantarları, internet üzerinde resimlerini gördüğünüz mantarlara benzetip tüketmeniz veya zehirsiz olduğunu düşünmeniz çok ciddi sonuçlara yol açabilir.

yemekciyiz.net sitesindeki bu bilgileri kullanarak “asla mantar toplamayın”. Bu sitedeki bütün fotoğraflar ve açıklamalar, sizleri sadece bilgilendirme amaçlıdır.

🌱 Zehirli ve yenilebilen mantarları birbirinden ayırt etmek bazen çok zor olduğundan, yabani mantarlar sadece işini bilen uzmanlar tarafından toplanmalıdır.

🌱 Amatörce toplanan mantarların tüketiminden kesinlikle kaçınmalısınız.

Mantar yiyen bir kişide zehirlenme belirtilerinin görülmesi halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Zehirlenmeler konusunda 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezi’nden (UZEM) bilgi alınabilir.

🌱 Mantar zehirlenme olayları, kişilerin zehirli ve yenen mantarlar konusunda yeterli bilgisinin olmamasından kaynaklanmaktadır.

🌱 Zehirlenmelerin tedavi merkezlerinden uzak kırsal kesimlerde meydana gelmesi ve zehirlenmeye sebep olan mantarların teşhis edilmesinde yeterli tıbbi laboratuvar ve uzmanın bulunmaması mantar zehirlenmelerinin ölümle sonuçlanmasına neden olmaktadır.

🌱 Ayrıca yenen ve zehirli mantarları birbirinden ayırt etmeye yaradığı iddia edilen bazı yanlış inanışlar da zehirlenmelere ve yüzlerce insanın ölümüne neden olmaktadır.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun… 🍄🍄🍄


Like it? Share with your friends!

130 shares

What's Your Reaction?

Enfes Enfes
1
Enfes
Lezzetli Lezzetli
2
Lezzetli
İlginç İlginç
1
İlginç
Tatsız Tatsız
0
Tatsız
Beğendim Beğendim
2
Beğendim
Tuzsuz Tuzsuz
1
Tuzsuz
YEMEKCİYİZ

Aşçıbaşı

Yeni tarifler denemeyi seven, dünya mutfağına ilgi duyan bir galaktik dünya insanı. Patates diyarının efendisi...

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İçerik Türü Seçin
Tarif & Makale
Yemek Tarifinizi veya Makalenizi Buradan Paylaşın
Açık Liste
Bir Konu Belirleyin ve Herkes O Konuda Paylaşım Yapıp Oy Kullansın
Bilgi Yarışması
Okuyucuların Bilgi Seviyesi Ölçmek İçin Bir Yarışma Düzenleyin
Anket
Belirli Konular İçin Oylama Açın