İstiridye Mantarı ve Özellikleri


135 shares

✅ İstiridye Mantarı ve Özellikleri

🍄 İstiridye mantarı, Pleurotaceae familyasından yaygın olarak yenilebilen bir mantar türüdür. Genel olarak Pleurotaceae familyasındaki bütün mantarlara “İstiridye Mantarı” adı verilir.

Ülkemizde en fazla yenilen ve yetiştirilen istiridye mantarı türü, Latince adı “Pleurotus Ostreatus” olan türdür. Bu mantar en lezzetli ve ekonomik değeri olan mantarlardan biridir. Bu yazımızda, “Pleurotus Ostreatus” cinsi İstiridye Mantarı hakkında bilgiler verilmektedir.

🍄 Şapkası istiridye şeklini andırması nedeniyle İstiridye Mantarı” olarak isimlendirilmiştir. Doğada kavak ve kayın ağaçlarında yetişmesi nedeniyle “Kavak Mantarı” veya “Kayın Mantarı” olarak da bilinir.

✅ Mantarın Özellikleri

🍄 İstiridye mantarının şapka bölümü geniş ve istiridyeye benzer yapıdadır. Ortalama çapı 5-25 cm arasında değişir. Sapı yok denecek kadar kısa olup düşük oksijen oranı olan bölgelerde yetişen mantarlarda ince uzun halde olabilir.

🍄 Bir çok farklı türü olan istiridye mantarı, her türünde farklı özellikler taşır.

İstiridye Mantarı, en ideal ışık altında beyaz-gri arası renktedir. Fazla ışık aldığı alanlarda sarı, az ışık aldığı yerlerde ise siyah tonlarında olabilir.

🍄 Vitamin ve mineral açısından zengin olup lifli bir gıda olduğu için tok tutma özelliği vardır. Tek başına kızartma ve ızgara olarak yenebildiği gibi özellikle et yemeklerinde, sotelerde, omlet vb. yumurtalı yemeklerde kullanılan lezzetli bir mantardır ve dünya mutfağında da bol bol kullanılmaktadır.

🍄 Ağırlığının büyük çoğunluğu sudan oluşur ve toplandıktan sonra bir kaç saat içinde suyun buharlaşması nedeniyle ağırlığının yaklaşık % 10’unu kaybeder.

✅ Nerelerde Yetişir?

🍄 İstiridye mantarı yapraklı ağaçların gövdeleri, kütükleri, tomrukları ve direkleri üzerinde kümeler halinde bulunur.

🍄 Ağaç gövdelerinin daha çok yaralı kısımlarında ve budaklarında yetişir. Ağırlıklı olarak kavak ağaçlarında yetişmesi nedeniyle “kavak mantarı” adını almıştır.

İstiridye mantarı, uzun gövdeli ağaçlarda yani kavak, kayın gibi ağaçların gövdelerinde, genellikle ağacın üst kısımlarında, bol oksijen, nem ve çiğ olan iklimde bulunur.

🍄 Toplanma mevsimi genel olarak ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Ancak, uygun nem ve sıcaklık değerleri oluşursa yılın her mevsiminde bulunabilir.

İlginizi Çekebilir:  Kahvaltı Soframızın Aranan Lezzeti Kaşar Peyniri

🍄 Kuzey bölgelerde kayın ve kavak ormanlarında yamaçlarda istiridye mantarı yetişme ihtimali daha fazladır.

🍄 Özellikle yaz sonu kuluçka dönemi ardından Eylül-Ekim ayında havanın soğuması ile birlikte kavak ve kayın ağacı gövdelerinde istiridye mantarı görülebilir.

✅ Mantar Yetiştiriciliği

🍄 Ayrıca açık havada ağaç kütüklerine misel çakılarak da üretilebilir.

🍄 Ülkemizde de çok sayıda istiridye mantarı yetiştiricisi mevcut olup her bölgede her mevsim istiridye mantarı üretimi yapılmaktadır.

🍄 İstiridye mantarı yetiştiriciliği, dünyada popüler olan kapalı tarım işleri arasındadır. Ticari olarak kapalı alanlarda saman veya bitki atıklarının içerisinde yetiştirilebilir.

Basit olarak kompost adı verilen saman, talaş gibi ağaç artıkları içine misel adı verilen mantar tohumu eklenerek steril ortamda çeşitli sıcaklık ve nem değerleri ile istiridye mantarı yetiştirilir.

🍄 Birçok mantarın aksine istiridye mantarı alerjik olarak çok az etkisi bulunan bir mantardır.

✅ Faydaları Nelerdir?

🍄 İstiridye mantarı, birçok mantar türü gibi sağlığa faydaları olan bir besin maddesidir. Ancak, unutmamak gerekir ki mantarlar ilaç veya sihirli besinler değildir.

🍄 Dengeli ve sağlıklı bir beslenme düzeni sağlamak için yeteri kadar tüketildiklerinde sağlığa olumlu etkileri görülmektedir. Aşırı tüketildiklerinde zararları ortaya çıkabilir.

İstiridye mantarı, kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca, bağışıklığı azaltan bazı etkileri de yavaşlatarak daha dirençli olmamıza yardım eder.

🍄 İstiridye mantarı, doğal antioksidan özellikteki gıdalardan biri olarak bilinir. Ayrıca düşük karbonhidrat içeriği sayesinde diyet listelerinde ilk sırayı almıştır.

✅ Lütfen Dikkat!

🍄 Doğadan amatör kişiler tarafından toplanan mantarlar zehirli olabilir. Bu nedenle, sadece profesyonel kişiler tarafından toplanan veya kültür ortamında yetiştirilen mantarları tüketmeyi tercih etmelisiniz.

🍄 Mantar zehri, insanlar için öldürücü özellik gösterir. Bu nedenle doğada bulunan mantarları, internet üzerinde resimlerini gördüğünüz mantarlara benzetip tüketmeniz veya zehirsiz olduğunu düşünmeniz çok ciddi sonuçlara yol açabilir.

yemekciyiz.net sitesindeki bu bilgileri kullanarak “asla mantar toplamayın”. Bu sitedeki bütün fotoğraflar ve açıklamalar, sizleri sadece bilgilendirme amaçlıdır. Amatörce toplanan mantarların tüketiminden kesinlikle kaçınmalısınız.

🍄 Zehirli ve yenilebilen mantarları birbirinden ayırt etmek bazen çok zor olduğundan, yabani mantarlar sadece işini bilen uzmanlar tarafından toplanmalıdır.

İlginizi Çekebilir:  Giresun Mutfağının Kiraz Tuzlusu Kavurması

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun… 🍄🍄🍄


Like it? Share with your friends!

135 shares

What's Your Reaction?

Enfes Enfes
0
Enfes
Lezzetli Lezzetli
0
Lezzetli
İlginç İlginç
0
İlginç
Tatsız Tatsız
0
Tatsız
Beğendim Beğendim
0
Beğendim
Tuzsuz Tuzsuz
0
Tuzsuz
YEMEKCİYİZ

Aşçıbaşı

Yeni tarifler denemeyi seven, dünya mutfağına ilgi duyan bir galaktik dünya insanı. Patates diyarının efendisi...

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İçerik Türü Seçin
Tarif & Makale
Yemek Tarifinizi veya Makalenizi Buradan Paylaşın
Açık Liste
Bir Konu Belirleyin ve Herkes O Konuda Paylaşım Yapıp Oy Kullansın
Bilgi Yarışması
Okuyucuların Bilgi Seviyesi Ölçmek İçin Bir Yarışma Düzenleyin
Anket
Belirli Konular İçin Oylama Açın