Mantar Temizliği


117 shares

✅ Mantar Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Doğal ortamda toplanan mantarlar genellikle toprağa yakın ve yaprakların altında bulunur. Bu nedenle, “Trüf Mantarı”, “Kuzu Göbeği” veya “Porçini Mantarı” gibi mantarların üstlerinde toprak ve çürümüş yaprak bulunma ihtimali her zaman vardır. Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun… 🍄🍄🍄

🍄 Yetiştirme (kültür mantarı) yolu ile üretilen “İstiridye Mantarı” veya “Beyaz Mantar” gibi mantarlar ise kompost ortamında bulunduğundan üzerinde kompost artıklarının olması gayet doğaldır.

🍄 Bu sebeple, mantarları yemeden önce mutlaka mantar temizliğinin yapılması gereklidir. Ancak, mantar temizliği sebzeler gibi bol su ile yapılamaz.

✅ Mantar Yıkanır mı?

🍄 Eğer, mantarların üstünde çok fazla toprak veya çamur bulunmuyorsa, su ile mantar yıkamak doğru değildir. Mantarlar, yapıları nedeniyle içine su çeken gıdalardır.

🍄 Yani, mantarı yıkamaya başladığınızda veya bir süre suda beklettiğinizde içine su emecektir.

🍄 Mantarın içine su girmesi, bazı mantar türlerinde mantarın yapısını bozar ve lezzetinin kaybolmasına sebep olabilir.

🍄 Ayrıca, mantar üzerindeki toprak, yaprak ve kompost kalıntıları ile beraber gelen bazı zararlı maddeler veya mikroorganizmalar, su ile birlikte mantarın içine yerleşir.

🍄 Bu da yıkadığınız halde, mantarın dışındaki istenmeyen maddeleri yenilmesine neden olur. İşte bu nedenle, mantarları yıkamak hiç doğru değildir.

🍄 Ancak, üzerinde çok fazla toprak veya kompost artığı bulunan mantarları yıkamak isteyenler limonlu su ile yıkamayı tercih etmelidirler.

🍄 Yeteri miktardaki suya, biraz limon suyu karıştırıp mantarları bu karışım ile yıkadığınızda, kolay temizlenecek ve mantarın yapısına fazla zarar vermeyecektir. Yıkanan mantarlar birkaç saat içinde kesinlikle tüketilmelidir.

✅ Mantarları Nasıl Temizleyelim?

🍄 Her mantar türü diğerlerine göre farklı temizleme işlemi gerektirir. Nerede yetişmiş olursa olsun, mantar kökleri muhtemelen kirli olacağından mantar kökleri ucundan kesilebilir.

🍄 Mantar şapkasının temizlenmesi ise; toprak gibi maddelerden temizlemek için ince bir fırça ile fırçalanıp temizlenebilir. Bu sayede mantara zarar vermeden üzerindeki üzerindeki toprağı atmış olursunuz.

İlginizi Çekebilir:  Et ve Et Ürünleri Alınırken Nelere Dikkat Edilir?

🍄 “Kestane Mantarı” veya “Beyaz Mantar” gibi bazı mantarların şapkasının dış tabakası soyulabilir. Bir bıçak yardımıyla elinizle mantarın bu bölümünü soyarsanız tertemiz bir mantarınız olacaktır.

✅ Mantar Toplarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

1- Mantarları kökünden ya da elimizle toplamak son derece yanlış bir davranıştır. Mantarı köküne yakın bir şekilde kesici aletlerle toplamak gerekir. Hiçbir mantarın kökünü topraktan ayırmayınız.

2- Mantarları toplamak zevkli olduğu kadar, mantarları yerken bazı tehlikeleri de vardır. Özellikle; mantarların zehirli olup/olmadığının ayırt edilmesi konusunda, halk arasında bir çok yanlış inanış ve bilgilerin olması nedeniyle mantar toplamak tehlikeli olabilmektedir.

3- Zehirli mantarların tehlikeleri yanında, topladığınız mantarların üremelerine devam edebilmeleri ile lezzetlerini koruması için de yapılması ve dikkat edilmesi gereken bir çok şey vardır.

4- Ayrıca, mantarların toplandığı ormanlar yabani hayvanların yaşam yerleri olması nedeniyle çok dikkat edilmesi gereken yerlerdir.

✅ Doğru Mantar Seçimi

🌱 Mantar toplamaya çıkmadan önce, mutlaka hangi mantarları toplayacağımızı belirlemeniz gerekir. Toplanacak mantarları belirlenirken zehirli olmadığına %100 emin olduğunuz mantar çeşitleri tercih edilmelidir. Tam olarak emin olmadığınız hiç bir mantar türüne dokunmamak gerekir.

🌱 Türkiye’de yaklaşık 40 çeşit yemeklik mantar türü vardır. Bu mantarlar yöresel olarak farklı isimlerle bilinirler. Zehirli mantar türlerinin sayısı ise çok daha fazladır.

🌱 Zehirli mantarlar, insanlar tarafından toplanmadığı için yenilebilen mantarlardan çok daha kolay bulunabilir.

🌱 Hangi mantar çeşidini toplayacağınızı bilseniz bile, doğada bazen bu mantarları diğerlerinden ayırt etmek zor olabilir. Bu nedenle, mantar toplarken asgari olarak aşağıdaki noktalara her zaman dikkat edilmelidir.

1-  Şapkasının kenarında ince iplikler bulunan mantarlar, büyük ihtimalle zehirli mantardır. Bu tür mantarlara dokunmayın.

2-  Şapkasının hem altı hem de üstü aynı renk, Kahverengi veya Beyaz olan mantarlar büyük ihtimalle zehirli mantardır. Bu tür mantarlara da dokunmayın.

3-  Tanımadığınız mantarları asla toplamayın. Ancak, toplamadığınız mantarlara da zarar vermeyin. İnsan için zehirli olan bir mantar, doğal canlılar için besin kaynağı olabilir. Ayrıca, sizin bilmediğiniz yemeklik bir mantarı tanıyan ve toplayan başkaları her zaman olabilir.

İlginizi Çekebilir:  Yemeklerinizin Harika Tadı Sarımsak

4-  Mantarları taşırken sepet kullanmaya özen gösterin. Poşet içinde ve üst üste atılan mantarlar, eve dönene kadar kırıp ezilecektir.

5-  Küflenmiş, çürümeye başlamış ve böceklenmiş mantarları da kesinlikle toplamayın. Bu tür mantarlar zehirli olmasa bile yenilebilir özelliğini tamamen kaybetmiş mantarlardır.

✅ Mantar Toplanacak Yerler

🌱 Örneğin, ağaç gövdesinde yaşayan biftek mantarı toplamayı düşünüyorsanız ağaç olmayan maki veya çayırlık bölgelere bakmanıza gerek yoktur.

porçini mantarı

🌱 Benzer şekilde çam ağaçları ile kaplı bir çevrede mantar arıyorsanız, çam kökleri veya çam yaprakları ile beslenen bir mantar türü aramalısınız.

🌱 Mantarlar bol oksijen ihtiyaçlarını karşılayabildikleri yerlerde yetişirler. Bu nedenle şehir içinde bir parkta mantar bulma ihtimaliniz düşüktür.

🌱 Ayrıca yol kenarlarında da egzoz gazlarından dolayı mantar bulma ihtimaliniz düşük olacaktır. Mantar toplarken yoldan en az 50 metre içeride mantar aramalısınız.

🌱 Ayrıca, egzoz gazlarında bulunan kanserojen maddeler ve ağır metaller mantarlar üzerinde birikerek doğrudan vücudumuza geçer.

🌱 Mantar toplanacak bölgelerin coğrafi yapısına ve doğal hayvan popülasyonuna da dikkat edilmelidir.

🌱 Doğadaki bir çok canlı yırtıcı bile olsa doğrudan insana zarar verme amacı taşımaz.

🌱 Ancak, farkında olmadan onlar için tehlike oluşturacağınızı düşünecekleri kadar yakınlarına gelirseniz yuvalarını veya kendilerini korumak için saldırgan olabilirler.

🌱 Bu nedenle, doğal hayvanların yuvalarından ve beslenme alanlarından uzak durmaya dikkat etmelisiniz.

✅ Mantar Toplama Zamanı

🌱 Mantarlar, genel serin gecenin ardından açan güneş ve yapraklarına düşen çiy taneleri ile büyür ve gelişirler.

🌱 Bu nedenle en uygun mantar toplama zamanı, güneşli günlerde, sabah çiyinin kaybolduğu zamandan öğlen ortasına kadar olan süredir.

🌱 Öğleden sonra mantarlar bir yere gitmez elbette ancak mantar toplayan diğer kişiler sabah erkenden mantarları toplayacağı için öğleden sonra mantar bulmanız zor olur.

İlginizi Çekebilir:  Hatay Biber Salçası Nasıl Yapılıyor?

🌱 Ayrıca, her mantarın en bol bulunduğu mevsim farklıdır. Bu nedenle mantarların yetiştiği dönemleri bilerek mantar aramaya gitmelisiniz.

✅ Kıyafet Seçimi

🌱 Kıyafetleriniz mutlaka mantar toplayacağınız bölgeye uygun olmalıdır. Ayağınıza mutlaka üstü kapalı ve kaymayan sağlam bir ayakkabı giyilmelidir.

🌱 Kollarımıza da ağaç dalları batabilir. Bu nedenle uzun kollu kıyafetler giymeliyiz.

🌱 Ağaçlık alanlarda mantar topluyorsanız gözünüze güneş gelmeyecektir. Ancak, çayırlık alanlarda mantar toplarken mutlaka şapka takmalısınız. Ağaçlık alanlarda ise saçlarınızı korumak için şapka takabilirsiniz.

✅ İyi Bir Mantar Yemeği Yapmak İçin

1- Mantar sadece gereken durumlarda yıkanmalı, aromasını kaybetmemesi için silinmesi tercih edilmelidir.

2- Mantarın aromasını hissetmek istiyorsanız, ızgarada pişirin.

3- Mantara en çok yakışan baharat otları, kekik ile biberiyedir.

4- Mantarı pişirdikten sonra dondurucuda dondurabilir ya da fırında kuruttuktan sonra kavanozlarda saklayabilirsiniz. Ancak, böylesi çok tercih edilmez. Çünkü, gerçek lezzet sadece tazeyken tadılabilir.

5- Mantarı pişirirken kullandığınız malzemeler çok önemlidir. Çünkü, mantar sünger gibidir.

6- Mantarları hamburger ve sandviçlerde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

✅ Lütfen Dikkat!

🍄 Doğadan amatör kişiler tarafından toplanan mantarlar zehirli olabilir. Bu nedenle, sadece profesyonel kişiler tarafından toplanan veya kültür ortamında yetiştirilen mantarları tüketmeyi tercih etmelisiniz.

🍄 Mantar zehri, insanlar için öldürücü özellik gösterir. Bu nedenle doğada bulunan mantarları, internet üzerinde resimlerini gördüğünüz mantarlara benzetip tüketmeniz veya zehirsiz olduğunu düşünmeniz çok ciddi sonuçlara yol açabilir.

yemekciyiz.net sitesindeki bu bilgileri kullanarak “asla mantar toplamayın”. Zehirli ve yenilebilen mantarları birbirinden ayırt etmek bazen çok zor olduğundan, yabani mantarlar sadece işini bilen uzmanlar tarafından toplanmalıdır. Amatörce toplanan mantarların tüketiminden kaçınmalısınız.

🍄 Bu sitedeki bütün fotoğraflar ve açıklamalar, sizleri sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun… 🍄🍄🍄

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı aof-3.png


Like it? Share with your friends!

117 shares

What's Your Reaction?

Enfes Enfes
1
Enfes
Lezzetli Lezzetli
0
Lezzetli
İlginç İlginç
0
İlginç
Tatsız Tatsız
0
Tatsız
Beğendim Beğendim
1
Beğendim
Tuzsuz Tuzsuz
0
Tuzsuz
YEMEKCİYİZ

Aşçıbaşı

Yeni tarifler denemeyi seven, dünya mutfağına ilgi duyan bir galaktik dünya insanı. Patates diyarının efendisi...

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İçerik Türü Seçin
Tarif & Makale
Yemek Tarifinizi veya Makalenizi Buradan Paylaşın
Açık Liste
Bir Konu Belirleyin ve Herkes O Konuda Paylaşım Yapıp Oy Kullansın
Bilgi Yarışması
Okuyucuların Bilgi Seviyesi Ölçmek İçin Bir Yarışma Düzenleyin
Anket
Belirli Konular İçin Oylama Açın