İmparator Mantarı


119 shares

✅ İmparator Mantarı

İmparator mantarı, Amanitaceae familyasından yenilebilen mantar türüdür. Latince adı “Amanita Caesarea” olan bu mantar Roma imparatorlarının favori mantarı olduğu için Caesarea yani “Sezar Mantarı” olarak da isimlendirilmiştir.

🍄 Roma imparatoru Sezar’dan gelen ismi “İmparator Mantarı” olan bu mantarın Şile ve Kandıra yöresinde halk arasında “Gelincik Mantarı” veya “Gelin Mantarı” diye adlandırılmıştır.

🍄 Gelincik Mantarı adı verilmesinin nedeni beyaz bir kabuğun içinde gelini andırmasıdır. Göksu Vadisi yöresinde ise “Sarı Göbelek” olarak bilinir.

🍄 İmparator mantarı, turuncu şapkalı ve beyaz sporlu bir mantardır. Tadı keskin olup, ancak lezzeti güzeldir.

✅ Mantarın Özellikleri

1- İmparator mantarı, 5-15 cm. çapında ve şapkası içe doğru kıvrıktı üstü hafif düzdür. Rengi turuncu ve kırmızı tonlarına yakındır. Yenilebilir bir mantar türüdür. Kırmızı renginden dolayı doğada kolay fark edilir. Güneş altında uzun süre kaldığında gümüş rengini alır.

2- İmparator mantarı, turuncu şapkalı ve beyaz sporlu bir mantardır. Tadı keskin olup, ancak lezzeti güzeldir.

3- Sapı ( 5-12 cm ) sarıdır. Şapkaya yakın sapta sarı renkte çizgilidir.

4- Sapın ucu soğan biçimlidir ve bir kaseyle çevrilidir. Kase yamru yumru görünümlüdür, dışı beyaz sapa tutunduğu taraf ise sarıdır.

5- Yetişkin olmayan imparator mantarı beyaz bir kesenin içinde yumurtayı andıran şekilde bulunur. Toplandıktan sonra da büyümeye devam eder. Toplandıktan sonra kesesinin açtığını görülür.

6- İmparator mantarı, protein ve kalori açısından düşük değerlidir. Su oranları yüksek bir mantardır.

7- İmparator Mantarı tıpkı kuzu göbeği, İstiridye Mantarı, Borazan Mantarı ve Şitake Mantarı gibi besleyici bir türdür.

8- Sınıfı içinde görünüşünün farklılığıyla zehirli üyelerden rahatlıkla ayırt edilebilir. İmparator mantarının tadı balık tadını anımsatır.

9- Koparıldıktan sonra saptan ayrılır ve kalıntılardan temizlenir.

✅ Mantar nerede yetişir?

🍄 Anavatanı Avrupa’nın güney bölgeleridir. İmparator mantarı Türkiye’de Akdeniz’de Göksu vadisi, Marmara’da İstanbul Kandıra ve Şile’de yetişmektedir.

İlginizi Çekebilir:  İspanya Mutfağının Böreği Empana

🍄 Dünyada geniş yapraklı ağaçların olduğu ormanlarda, meşe, kestane ve ıhlamur ağaçlarının diplerinde ve yakınlarında yetişir.

🍄 Zehirsiz mantarlardan olan İmparator mantarı İlkbahar, Yaz ve özellikle Sonbahar (Eylül-Kasım) mevsimleri boyunca toplanabilir.

✅ Mantarın faydaları

1- Mantarlar mineral, vitamin (A, C, D) ve protein açısından zengin besinlerdir. İmparator mantarı kalorisi (20-30) düşüktür. Su oranı yüksektir.

2- İmparator mantarı da Kuzu Göbeği Mantarı, Borazan Mantarı ve İstiridye Mantarı gibi protein deposudur.

3- Bağışıklık sistemini güçlendirir. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur.

✅ İmparator Mantarının Zararları

1- Mantarı doğadan toplayıp yemek, kültür mantarını yemekten daha lezzetlidir. Doğada yetişenler her zaman daha çok lezzetli olurlar.

2- Ancak, mantar konusunda uzmanlaşılmamış ise ölümle sonuçlanabilecek zehirlenmeler de olabilir. Bu nedenle, mantar toplamayı uzmanlar yapmalıdır. Pek çok zehirli ve zehirsiz mantar birbirine benzeyebilir. Tadı, kokusu ve rengi her iki mantarda da aynı olabilir.

3- Mantarlar alerjik durumlara neden olabilmektedir. Tek öğünde çok tüketilmemelidir. Zehirli mantarlar için en belirgin özellik, genellikle parlak ve güzel görünürler.

✅ Lütfen Dikkat!

🍄 Doğadan amatör kişiler tarafından toplanan mantarlar zehirli olabilir. Bu nedenle, sadece profesyonel kişiler tarafından toplanan veya kültür ortamında yetiştirilen mantarları tüketmeyi tercih etmelisiniz.

🍄 Mantar zehri, insanlar için öldürücü özellik gösterir. Bu nedenle doğada bulunan mantarları, internet üzerinde resimlerini gördüğünüz mantarlara benzetip tüketmeniz veya zehirsiz olduğunu düşünmeniz çok ciddi sonuçlara yol açabilir.

yemekciyiz.net sitesindeki bu bilgileri kullanarak “asla mantar toplamayın”. Bu sitedeki bütün fotoğraflar ve açıklamalar, sizleri sadece bilgilendirme amaçlıdır.

🍄 Zehirli ve yenilebilen mantarları birbirinden ayırt etmek bazen çok zor olduğundan, yabani mantarlar sadece işini bilen uzmanlar tarafından toplanmalıdır. Amatörce toplanan mantarların tüketiminden kesinlikle kaçınmalısınız.

İlginizi Çekebilir:  Giresun Lezzeti Fırın Kurusu Fasulye

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun… 🍄🍄🍄


Like it? Share with your friends!

119 shares

What's Your Reaction?

Enfes Enfes
1
Enfes
Lezzetli Lezzetli
1
Lezzetli
İlginç İlginç
1
İlginç
Tatsız Tatsız
0
Tatsız
Beğendim Beğendim
0
Beğendim
Tuzsuz Tuzsuz
0
Tuzsuz
YEMEKCİYİZ

Aşçıbaşı

Yeni tarifler denemeyi seven, dünya mutfağına ilgi duyan bir galaktik dünya insanı. Patates diyarının efendisi...

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İçerik Türü Seçin
Tarif & Makale
Yemek Tarifinizi veya Makalenizi Buradan Paylaşın
Açık Liste
Bir Konu Belirleyin ve Herkes O Konuda Paylaşım Yapıp Oy Kullansın
Bilgi Yarışması
Okuyucuların Bilgi Seviyesi Ölçmek İçin Bir Yarışma Düzenleyin
Anket
Belirli Konular İçin Oylama Açın