Küflü Peynir ve Tüketimi


127 shares
Küflü Peynir

✅ Küflü Peynir ve Tüketimi

Dünya genelinde küflü peynir denince, ilk akla gelen Fransa’nın ünlü Rokfor peyniridir. 

Türk mutfağının önemli kahvaltılık besinlerinden olan küflü peynir, lezzeti ile dünya mutfağında da sıklıkla tüketilen bir süt ürünüdür. Küflü peynir; yapılış biçimi, görünüşü ve tadı ile diğer peynir çeşitlerinden ayrılan farklı bir peynir çeşididir.

Türkiye’de Konya, Erzurum, Erzincan,  Kars ve Ardahan illerinde Türk damak tadına uygun küflü peynir üretimi yapılmaktadır.

İçerdiği vitaminler ve mineraller ile insan vücuduna sayısız fayda sağlayan küflü peynir, kimi bölgelerde göğermiş peynir olarak da anılmaktadır.

✅ Küflü Peynirin Faydaları Nelerdir?

Küflü peynir, kendine özel aroması ve lezzetinin yanı sıra içeriğinde yüksek oranda bulunan vitaminler ve mineraller sayesinde insan vücuduna birçok yarar sağlamaktadır. Bunlar;

Tüm süt ürünlerinde olduğu gibi kalsiyum açısından zengin olan küflü peynirler, kemik ve eklemlere oldukça büyük fayda sağlamaktadır. Aynı zamanda içerdiği kalsiyum sebebiyle diş sağlığı için de oldukça önemlidir.

Küflü peynir ürünlerini düzenli olarak tükettiğiniz takdirde ağızda oluşan yaraları iyileştirme özelliği de bulunmaktadır.

Küflü peynir içerisinde bulunan antioksidanlar sayesinde vücut için güçlü bir antibiyotiktir.

İçerdiği vitaminler sayesinde vücut direncini arttırmaktadır.

✅ Küflü Peynir Tüketimi Zararlı mı?

Küflendirme yöntemiyle üretilen küflü peynirler çok faydalı oldukları kadar, hijyenik koşullarda üretilmemeleri halinde zararlı da olabilir.

İnsan vücudu için sayısız fayda sağlayan küflü peynir, üretiminde hijyen koşulları tam anlamı ile yerine getirilmezse istenmeyen kötü sonuçlar doğabilir.

Bazı beslenme uzmanları, sağlıksız koşullarda üretilen küflü peynirlerin kanserojen özellikler gösterdiğini dile getirmektedir. Bu zararın nedeni, peynirin küflenme süreci sırasında diğer zararlı küfler ile temas etmesidir.

Bu tarz zararlardan korunmak için; küflü peynirin küflü kısımları yeşil renkli olan peynirleri tercih etmeniz sağlığınız açısından faydalı olacaktır.

İlginizi Çekebilir:  Geleneksel Köy Peyniri Salamura Tarifi

Siyah, beyaz ya da kırmızı renge sahip küflü peynirlerde aflatoksin maddesine rastlama oranı çok yüksektir ve bu madde insan vücuduna birtakım zararlar vermektedir.

✅ Küflü Peynirler Nasıl Saklanır?

Küflü peynir ürünleri de diğer peynirlerin muhafaza koşulları ile benzerlik göstermektedir.

Küflü peynir ürünlerini sağlıklı bir biçimde saklamak için cam bir kaba yerleştirerek buzdolabında uzun süre sağlıklı bir şekilde muhafaza edebilirsiniz. 

✅ Küflü Peyniri Nasıl Tüketilir?

Uzmanlara göre: Brie, Camembert, Süzme peynir, Krem peynir, Neufchatel ve Ricotta tarzı peynirlerin küflenmiş hallerinin tüketilmemesini önermektedir. Çünkü bu peynirlerin küflü hallerinin sağlık açısından tüketilmeye uygun olmadığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.  

Küflü peynir ürünlerini kahvaltılarda tüketebileceği gibi, birçok yemekte ya da hamur işinde de tüketilebilir.

Küflü peynirler, eriştelere de çok yakışan bir lezzettir. Mevsim yeşillikleri ile hazırladığınız salatalara ekleyerek salatanızı enfes bir hale getirebilirsiniz.

✅ Kimler Tüketemez?

Özellikle penisiline karşı alerjisi olanlar, tansiyon hastaları, böbrek hastaları, gebeler, migren atağı döneminde olan hastalar ve kemotarapi alan hastalar bu peyniri kesinlikle tüketmemelidir.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun…🥛🥛🥛


Arkadaşlarınla ​​paylaş!

127 shares

Ne Düşünüyorsun?

Enfes Enfes
0
Enfes
Lezzetli Lezzetli
0
Lezzetli
İlginç İlginç
0
İlginç
Tatsız Tatsız
0
Tatsız
Beğendim Beğendim
1
Beğendim
Tuzsuz Tuzsuz
0
Tuzsuz
YEMEKCİYİZ
Yeni tarifler denemeyi seven, dünya mutfağına ilgi duyan bir galaktik dünya insanı. Patates diyarının efendisi...

0 Yorumlar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İçerik Türü Seçin
Tarif & Makale
Yemek Tarifinizi veya Makalenizi Buradan Paylaşın
Açık Liste
Bir Konu Belirleyin ve Herkes O Konuda Paylaşım Yapıp Oy Kullansın
Bilgi Yarışması
Okuyucuların Bilgi Seviyesi Ölçmek İçin Bir Yarışma Düzenleyin
Anket
Belirli Konular İçin Oylama Açın