Porçini Mantarı ve Özellikleri


133 shares

✅ Porçini Mantarı ve Özellikleri

Porçini, taze olarak yemeklerde kullanılabildiği gibi kurutularak da tüketilmektedir. Bu işlem ile mantarın raf ömrü artırılırken, mantarın lezzeti duyusal yönden zenginleşir. Kurutulmuş Porçini, daha yoğun aromaya sahip olduğundan ekonomik açıdan da değerli hale gelmektedir.

🍄 Porçini mantarları dünya çapında tüketilen yabani yenilebilir mantarlardandır. Bu mantarlar, et kısımlarının yumuşak olması ve zengin besleyici öğelere sahip olmasından dolayı İtalya ve Fransa mutfağında oldukça popülerdir.

🍄 Tüm dünya mutfakları tarafından bilinen bir mantar türüdür; özellikle İtalyan mutfak kültüründe çok sık kullanılır. Porçini Mantarı, yenilebilen bir mantar türüdür.

🍄 Latince adı Boletus edulis olan bu mantar, en çok beğenilen mantar türlerindendir. Sote, makarna sosu, çorba ve hatta çiğ olarak da tüketimi yapılıyor.

🍄 Porçini Mantarı, Türkiye’de halk arasında “Ayı Mantarı”“Çörek Mantarı” veya “Bolet Mantarı” isimleriyle de anılmaktadır. Ülkemizde yaygın olarak yetişen “Porçini Mantarı” nın etli şapka kısmı, sap kısmından daha koyu renklidir. Islak iken parlar ve hafif yapışkandır. Rengi değişken, kestane veya soluk kahverengidir.

🍄 Meşe ormanlarından toplanır. Toplama mevsimi, genellikle Eylül ayının ikinci haftası ile Kasım ayının ikinci haftası arasıdır.

🍄 Pizza, makarna, risotto gibi İtalyan mutfağı lezzetlerine çok yakışır. Soslarda yoğunlukla kullanılan mantar türüdür. Her mevsim kurutulmuş ve dondurulmuş olarak da tüketilir.

✅ Mantarın Özellikleri

🍄 Topraklarımızda oldukça yaygın olarak yetişen Porçini Mantarı’nın şapka kısmı etli ve sap kısmından daha koyu renklidir. Porçini Mantarı’nın şapka kısmı 10-20 cm genişliğe ulaşır. Genel olarak şekli, yarım küre biçimindedir.

🍄 Porçini Mantarı, diğer tüm mantarlar gibi büyük bir kısmı sudan oluşan bir mantar türüdür. Bu nedenle diyet yapanlar için önemli bir besin kaynağıdır. 100 gram Porçini Mantarı, 20-40 arası kalori değerine sahiptir.

İlginizi Çekebilir:  Omega-3 Yağ Asitleri

🍄 Sahip olduğu düşük yağ oranı, yüksek protein ve mineral içeriği ile besleyici açıdan popüler mantarlardan biridir.

🍄 Porçini Mantarı, çok hızlı bozulabildiği için toplandığı gün hiç bekletilmeden tüketilmelidir. 

🍄 Hayvanlar tarafından ısırılmış ya da topraktan koparılmış mantarlar toplanmamalı ve asla tüketilmemelidir.

✅ Türkiye’de Nerede Yetişir?

🍄 Porçini mantarı, Eylül-Kasım ayları arasında özellikle Karadeniz Bölgesi’nde bol miktarda yetişir ve bu aylar içerinde de toplanır. 

🍄 Meşe, kayın, çam gibi ağaçların altında ve çevresinde görülebilmektedir. Bunun yanında yol kenarlarında, asitli topraklarda da rastlanmaktadır.

✅ Nasıl Kullanılıyor?

🍄 Porçini, taze olarak yemeklerde kullanılabildiği gibi kurutularak da tüketilmektedir. Bu işlem ile mantarın raf ömrü artırılırken, mantarın lezzeti duyusal yönden zenginleşir.

🍄 Kurutulmuş porçini daha yoğun aromaya sahip olduğundan ekonomik açıdan da değerli hale gelmektedir.

🍄İtalyan mutfağında Porçini taze veya kurutulmuş olarak, pizza, risotto, makarna sosları, çorba gibi yemeklerin yanı sıra beyaz ve kırmızı et yemeklerinde de sıklıkla kullanılmaktadır.

✅ Nerelerde yetişiyor?

🍄 Porçini mantarı, Haziran-Kasım ayları arasında özellikle Karadeniz Bölgesi’nde bol miktarda yetişir ve toplanır. Meşe, kayın, çam gibi ağaçların altında ve çevresinde görülür. Yol kenarları ile asitli topraklarda da ayı mantarına rastlanır.

🍄 Yere düşen kahverengi meşe ve kayın yapraklarının altında bulunması nedeniyle, bu mantarı toplamak ciddi bir göz alışkanlığı olması gerekmektedir.

🍄 Porçini (Bolet) Mantarı, akşam hava karardığında büyüme sürecine girer ve sabah güneş doğduğunda büyümesi durur. Bu mantar, ortalama sekiz saatte büyür. Kesim yapılan yerde, yarın sabah tekrar yetişir.

🍄 Porçini (Bolet) Mantarının büyümesinde Ay’ın etkisi büyüktür. Ay’ın ilk ay döneminde büyümeye başlarlar ve dolunayda en büyük hallerine gelirler.

✅ Larva İstilası

🍄 Porçini mantarının kurtçukların (larva) istilasına uğraması çok olağandır. O nedenle, mantar boylamasına kesilip içi mutlaka kontrol edilmelidir.

İlginizi Çekebilir:  Ekşi Maya Nasıl Yapılır?

🍄 Kurtçuklar bazen sadece şapkayı, bazen sadece ayağı kaplamış olabilir. Neresi kurtçuklu ise oralar kesilip atılır, geri kalan bölümler saklanırlar.

🍄 Şapka altındaki süngerimsi tabaka yaşlı mantarlarda yumuşar, gevşer ve vıcıklaşır. Çoğu kez de larvalarla kaplı olur. O durumlarda bu tabaka sıyrılıp atılmalıdır.

🍄 Gençlerinde bu tabaka mantarın diğer etli kısımları ile aynı özellikleri haizdir ve yenilebilir.

🍄 Porçini mantarının kendisi de bir başka mantarın istilasına uğrayabilir. İnce beyaz bir örtü şeklinde mantarın gövdesini saran bu parazit sonucu Porçini mantarı bozulur ve yenilmez hale gelir.

*** Bir Tutam Faydalı Bilgi ***

🍄 Fındık gibi hoş ve lezzetli tadı vardır. Yenilebilen en iyi mantarlardan biridir. Kurutularak veya yağ içinde saklanabilir. Mantarın tadı yumuşaktır ve çiğ iken hafif tatlıdır.

🍄 Mantar, sapından tutularak döndürülüp koparılır. Ayağın alt kısmındaki topraklı kısımlar patates soyar gibi kesilip temizlenir. Bazen en alt ucu sarı renkte olur. Bu kısım kesilip atılmalıdır.

✅ Lütfen Dikkat!

🍄 Doğadan amatör kişiler tarafından toplanan mantarlar zehirli olabilir. Bu nedenle, sadece profesyonel kişiler tarafından toplanan veya kültür ortamında yetiştirilen mantarları tüketmeyi tercih etmelisiniz.

🍄 Mantar zehri, insanlar için öldürücü özellik gösterir. Bu nedenle doğada bulunan mantarları, internet üzerinde resimlerini gördüğünüz mantarlara benzetip tüketmeniz veya zehirsiz olduğunu düşünmeniz çok ciddi sonuçlara yol açabilir.

yemekciyiz.net sitesindeki bu bilgileri kullanarak “asla mantar toplamayın”. Bu sitedeki bütün fotoğraflar ve açıklamalar, sizleri sadece bilgilendirme amaçlıdır. Amatörce toplanan mantarların tüketiminden kesinlikle kaçınmalısınız.

🍄 Zehirli ve yenilebilen mantarları birbirinden ayırt etmek bazen çok zor olduğundan, yabani mantarlar sadece işini bilen uzmanlar tarafından toplanmalıdır.


Like it? Share with your friends!

133 shares

What's Your Reaction?

Enfes Enfes
1
Enfes
Lezzetli Lezzetli
1
Lezzetli
İlginç İlginç
1
İlginç
Tatsız Tatsız
0
Tatsız
Beğendim Beğendim
0
Beğendim
Tuzsuz Tuzsuz
0
Tuzsuz
YEMEKCİYİZ

Aşçıbaşı

Yeni tarifler denemeyi seven, dünya mutfağına ilgi duyan bir galaktik dünya insanı. Patates diyarının efendisi...

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İçerik Türü Seçin
Tarif & Makale
Yemek Tarifinizi veya Makalenizi Buradan Paylaşın
Açık Liste
Bir Konu Belirleyin ve Herkes O Konuda Paylaşım Yapıp Oy Kullansın
Bilgi Yarışması
Okuyucuların Bilgi Seviyesi Ölçmek İçin Bir Yarışma Düzenleyin
Anket
Belirli Konular İçin Oylama Açın