Kişniş ve Faydaları


122 shares

✅ Kişniş ve Faydaları

“İzni” diye de bilinen “kişniş”, bilimsel adıyla Coriandrum sativum L’dir. Aynı zamanda Çin maydanozu olarak da bilinir. Rutubetli ortamları seven bu bitkinin tohumu kurutularak toz haline getirilir ve baharat ya da ilaç olarak kullanılır. Maydanozgillerden olan kişnişin yaprakları maydanoz bitkisini andırır.

Burdur, Isparta ve Konya’da oldukça yaygındır. Ağustos ve Eylül aylarında olgunlaşan bu bitki toplanarak gölgeli ve havadar bir bölgede kurumaya bırakılır. Daha sonra bitki sapından tutularak sallanır ve tohumları dökülür.

En son ise toz haline getirilir. Ancak, toz haline getirirken ihtiyacımız kadarını toz haline getirmek doğru bir yaklaşımdır. Çünkü tüm tohumlar çekilecek olursa zamanla aromasını kaybedebilir.

Toz haline gelmeyen tohumlar, güneş görmeyen bir kısımda saklanmalıdır. Güzel aromasından dolayı genellikle çiğ ya da kurutulmuş şekilde kullanılır.

Kişnişin Faydaları Nelerdir?

1- Romatizma ve artrit karşıtı özellikleri vardır. Şişlikleri iyileştirmede büyük rol oynar.

2- Kişnişin dezenfekte, zehir giderici, antiseptik, mantar karşıtı ve antioksidan özellikleri sayesinde ise egzama, kuruluk ve mantar iltihabı gibi cilt sorunlarında kullanılması da faydalıdır.

3- Kişnişte bulunan linoleik asit, oleik asit, palmitik asit, stearik asit ve askorbik asit (C vitamini) kandaki kolesterol seviyelerini düşürmede çok etkilidir.

4- Kişnişte bulunan borneol ve linalol gibi bitki özü bileşenleri sindirime, böbreklerin düzgün çalışmasına yardımcı olurken aynı zamanda ishalin azalmasına da yardımcı olur.

5- Yüksek demir oranı olan kişniş, anemi görülen kişiler için çok faydalıdır. Kandaki demir oranının düşük olması nefes darlığına, kalp çarpıntısına, aşırı yorgunluğa ve bilişsel işlevlerde düşüşe sebep olabilir. Demir aynı zamanda enerji ve kuvveti artırır, kemik sağlığını geliştirir.

6- Birçok araştırma kişnişin, mevsim alerjilerinin ve bahar nezlesinin rahatsız edici etkilerini azaltmaya yarayan yoğun antihistamik özellikleri bulunduğunu göstermektedir.

İlginizi Çekebilir:  Benmari Usulü Nasıl Yapılır?

7- Kişniş yağı da bitkilerle, böceklerle, gıdalarla ya da diğer maddelerle temastan kaynaklanan alerjik tepkileri azaltır.

✅ Kişnişin Zararları

Kişnişin zararları hemen hemen hiç yok denecek kadar azdır. Ancak, her yiyecekte olduğu gibi cilt alerjisine yol açabilir.

Çok nadir görülmekle birlikte, ciltte yarattığı hassasiyetten dolayı güneş yanığı riskini artırabilir.

Ayrıca, hamile kadınların kullanmamaları önerilir.

✅ Kişniş Nasıl Kullanılır?

❄ Kişniş genellikle baharat olarak kullanılmaktadır. Küre şeklinde sarıya kaçan ve açık kahverengi tonlarına kadar gidebilen rengiyle meyvesinin kurutulması ya da öğütülmesi sonucunda elde edilmektedir. Bu şekilde baharat formuyla kullanılır.

❄ Kişnişi taze olarak da kullanabilirsiniz. Taze kişniş yaprakları salata ve yemeklerde de kullanılabilir.

❄ Et yemeklerinden, zeytinyağlı sebze yemeklerine kadar çok geniş bir kullanım alanı bulunur.

❄ Köfte baharatının ana maddesi de kişniştir. Köfte harcı olarak kullanılması dışında diğer kullanımlarda yakıcı bir tat veren bir üründür.

✅ Kişniş Hangi Yemeklerde Kullanılır?

❄ Kişniş, mutfakta çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. Kişnişin kendi yemeğini de yapabilirsiniz.

❄ Ayrıca, haşladıktan sonra yoğurt da eklediğinizde tohumlarını yiyebilir ve güveçte et yemeğine ekleyebilirsiniz.

❄ Kişniş, salatalarda ve makarna sosu olarak da kullanılabilmektedir.

❄ Kişniş gövdesini fasulye yemeklerinizde de kullanabilirsiniz. Yoğurtlu çorbalara çok yakışan bir baharattır. Bunun yanında turşu, hamur işi, köri soslu tavuk yemekleri gibi birçok ürünle kullanabilirsiniz.

❄ Kişnişin bilinmeyen özelliklerinden biri kahvaltılarda da kullanılmasıdır.  Kahvaltılarda balla karıştırdıktan sonra da tüketebilirsiniz.

❄ Kişniş hamburger köftelerinde kullanıldığında da çok özel bir lezzet katacaktır.


Like it? Share with your friends!

122 shares

What's Your Reaction?

Enfes Enfes
0
Enfes
Lezzetli Lezzetli
0
Lezzetli
İlginç İlginç
1
İlginç
Tatsız Tatsız
0
Tatsız
Beğendim Beğendim
1
Beğendim
Tuzsuz Tuzsuz
0
Tuzsuz
YEMEKCİYİZ

Aşçıbaşı

Yeni tarifler denemeyi seven, dünya mutfağına ilgi duyan bir galaktik dünya insanı. Patates diyarının efendisi...

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İçerik Türü Seçin
Tarif & Makale
Yemek Tarifinizi veya Makalenizi Buradan Paylaşın
Açık Liste
Bir Konu Belirleyin ve Herkes O Konuda Paylaşım Yapıp Oy Kullansın
Bilgi Yarışması
Okuyucuların Bilgi Seviyesi Ölçmek İçin Bir Yarışma Düzenleyin
Anket
Belirli Konular İçin Oylama Açın