Malatya Mutfağının Sarı Kayısısı


139 shares

✅ Malatya Mutfağının Sarı Kayısısı

Kayısı, ülkemizde ve dünyada gıda sektöründe önemli bir yer tutmaktadır. Ülkemiz taze meyve ve tohum verimi ile dünyanın en büyük kayısı üreticilerinden biridir. Ülkenin doğusunda bulunan Malatya bölgesi üretimin yarısını karşılamaktadır.

Dünyadaki kuru kayısı ihracatının yaklaşık % 85’ini karşılayan Malatya’da üretilen kayısı çeşitleri, gerek kaliteleri gerekse lezzetleri ile dünyanın en beğenilen kayısıları konumundadır.

✅ Kayısının Mutfağımızdaki Kullanım Yerleri

Kayısı sahip olduğu vitamin, mineral ve zengin lif içeriği ile yemelik, kurutmalık ve konservelik gibi kullanım şekilleri ile endüstriyel olarak farklı biçimlerde değerlendirilmektedir.

Meyve suyu, marmelat, reçel, pestil ve dondurma, jöle, krema, şekerleme, likör, pasta ve yoğurt yapımında kullanılmaktadır.

✅ Kayısının Tüketimi

Kayısı hem yaş hem de kuru olarak tüketilebilmektedir. Organik kayısı yetiştirilme aşamasından kurutulma aşamasına kadar hiçbir katkı maddesi içermemektedir.

Bu yönüyle organik kayısı, herhangi bir işleme maruz kalmadan ve doğal içeriğinden hiçbir şey kaybetmeden daha uzun ömürlü muhafaza edilmesi için çekirdeklerinden ayrılıp, yıkanıp güneşte kurutularak tüketime hazırlanır.

✅ Kayısının Çeşitleri

Malatya’da üretilen kayısı çeşitlerinin başında Hacıhaliloğlu çeşidi gelir. Son yıllarda Kabaaşı, Soğancı çeşitlerinin de yaygınlaştığı görülmektedir. Ayrıca Hasanbey, Çöloğlu, Çataloğlu, Şekerpare, Yeğen, Hacıkız, Paşamişmişi ve Turfanda diğer önemli Malatya kayısılarındandır.

Malatya’da üretilen toplam kayısı miktarının % 10-15’i iç ve dış piyasada yaş kayısı olarak, geriye kalan kısmı da kurutmalık (Gün kurusu – Sarı Kayısı) olarak tüketilmektedir.

Bu çeşitlerden Hacıhaliloğlu, Kabaaşı, Soğancı ve Çataloğlu kurutmalığa elverişli, diğerleri ise sofralık çeşitlerdir. Kurutmalık çeşitleri diğerlerinden ayıran en önemli özellik, kuru madde oranlarının yüksek oluşudur.

Bu çeşitlerde, kuru madde oranı % 24-30 arasında değişmektedir. Diğer çeşitlerde bu oran genellikle % 18- 20 olarak çıkmaktadır.

İlginizi Çekebilir:  Dolmalık Çam Fıstığı ve Faydaları

Kurutmalık çeşitlerden Hacıhaliloğlu, Soğancı, Çataloğlu ve Kabaaşı orta irilikte meyve oluşturmaktadır.

✅ Kayısı Çekirdeği

Kayısı çekirdeği, kabuk ve içten meydana gelmiştir. Meyve ağırlığının % 12’sini oluşturur.

Çekirdek içi bileşim olarak Glikozit, Amigdalin, Nişasta, Yağ ve benzeri maddelerden meydana gelmiştir.

Acı çekirdek ilaç ve kozmetik sanayiinde; tatlı çekirdek ise gıda sanayiinde kullanılmaktadır. Çekirdek içi (tohum) alındıktan sonra, geriye kalan kabuk yakacak olarak kullanılmaktadır.

✅ Kayısının Sofralık Olarak Hazırlanması

1- En güzel sarı kayısılar, kasalara toplanarak “İslim Çadırı” adı verilen çadırlara, hiçbir koşulda hava almayacak şekilde konulmaktadır.

2- Ardından çadır içinde kükürt yakılır ve çadırın dışarı ile hava teması tamamen kesilir.

3- Hava ile teması kesilen ve tamamen izole olan “İslim Çadırı” içinde bekleyen sarı kayısılar, önce çadırdan çıkartılır ve hemen kayısıların içinden çekirdekler çıkartılır.

4- Sonra kayısılar kurumaya alınır. Kuruma işlemi bittikten sonra, lezzetli ve organik Malatya sarı kayısılar yemeniz için hazır hale gelmiş olur.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun… 😇😇😇


Like it? Share with your friends!

139 shares

What's Your Reaction?

Enfes Enfes
0
Enfes
Lezzetli Lezzetli
0
Lezzetli
İlginç İlginç
0
İlginç
Tatsız Tatsız
0
Tatsız
Beğendim Beğendim
1
Beğendim
Tuzsuz Tuzsuz
0
Tuzsuz
YEMEKCİYİZ

Aşçıbaşı

Yeni tarifler denemeyi seven, dünya mutfağına ilgi duyan bir galaktik dünya insanı. Patates diyarının efendisi...

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İçerik Türü Seçin
Tarif & Makale
Yemek Tarifinizi veya Makalenizi Buradan Paylaşın
Açık Liste
Bir Konu Belirleyin ve Herkes O Konuda Paylaşım Yapıp Oy Kullansın
Bilgi Yarışması
Okuyucuların Bilgi Seviyesi Ölçmek İçin Bir Yarışma Düzenleyin
Anket
Belirli Konular İçin Oylama Açın