Mantar Zehirlenmesi ve Belirtileri


134 shares

✅ Mantar Zehirlenmesi ve Belirtileri

Mantar zehirlenmesi, doğal ortamlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenmedir.

🍄 Mantarlar lezzetli ve besleyici oldukları kadar insan sağlığı için öldürücü seviyede de tehlikeli olan besinlerdir. Türkiye’de doğada yetişen yaklaşık 40 farklı yenilebilir mantar türü mevcuttur ve bu mantar çeşitleri haricinde binlerce yenmeye elverişli olmayan mantar türü vardır.

🍄 Mantar zehirlenmeleri, genellikle doğada mantarların bol bulunduğu yağışlı ilkbahar ve sonbahar aylarında görülür. Yağmurun ardından çıkan güneş sonrasında büyüyen rengarenk mantarların büyük bir bölümü zehir içermektedir.

✅ Mantar Zehirlemesi Belirtileri Nelerdir?

🍄 Mantarın yenmesinden sonra 2 saat gibi kısa bir süre içinde ortaya çıkan zehirlenme belirtileri sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı, kusma ve terleme şeklinde görülebilir.

🍄 Yendikten 6 saat sonra gelişebilen zehirlenmelerde ise bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı gibi belirtiler daha şiddetli şekilde ortaya çıkar.

🍄 Daha uzun zaman geçtikten sonra görülen belirtiler ise karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklinde ortaya çıkabilir ve sonuçta koma ve ölümle sonuçlanabilir.

🍄 Kötü sonuçlardan kaçınılması için, mantar yedikten sonra bu belirtilerden bir veya bir kaçının görülmesi durumunda mutlaka ve hiç zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması çok önemlidir.

✅ Mantar Zehirlenmesi Tedavisi

🍄 Mantarın türü, yenen mantar miktarı, yeme şekli (pişmiş/çiğ), pişirme şekli, mantarın toplandığı yer ve mantarı yiyen kişinin fiziksel özelliklerine göre zehirlenme derecesi değişebilir.

🍄 Mantar zehirlenmelerini tedavi etmek için uygulanabilecek genel bir tedavi yöntemi yoktur.

İlginizi Çekebilir:  Salçayı Nasıl Saklayalım?

🍄 Mantar zehirlenmesi olaylarında tedavi yöntemi zehirlenme derecesi ve mantar türüne göre belirlenir.

Mantar zehirlenmesi belirtileri ortaya çıktığında, hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gereklidir ve eğer mümkünse yenilen mantar örneği de sağlık kuruluşuna götürülerek, daha hızlı tanı ve tedavi ortaya koyulmasına katkı verilmelidir.

✅ Mantar Zehirlenmesinden Nasıl Korunabiliriz?

🍄 Mantar zehirlenmesinden korunmanın en kesin ve kestirme yolu zehirli olmadığına tamamen emin olunan ve kültür ortamında üretilen mantarları tüketmektir.

🍄 Bu mantarlar; pazarlarda satılan şapkalı mantar, şitake mantarı, istiridye mantarı, kestane mantarı gibi kültür mantar türleridir.

🍄 Bu mantarlar haricinde doğadan toplanan mantarların ise tecrübeli, yabani mantarlar konusunda uzman kişiler tarafından toplanmış olmalıdır.

🍄 Ayrıca, çocukları mantarlar konusunda çok iyi eğitmeniz ve siz vermediğiniz sürece hiç bir mantara dokunmamaları konusunda uyarmanız gereklidir.

🍄 Tüm doğal mantarlar, doğada bulunan zehirli mantarlar ile karıştırılabilir. Bu nedenle toplanacak ve yenilecek mantarlar hakkında tecrübeli ve uzman kişilerden yardım istenmeli.

🍄 Bu sayfadaki bilgileri kullanarak mantar toplamayın. Zehirli ve yenilebilen mantarları birbirinden ayırt etmek bazen çok zor olduğundan yabani mantarlar sadece uzmanlar tarafından toplanmalıdır.

✅ Zehirlenme belirtileri ne zaman kendini gösterir?

*Erken Dönem (2 saat içerisinde) Zehirlenme Belirtileri

  • sersemlik,
  • bulantı ve kusma,
  • uyku,
  • nabızda artış,
  • bulanık görme,
  • tansiyon düşüklüğü,
  • terleme,
  • yüz ve boyunda kızarma,
  • ağızda metal tadı,

Porçini mantarı

*Orta Dönem Zehirlenme Belirtileri

  • yüksek ateş ve kusma,
  • şiddetli ishal,
  • şiddetli bulantı,
  • halüsinasyonlar,
  • karın ağrısı
  • nabız artışı,

*Geç Dönem Zehirlenme Belirtileri

  • böbrek ve karaciğer bozulmaları,

🍄 Bazı mantarlar tek başına yendiği zaman zehirli etki göstermese bile farklı gıdalarla beraber tüketildiklerinde zehirleyici olabilirler.

🍄 Özellikle mantar ile birlikte alkol tüketilmesi veya bazı reçeteli ilaçlar zehirlenme belirtilerini hızlandırabilirler.

İlginizi Çekebilir:  Et Nasıl Saklanmalı?

✅ Lütfen Dikkat!

🍄 Doğadan amatör kişiler tarafından toplanan mantarlar zehirli olabilir. Bu nedenle, sadece profesyonel kişiler tarafından toplanan veya kültür ortamında yetiştirilen mantarları tüketmelisiniz. Mantar zehri, insanlar için öldürücü özellik gösterir.

🍄 Bu nedenle doğada bulunan mantarları, internet üzerinde resimlerini gördüğünüz mantarlara benzetip tüketmeniz veya zehirsiz olduğunu düşünmeniz çok ciddi sonuçlara yol açabilir.

yemekciyiz.net sitesindeki bu bilgileri kullanarak “asla mantar toplamayın”. Bu sitedeki bütün fotoğraflar ve açıklamalar, sizleri sadece bilgilendirme amaçlıdır. Amatörce toplanan mantarların tüketiminden kaçınmalısınız.

🍄 Zehirli ve yenilebilen mantarları birbirinden ayırt etmek bazen çok zor olduğundan, yabani mantarlar sadece işini bilen uzmanlar tarafından toplanmalıdır.


Arkadaşlarınla ​​paylaş!

134 shares

Ne Düşünüyorsun?

Enfes Enfes
0
Enfes
Lezzetli Lezzetli
0
Lezzetli
İlginç İlginç
0
İlginç
Tatsız Tatsız
0
Tatsız
Beğendim Beğendim
2
Beğendim
Tuzsuz Tuzsuz
0
Tuzsuz
YEMEKCİYİZ
Yeni tarifler denemeyi seven, dünya mutfağına ilgi duyan bir galaktik dünya insanı. Patates diyarının efendisi...

0 Yorumlar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İçerik Türü Seçin
Tarif & Makale
Yemek Tarifinizi veya Makalenizi Buradan Paylaşın
Açık Liste
Bir Konu Belirleyin ve Herkes O Konuda Paylaşım Yapıp Oy Kullansın
Bilgi Yarışması
Okuyucuların Bilgi Seviyesi Ölçmek İçin Bir Yarışma Düzenleyin
Anket
Belirli Konular İçin Oylama Açın