Şitaki Mantarı ve Özellikleri


132 shares

✅ Şitaki Mantarı ve Özellikleri

🍄 Şitaki Mantarı’nın şapkası etli, sapı ince ve kısadır. Şapkasındaki çiçek benzeri noktalar nedeniyle “çiçek mantarı” da denilir.

Lezzetli ve hoş kokulu bir mantar olarak tanınan Şitaki Mantarı, “Kara Orman Mantarı” olarak da adlandırılır. Enerji arttırma ve canlılık verme özelliği ile ön plana çıkan “Şitaki Mantarı” genelde “Reishi Mantarı” ile karıştırılır. Fakat, “Reishi Mantarı” yenilmeyen bir mantardır.

🍄 “Şitaki Mantarı”nın hastalıkları iyileştirme konusunda bir çok etkisi olduğuna inanılsa bile bilimsel araştırmalar sonucunda sağladığı faydalar kesin olarak saptanamamıştır.

🍄 En lezzetli ve faydalı hali için, 7 dakika kadar pişirmek gerekir.

🍄 En fazla kalori içeren mantarlardan birisi olup, 100 gram “Şitaki Mantarı” nın içeriğinde:

33 kalori,

0,5 gram yağ,

9 mg sodyum,

304 mg potasyum,

7 gram karbonhidrat,

az miktarda D ve B6 vitamini,

🍄 Çin ve Japonya gibi üretimi yapılan ülkelerde Şitaki Mantarı, “yaşam iksiri” olarak adlandırılıyor. Bitkinin bu kadar kıymetli olmasının nedeni içerdiğinde bulunan protein, yağ, vitamin, mineral ve karbonhidratlar gibi değerlerdir.

🍄 Taze ve kurutulmuş şekilde de tüketilir. Ayrıca, yapılan çalışmalarda mantarın ısıl işlem gördükten sonra tüketilmesi antioksidan etkisini arttırdığı yönündedir.

✅ Şitaki Mantarı

🍄 En verimli ürediği ortamlar, meşe, yalancı kestane, gürgen, kayın ve kavak gibi çeşitli ağaçların kütükleridir. Üretimde kullanılan kütükler; ılık, gölgeli ve hava dolaşımının genel olarak iyi olduğu ancak şiddetli rüzgarlardan korunabileceği bir yere yerleştirilmelidir.

🍄 Yetiştirilmesinde genel olarak yapay ortamlar kullanıldığından, dönemine göre uygun iklim şartı olduğu sürece mantarın üretimi gerçekleşir.

🍄 Halk arasında meşe mantarı olarak da bilinir. Dünya’da kültür mantarından (Agaricus bisporus) sonra en çok yetiştirilen ikinci mantar türüdür.

🍄 Mantarın üretimi sırasında ilk olarak odunlar üzerinde mantar sporları üretilip, daha sonra delikli kütüklere aşılama yapılır.

İlginizi Çekebilir:  Giresun Lezzeti Fırın Kurusu Fasulye

🍄 Mantar aşılandıktan sonra yetişme süresi; ağacın türüne, boyutuna ve iklimine göre 6-18 ay arasında değişiklik gösterir. Kütükler mantar üretimde, 3-5 sene arasında kullanılır.

🍄 Güneydoğu Asya’da sıcak ve nemli iklimler bu mantarın yetişmesi için idealdir.

✅ Lütfen Dikkat!

🍄 Doğadan amatör kişiler tarafından toplanan mantarlar zehirli olabilir. Bu nedenle, sadece profesyonel kişiler tarafından toplanan veya kültür ortamında yetiştirilen mantarları tüketmeyi tercih etmelisiniz.

🍄 Mantar zehri, insanlar için öldürücü özellik gösterir. Bu nedenle doğada bulunan mantarları, internet üzerinde resimlerini gördüğünüz mantarlara benzetip tüketmeniz veya zehirsiz olduğunu düşünmeniz çok ciddi sonuçlara yol açabilir.

yemekciyiz.net sitesindeki bu bilgileri kullanarak “asla mantar toplamayın”. Bu sitedeki bütün fotoğraflar ve açıklamalar, sizleri sadece bilgilendirme amaçlıdır.

🍄 Zehirli ve yenilebilen mantarları birbirinden ayırt etmek bazen çok zor olduğundan, yabani mantarlar sadece işini bilen uzmanlar tarafından toplanmalıdır.

🍄 Amatörce toplanan mantarların tüketiminden kesinlikle kaçınmalısınız.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun… 🍄🍄🍄

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı aof-3.png


Like it? Share with your friends!

132 shares

What's Your Reaction?

Enfes Enfes
0
Enfes
Lezzetli Lezzetli
0
Lezzetli
İlginç İlginç
0
İlginç
Tatsız Tatsız
0
Tatsız
Beğendim Beğendim
1
Beğendim
Tuzsuz Tuzsuz
0
Tuzsuz
YEMEKCİYİZ

Aşçıbaşı

Yeni tarifler denemeyi seven, dünya mutfağına ilgi duyan bir galaktik dünya insanı. Patates diyarının efendisi...

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İçerik Türü Seçin
Tarif & Makale
Yemek Tarifinizi veya Makalenizi Buradan Paylaşın
Açık Liste
Bir Konu Belirleyin ve Herkes O Konuda Paylaşım Yapıp Oy Kullansın
Bilgi Yarışması
Okuyucuların Bilgi Seviyesi Ölçmek İçin Bir Yarışma Düzenleyin
Anket
Belirli Konular İçin Oylama Açın