Mutfakların Kral Besini Trüf Mantarı


139 shares

✅ Mutfakların Kral Besini Trüf Mantarı

Dünya mutfaklarının “Kral Besini” olan taze “Trüf Mantarı” ülkemizin çam, meşe, ıhlamur ve fındık ağaçlarının bulunduğu karışık ormanlarda yer altında yetişir. Karakteristik yapısı ve aromatik özellikleriyle özel bir mantar çeşididir.🍄🍄🍄

🌱 Trüf Mantarı, ağaç köklerinde toprağın altında yetişen ve yenilebilir mantar türüdür. Tek çeşit mantar türü olmayan ve toprak altında yetişen mantarlara genel olarak “Trüf Mantarı” adı verilir.

domalan mantarı

🌱 Yenilebilir mantar türlerinin içinde en lezzetli mantarlardan bazıları “Trüf Mantarı” nın farklı çeşitleri olup özellikle İtalya, Fransa ve İspanya’da bolca tüketilir.

🌱 Halk arasında “Domalan Mantarı” veya “Keme” olarak da bilinen Trüf Mantarı’nın en lezzetli ve değerli çeşidi “Tuber Magnatum” adı verilen “Beyaz Trüf” mantarıdır.

🌱 Dünyanın en pahalı mantarı, azlığı nedeniyle “Beyaz Trüf” tür. Görüntü ve renk olarak patatese benzer ve yoğun bir kokusu vardır.

🌱 Trüf mantarlarının en çok tanınanı ve “kara elmas” olarak anılanıdır. Üzeri, altıgen siğillerle kaplı siyah bir yumru şeklindedir. Kendine özgü yoğun bir kokuya sahip olan “Siyah Trüf” yumrusunun içinin etli kısmı kahverengidir ve beyaz damarlı bulunur. 

🍄 Trüf Mantarı Özellikleri

1- Trüf Mantarı olgunlaştığında ceviz büyüklüğünde ve yaklaşık 100 gram ağırlığında olur. En lezzetli tadını bu ölçülere ulaştığında verir. Ancak, portakal büyüklüğüne ve 1 kilogram ağırlığa kadar da ulaşabilirler.

2- Trüf Mantarı’nın dışı sert bir kabukla kaplıdır. Kabuk, lezzetinin bozulmaması için pişirme sırasında değil, pişirildikten sonra servisi yapılırken soyulmalıdır.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı image-382.png
Trüf Mantarı

3- Trüf Mantarı’nın gerçek tadını almak için, toplandıktan sonra 4-5 gün içinde tüketilmesi önerilir.

4- Diğer mantarlar gibi ağırlığının çoğu sudan oluşur ve beklediğinde aromasını ve suyunu kaybettiği için taze kullanılmalıdır.

5- Trüf Mantarı bir kap içinde, buzdolabında muhafaza edilmeli ve su ile temas etmemelidir. Çünkü üzerine değen su, Trüf Mantarı’nın çürümesine neden olur.

İlginizi Çekebilir:  Cevizli Acılı Ezme

6- Trüf Mantarı kesinlikle kurutulmamalıdır.

7- En çok bilinen türleri Tuber magnatum (Beyaz trüf), Tuber melanosporum (Siyah kış trüfü) ve Tuber aestivum (Yaz Trüfü) olduğu söylenebilir.

8- Bunlardan “Beyaz Trüf” en nadir bulunan ve en lezzetli trüf çeşididir. Renk ve şekil olarak patatese benzer.

9- Beyaz Trüf’ü tüketmek için en iyi yol, pişirmeden yemektir. Beyaz Trüf’ün, yoğun lezzeti olmayan besinlerle karıştırmadan, makarnanın ya da Risotto’nun üzerine dilimleyerek tüketilmesi tavsiyeler arasındadır. Her türlü yiyeceğe, Beyaz Trüf’ün yoğun tadını katması için üretilen Beyaz Trüf yağı veya kreması da mevcuttur. Çoğunlukla İtalya’nın kuzeybatısındaki Piedmont bölgesinde yetişir.

10- Daha az bilinen Oregon beyazının da iki çeşidi bulunmaktadır (Tuber oregonese ve Tuber gibbosum). Her ikisi de olgunlaşmadan önce beyaz renkte olup, olgunlaşma döneminde turuncu-kahverengi ve solgun yeşilimsi kahverengi halini alırlar.

11- Ceviz büyüklüğünde ve ortalama ağırlığı 100 gram olan Trüf mantarlarının aroması, en yoğun tadını taze iken sunar. Giderek aromasını ve suyunu kaybettiği için Trüf, taze kullanılmalıdır.

✅ Trüf Mantarı Neleri İçerir?

1- Zengin bir besin profiline sahip olup önemli vitamin ve mineralleri bünyesinde taşır.

2- Yüksek oranda C vitamini, fosfor, kalsiyum, magnezyum, manganez ve demir içerir.

3- Sağlığa yararlı doymuş ve doymamış yağ asitleri içerir.

4- Araştırmalara göre vücudunuzun ihtiyaç duyduğu dokuz temel amino asidin tamamını sağlama potansiyeline sahiptir.

5- Karbonhidrat, protein ve lif bakımından zengindir.

✅ Trüf Mantarı Nerede Yetişir?

🌱 Türkiye’de Trüf Mantarı çok yaygın olmasa da ekolojik olarak Trüf Mantarının yetişebileceği uygun bölgeler vardır.

🌱 Türkiye’de Güneydoğu Anadolu dışında Trakya ve Kuzey Anadolu bölgelerinde de Trüf Mantarı bulunur. Güneydoğu Anadolu’da doğal olarak yetişen trüfe verilen isim “Domalan Mantarı” ya da “Keme”dir.

İlginizi Çekebilir:  Vişne Suyu Lekesi Nasıl Çıkar?

🌱 Köylüler mantarı yemeklerine ve lahmacuna katarlar. Ayrıca, Keme kebabı adını verdikleri yemekle de Trüfe kendi yorumlarını da katmışlardır.

🌱 Bulunması ve toplanması zor olan bu mantara halk arasında Domalan Mantarı da denilmektedir. Protein açısından çok zengin olan bu mantar türü etten daha değerli protein değerleri taşımaktadır.

🌱 Dünyada ”Siyah Elmas” ve ”Kralların Yiyeceği” olarak adlandırılan Trüf mantarı, toprağın 5 ile 20 santimetre derinliğinde ağaç köklerinde yetişiyor.

🌱 Özel eğitimli köpeklerle toplanan Trüf, Akdeniz iklim kuşağının belli bölgelerinde bulunuyor. Tadı, kokusu ve aroması ile birçok gurmenin ilgisini çeken Trüf mantarının kilo fiyatı, az miktarda toplanması, dar bir yayılış alanının olması nedeniyle türlerine göre 100 ile 3 bin avro arasında değişiyor. Trüf mantarının, dünya çapında 6 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip olduğu biliniyor.

✅ Önemlidir!

🌱 Bazı zehirli mantarlar, Trüf mantarları ile karıştırılabilir. Zehirli mantar ve sağlıklı Trüf mantarları arasındaki farkı, sadece bir uzman anlayabilir.

🌱 Bu nedenle Trüf mantarını güvenilir yerlerden satın alınız. Aynı şekilde satın alacağınız Trüf mantarının taze olmasına da dikkat ediniz….

✅ Lütfen Dikkat!

🌱 Doğadan amatör kişiler tarafından toplanan mantarlar zehirli olabilir. Bu nedenle, sadece profesyonel kişiler tarafından toplanan veya kültür ortamında yetiştirilen mantarları tüketmeyi tercih etmelisiniz.

🌱 Mantar zehri, insanlar için öldürücü özellik gösterir. Bu nedenle doğada bulunan mantarları, internet üzerinde resimlerini gördüğünüz mantarlara benzetip tüketmeniz veya zehirsiz olduğunu düşünmeniz çok ciddi sonuçlara yol açabilir.

yemekciyiz.net sitesindeki bu bilgileri kullanarak “asla mantar toplamayın”. Bu sitedeki bütün fotoğraflar ve açıklamalar, sizleri sadece bilgilendirme amaçlıdır. Amatörce toplanan mantarların tüketiminden kesinlikle kaçınmalısınız.

🌱 Zehirli ve yenilebilen mantarları birbirinden ayırt etmek bazen çok zor olduğundan, yabani mantarlar sadece işini bilen uzmanlar tarafından toplanmalıdır.

İlginizi Çekebilir:  Kaşar Peynirli Patates Püresi

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun… 🍄🍄🍄

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı aof-1-1.png


Like it? Share with your friends!

139 shares

What's Your Reaction?

Enfes Enfes
1
Enfes
Lezzetli Lezzetli
1
Lezzetli
İlginç İlginç
0
İlginç
Tatsız Tatsız
0
Tatsız
Beğendim Beğendim
3
Beğendim
Tuzsuz Tuzsuz
0
Tuzsuz
YEMEKCİYİZ

Aşçıbaşı

Yeni tarifler denemeyi seven, dünya mutfağına ilgi duyan bir galaktik dünya insanı. Patates diyarının efendisi...

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İçerik Türü Seçin
Tarif & Makale
Yemek Tarifinizi veya Makalenizi Buradan Paylaşın
Açık Liste
Bir Konu Belirleyin ve Herkes O Konuda Paylaşım Yapıp Oy Kullansın
Bilgi Yarışması
Okuyucuların Bilgi Seviyesi Ölçmek İçin Bir Yarışma Düzenleyin
Anket
Belirli Konular İçin Oylama Açın