Tarçın ve Faydaları


122 shares

✅ Tarçın ve Faydaları

Yemeklerden, tatlılara ve hatta bitki çaylarına kadar pek çok yiyecek ve içecek için yaygın olarak kullanılır. Sağlık açısından da oldukça faydalı olan değerli bir baharat türüdür.

Sağlık üzerindeki faydaları nedeniyle aynı zamanda fonksiyonel besinler olarak adlandırılan ve sağlığın geliştirilmesi için bir takviye olarak da kullanılabilen besin grubu içerisinde yer alır.

Özellikle birçok tatlı tarifinin içerisinde lezzetlendirici olarak yer alır.

Öksürük, boğaz ağrısı ve artrit gibi hastalıkların tedavilerinde kullanılan tarçın, günümüzde de pek çok hastalıktan korunmada etkili olduğu bilinen değerli bir baharattır. 

Tarçın, sağlığını korumak isteyen bireylerin mutlaka düzenli olarak tüketmesi önerilen besin türleri arasındadır.

Tarçın

✅ Faydaları Nelerdir?

Türk mutfağında sıklıkla kullanılan tarçın, lezzetiyle ünlenmiş olmasına karşın faydaları yeterince bilinmeyen bir baharattır.

Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar ve özellikle de diyabet üzerindeki faydalarının keşfedilmesinin de etkisiyle tarçın, sağlığına önem verenler tarafından daha sık tercih edilmeye başlamıştır.

Özellikle çubuk tarçının faydaları pek çok platformda diyabet hastaları üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle ön plana çıkmaktadır.

Buna ek olarak kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi, beyin ve sinir sistemine ilişkin hastalıklardan koruması, kanserden koruması gibi pek çok olumlu etkiyi de beraberinde getirir.

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

✅ İşte, tarçının saymakla bitmeyen faydaları arasında en belirgin olanlarından bazıları

1. Antioksidan İçeriği Yüksektir

Tarçın, antioksidan içeriği en yüksek olan baharat türlerinden bir tanesidir.

Yüksek antioksidan içeriği sayesinde yaşlanmayı geciktirir, enfeksiyon hastalıklarına karşı korur ve stresi azaltmaya yardımcı olur.

Antioksidan özelliği, doğal bir gıda koruyucusu olarak görev yapabilecek kadar yüksektir.

2. Enfeksiyonlara Karşı Koruma Sağlar

Tarçının vücuda sağladığı olumlu etkilerden bir tanesi de inflamasyonu azaltmasıdır. Bronşit tedavisinde ve kronik öksürüklerin iyileştirilmesinde tarçının kullanılır.

İçerdiği biyoaktif bileşenler sayesinde tarçın; vücutta bakteriler, virüsler, mantar ve parazitlerden kaynaklı olarak oluşan enfeksiyonlarla mücadele eder.

Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı daha güçlü bir şekilde savaşmasına yardımcı olur.

Bu enfeksiyonlar nedeniyle vücutta oluşabilecek hasarların önüne geçilmesinde de oldukça etkilidir.

3. Diyabet ve Kardiyovasküler Hastalıklarla Savaşır

Dünyada en çok ölüme neden olan hastalık grubu kalp ve damar hastalıklarıdır. Tarçın, bu iki kronik hastalığa karşı vücutta önemli bir koruma sağlayan mucize bir besindir.

İlginizi Çekebilir:  Havlıcan ve Faydaları

Tarçının sağlık üzerindeki faydaları arasında en çok bilinenlerden bir tanesi kan şekerinin düşürülmesine yardımcı olmasıdır.

Yapılan bilimsel araştırmalara bakıldığında Tip 2 diyabet hastalarında günde 1 gram tarçın tüketiminin kan parametrelerinde olumlu değişikliklere yol açtığı tespit edilmiştir.

Bu sayede tarçın diyabet hastalarında kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olurken sağlıklı bireylerde insülin direncinin gelişimini önler. Aynı zamanda tarçın, kolesterolün dengelenmesine de yardımcı olur.

Total kolesterol, LDL kolesterol ve trigliserit düzeylerinin düşürülmesine ve iyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolün yükseltilmesine yardımcı olan tarçın, düzenli olarak tüketildiğinde hem diyabet hem de kardiyovasküler hastalıklara karşı büyük bir koruma sağlar.

Kan basıncının düşürülmesi üzerinde de etkileri bulunan tarçın, hipertansiyon hastalarında kan basıncının kontrol altında tutulmasına destek olur.

4. Nörodejeneratif Hastalıklardan Korur

Tarçının faydaları arasında en önemli olanlardan bir diğeri ise Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıklarda ilerleyişi yavaşlatması ve hastalığı yatıştırmasıdır.

Bazı bilimsel çalışmalarda düzenli tarçın tüketiminin Alzheimer hastalığının gelişiminde rol oynadığı düşünülen tau proteininin beyindeki üretimini engellediği görülmüştür.

Buna ek olarak motor duyusal aktiviteleri ve nöronların sağlığını koruyarak Parkinson hastalığına karşı korur, mevcut hastalarda ise hastalığı yatıştırmaya yardımcı olur.

Tarçın

Bilişsel fonksiyonları destekler, hafızayı güçlendirir ve çevresel etkilere duyarlılığı arttırır.

5. Emziren Annelerde Süt Üretimini Destekler

Tarçın, emziren annelerin güvenle kullanabileceği baharat türlerinden bir tanesidir.

Bazı bilimsel araştırmalar tarçın tüketiminin süt üretiminin artması ile ilişkili olduğunu öne sürmektedir.

Gebelik döneminde oluşan cilt sorunlarının giderilmesinde de önemli etkileri bulunan tarçın düzenli olarak tüketildiğinde cilt elastikiyetini arttırarak çatlak oluşumunu önler, derideki döküntü, tahriş ve enfeksiyon sorunlarının iyileştirilmesine yardımcı olur.

Emziren annelerde güvenle kullanılabilen bir baharat olmasına karşın tüm besinlerden kaynaklanabilen olası alerji risklerine karşı tarçın tüketmeye yeni başlayan anneler birkaç gün boyunca bebeklerini takip etmeli, herhangi bir yan etki görmesi halinde tüketimi bırakarak doktora başvurmalıdır.

6. Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Kilo vermek veya formunu korumak isteyenlerin güvenle tüketebileceği bir besin olan tarçın, kan şekerinin dengeli bir şekilde seyretmesini sağlayarak açlık ve tatlı krizlerinin önüne geçer.

İlginizi Çekebilir:  Tatlı Lor Peyniri Tarifi

Bu sayede kilo vermeyi kolaylaştırır. Sindirim sistemini düzenler, kabızlık ve şişkinlik sorunlarının önüne geçilmesine yardımcı olur. Besinlerin midede daha uzun süre kalmasını sağlayarak öğünlerin ardından elde edilen tokluk hissinin süresini uzatır.

Tüm bunlar diyet uygulayan kişilerde başarı oranının yükseltilmesine yardımcı olur. Sağlık üzerinde olumlu etkileri çok fazla olan tarçının, tüm bu faydalarına karşın kalori içeriği oldukça düşüktür.

Bu nedenle diyet yapanlar de dahil olmak üzere herkes tarafından güvenle kullanılabilir.

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

✅ Tarçın Nasıl Tüketilmelidir?

1- Tarçın yemeklerde ve tatlılarda lezzetlendirici olarak kullanılabilir.

2- Olumlu etkilerinden en iyi şekilde yararlanabilmek için tarçını kaynamaya yakın sıcak su içerisinde 5 dakika demleyerek çayını hazırlayabilir, günde bir fincan tüketebilirsiniz.

3- Cilde olan faydaları ve ağrıları azaltıcı etkilerinden faydalanabilmek için tarçının bir diğer kullanım seçeneği piyasada kolaylıkla bulunabilen tarçın yağlarıdır.

Bilinen ve güvenilen markalardan temin edilen tarçın yağı, cildin sorunlu bölgelerine az miktarda ve günde bir kez sürülebilir.

4- Sırt ve bel ağrılarının hafifletilmesi için ağrılı bölgeye tarçın yağı ile masaj yapılabilir.

✅ Yan Etkileri

1- Yan etkileri çok az olmasına karşın kronik hastalıkları bulunanlar, ilaç kullananlar ve alerjik reaksiyonları olan kişiler düzenli olarak tarçın tüketmeye başlamadan önce mutlaka hekimlerine danışmalıdır.

2- Hekim tarafından tarçın tüketimine engel herhangi bir durumun olmadığının belirtilmesi halinde bu kişiler de tarçını bir baharat olarak, çayını demleyerek veya yağını kullanarak tüketmeye başlayabilirler.

Tarçın

✅ Nereden Alınmalı?

*Tarçının olumlu etkilerden faydalanmak isterseniz bildiğiniz ve güvendiğiniz satıcılardan temin edeceğiniz çubuk veya toz tarçını yemeklerinizde kullanmaya başlayabilir, çayını hazırlayarak her gün bir fincan tüketebilirsiniz.

✅ Nasıl Saklanır?

*Hava almayan cam kavanozda serin, kuru ve karanlık bir yerde saklanır. Toz tarçın bu şekilde saklandığı takdirde 6 ay, çubuk tarçın ise 1 yıl tazeliğini korur. Buzdolabında saklanarak kullanım ömürleri uzatılabilir.

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

✅ Tarçının Üç Cinsi

1. Çin Tarçını (Cinnamomum Aromaticum)

*Kalın olur, kırması zordur ve ülkemizde en çok kullanılan cinsidir. Çin tarçınının tadı acıraktır ama en yüksek kumarin bu cinsinde bulunur.

2. Vietnam Tarçını (Cinnamomum Loureiroi)

İlginizi Çekebilir:  Mayadan Gelen Mucize Kefir

*Çin tarçınına benzemekle beraber daha güçlü ve acı ama tatlımsı bir tadı vardır. Kumarin oranı yüksektir ve daha pahalıdır.

3. Seylan Tarçını (Cinnamomum Zeylanicum, Verum)

*Daha hafif ve tatlı bir tadı vardır. İncedir, kolay kırılır ve kumarin oranı en düşük olanıdır.

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

✅ Mutfaktaki Kullanım Alanları

1- Çeşitli kek ve çöreklerde, hamurlu , sütlü ve meyveli tatlılarda, kompostolarda kullanılır.

2- Özellikle, tavuk ve hindi yemeklerinde tercih edilmektedir.

3- İrmikli tatlıların hemen hemen hepsinde kullanılmaktadır.

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

İsraf Etmeyelim

✅ Artık Sıfır Atık Zamanı. İsraf Etmeyelim

🌱 Tabağınıza fazla aldığınız için çöpe dökülen, buzdolabında beklerken bozulan, ihtiyacınızdan fazla satın alınan ve uygun koşullarda saklanmayan her gıda ile yalnızca gıda israfına yol açmıyor aynı zamanda küresel ısınma ile iklim değişikliğine katkıda bulunuyorsunuz.

🌱 Gıda atıkları atmosfer üzerinde sera etkisi yaratan metan gazını salarak doğal yaşama ve ekosisteme zarar veriyor. Çürümüş gıdaların sebep olduğu, sera gazı olarak da adlandırılan bu gaz, iklim değişikliğinin kapısını açıyor.

🌱 Kış aylarının karsız, su kaynaklarının kurumasına ve yaz aylarının daha kurak olmasına sebep oluyor.

🌱 Bunun anlamı ise ağaçtan toplanarak sofralarımıza gelen ancak çürüyerek çöpe atılan her bir elmanın, saldığı metan gazı ile atmosfere zarar vererek yerine yeni elmaların yetişmesine engel olması demektir.

İsraf Etmeyelim

🌱 Gıda israfı ne yazık ki küresel bir problem. Bahsettiğimiz israfın boyutu o kadar büyük ki, dünyada her yıl üretilen gıdaların üçte birinin çöpe atıldığı biliniyor.

🌱 Bu israfın maddi yükü bir yana, dünya genelinde açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşayan herkesin karnını doyurmak için yetecek ve hatta artacak bir gıda miktarından bahsediyoruz.

🌱 Bununla başa çıkabilmenin tek yolu ise israftan kaçınarak attığınız şeyin gerçekten çöp olduğundan emin olmaktan geçiyor.

🌱 Siz de israf ile mücadele ederek gerekli önlemleri alabilir, gıdalarınızı çöp olmaktan kurtarabilirsiniz. Bu sayede hem bütçenizi hem de dünyamızı korumak için bir adım atabilirsiniz.

✅ Lütfen Dikkat!

Bu yazıyı, yakınlarınızla paylaşarak onları da bilgilendirebilir, Türkiye’nin gıdasını ve ekosistemini korumaya yardımcı olabilirsiniz…


Like it? Share with your friends!

122 shares

What's Your Reaction?

Enfes Enfes
0
Enfes
Lezzetli Lezzetli
1
Lezzetli
İlginç İlginç
1
İlginç
Tatsız Tatsız
0
Tatsız
Beğendim Beğendim
1
Beğendim
Tuzsuz Tuzsuz
0
Tuzsuz
YEMEKCİYİZ

Aşçıbaşı

Yeni tarifler denemeyi seven, dünya mutfağına ilgi duyan bir galaktik dünya insanı. Patates diyarının efendisi...

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İçerik Türü Seçin
Tarif & Makale
Yemek Tarifinizi veya Makalenizi Buradan Paylaşın
Açık Liste
Bir Konu Belirleyin ve Herkes O Konuda Paylaşım Yapıp Oy Kullansın
Bilgi Yarışması
Okuyucuların Bilgi Seviyesi Ölçmek İçin Bir Yarışma Düzenleyin
Anket
Belirli Konular İçin Oylama Açın