Sebzelerin Temizlenmesi ve Pişirilmesi


139 shares

✅ Sebzelerin Temizlenmesi ve Pişirilmesi

Günlük hayatımızda doğru olduğuna inanarak yaptığımız birçok uygulamanın aslında yanlış olduğunun farkında bile değiliz. Sizlere bu sayfa ile küçük birkaç bilgi/öneri verirken, meyvelerle/sebzelerle ilgili yapılan yanlışlardan/doğrulardan bazılarını gösterelim istedik. Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun… 👍👍👍

✅ Sirke, Karbonat Gibi Yardımcı Malzemelerle Sebze/Meyve Yıkanır mı?

🌱 Sebze ve meyveleri sirkeli suda bekletmek, mutfakta zaman geçiren pek çok insanın önerisidir. Ancak, tarım ilaçlarındaki tehlikeden korunmak için kullanılması önerilen sirke ya da karbonatla sebze yıkamak gerçekten faydalı mı?

🌱 Bazı kaynaklar bizlere sebzeleri yıkarken sirke kullanılmasını önerse de yapılan araştırmalar ve uzmanlar tarafından paylaşılan makaleler; sirkenin, sebze ve meyveleri temizleme, bakterileri uzaklaştırma konusunda aslında sanıldığı kadar etkili olmadığını göstermektedir.

🌱 Sirke ve karbonatın, içeriğinde bulunan sodyum nedeniyle besinlerin tadını etkileyebilecekleri de belirtilmektedir.

🌱 Ayrıca, sadece silerek sebze ve meyveleri temizlemek de su ile yıkamaya oranla daha az bakteriyi uzaklaştırmıştır. Dolayısıyla “Meyveler sirkeli suda ne kadar bekletilir?” sorusu yerine sebze ve meyvelerin sade su ile nasıl yıkanması gerektiğini bilmek daha doğru olabilir.

🌱 Peki, sirke ile sebze yıkamak zararlı mı? Bu konuda da detaylı bir çalışmadan bilgimiz yoktur. O nedenle, en doğru çözümün sade su ile besinleri yıkamak olduğu söylenebilir.

✅ Sebzeler/Meyveler Nasıl Temizlenmeli ve Pişirilmeli?

1- Sebze ve meyveleri yıkamadan önce yapmanız gereken ilk şey ellerinizi en az 20 saniye, sabun ve su ile yıkamaktır. Bu sayede, elinizde bulunan mikroplardan önemli oranda arınabilirsiniz.

2- Sebze ve meyvelerinizi “tazyikli su” ile yıkamayın. Sebze ve meyvelerdeki bazı vitaminler suda çözünür. Şiddetli akan bir suyun altında ürünlerin tüm besin değeri kaybedilebilir.

İlginizi Çekebilir:  Kış Hastalıklarına Karşı Zencefil Çayı

Sebzeleri/meyveleri öncelikle bir kabın içerisinde, soğuk duru suda bekletebilirsiniz. Bu arada marul, lahana gibi ürünlerin üst ve zarar görmüş yapraklarını ayırmayı unutmamalısınız.

Ardından, temiz suyun altında tüm sebzeleri/meyveleri, hafifçe ovarak yıkamalısınız. Eğer patates, salatalık, elma gibi daha sert besinleri temizliyorsanız dilerseniz, sadece yıkama işlemi için kullandığınız bir fırçadan da faydalanabilirsiniz.

Fırçalama işleminin ardından sebze-meyveleri bir kez daha duru sudan geçirebilirsiniz. Ardından yıkadığınız sebze ve meyveleri temiz ve kuru bir mutfak bezi ile kurulayabilirsiniz. Üzerinde balmumu olduğunu düşündüğünüz ürünleri soyarak da tüketebilirsiniz.

3- Sebzeleri pişirirken çok fazla su kullanmak da yanlış bir uygulamadır. Sebzeleri buharda haşlamak veya az su ile kendi suyununda pişirmek daha sağlıklı bir tercih olacaktır.

4- Ispanak, brokoli, karnabahar, lahana, bamya, patlıcan ve kabak gibi sebzeleri en fazla 10 dakika pişirin. Çünkü, bu gibi sebzeler fazla pişirilirse hiçbir besin değeri kalmayabilir.

5- Sebzelerin/meyvelerin yenilebilen kabuklarını mümkün olduğu kadar soymamaya özen gösterin. Sebzelerin/meyvelerin kabuklarında özel vitamin ve mineraller bulunmaktadır.

6- Patates, kavun, karpuz gibi sebzelerin/meyveleri de yıkamanız gerekir. Çünkü, bu meyveler yıkanmadıklarında kabukta bulunan bakteriler bıçak nedeniyle iç kısımlarına taşınabilir.

7- Sebze yemeklerinde soda kullanmamaya özen gösterin. Birçok mutfak profesyoneli sebze yemeklerini pişirirken soda kullanıyor. Soda, sebzelerin renklerini canlandırırken vitamininin kaybolmasına neden olan bir üründür.

8- Sebzelerin vitamin ve besin değerindeki kaybı önlemek için, mümkün olduğu kadar büyük parçalarda doğrayın veya kopararak parçalayın.

9- Bakteri, tarım ilacı gibi sağlığınıza zarar verebilecek canlıları ve maddeleri, sebze-meyvelerin üzerinden arındırmak için arıtılmış su kullanılması daha iyi olacaktır. Bu sayede, sebze-meyvelerinizi zararlı maddelerden arındırırken temiz ve kaliteli su kullanmış olursunuz.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun… 🌱🌱🌱

İlginizi Çekebilir:  Kekik ve Faydaları


Like it? Share with your friends!

139 shares

What's Your Reaction?

Enfes Enfes
2
Enfes
Lezzetli Lezzetli
2
Lezzetli
İlginç İlginç
0
İlginç
Tatsız Tatsız
0
Tatsız
Beğendim Beğendim
2
Beğendim
Tuzsuz Tuzsuz
0
Tuzsuz
YEMEKCİYİZ

Aşçıbaşı

Yeni tarifler denemeyi seven, dünya mutfağına ilgi duyan bir galaktik dünya insanı. Patates diyarının efendisi...

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İçerik Türü Seçin
Tarif & Makale
Yemek Tarifinizi veya Makalenizi Buradan Paylaşın
Açık Liste
Bir Konu Belirleyin ve Herkes O Konuda Paylaşım Yapıp Oy Kullansın
Bilgi Yarışması
Okuyucuların Bilgi Seviyesi Ölçmek İçin Bir Yarışma Düzenleyin
Anket
Belirli Konular İçin Oylama Açın