Yüksek Kaliteli Protein, Lif ve Mineral Kaynağı Bakliyatlar


162 shares

✅ Yüksek Kaliteli Protein, Lif ve Mineral Kaynağı Bakliyatlar

Mercimek, fasulye, bezelye gibi bakliyatlar yüksek kaliteli protein, lif ve mineral kaynağıdır. Bakliyatlar, sağlıklı beslenmeye katkı sağladıkları için artık daha çok değer görmeye başlamıştır. BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’de, 2016 yılını “Uluslararası Bakliyat Yılı” olarak ilan etmişti.

kuru fasulye

Pek çok farklı bakliyat türü bulunmaktadır. En çok bilinen türler bezelye, fasulye, mercimek, nohut ve soya fasulyesidir. Aynı zamanda yer fıstığı, üçgül ve fiğ de bilinenler arasındadır. Diğer yenilen bitkilerden daha fazla protein içermeleri sebebiyle, bakliyatlar yeniden popüler olmaya başladı.

Bu sebeple de vejetaryen ve vegan diyetlerinde bu kadar önemli bir yere sahiptirler. Ancak, bakliyatların sunduğu tek şey protein değildir. B1 vitamini, magnezyum, çinko ve demir gibi pek çok mineral ve vitamin bulundurmalarının yanı sıra, lif bakımından da oldukça zengindirler.

yeşil mercimek

Bakliyatlar besleyicidir ancak kilo aldırmazlar. Bunun sebebi ise, besleyici madde açısından yoğun olmalarına rağmen, kalori değerlerinin düşük olmasıdır. Az yağlıdır ve kalorilerinin yaklaşık %30’u vücut tarafından kullanılmaz. Uzun süre boyunca vücutta tutulabilmeleri ve hazırlanmalarının kolay oluşu da popüler olmaları için bir nedendir.

Bakliyatlar aynı zamanda sürdürülebilir gıda üretiminde de önemli bir rol oynuyorlar. Nitrojen fikse eden özellikleri, toprağın verimliliğini arttırıyor ve çevreye olumlu bir etki sağlıyor.

Nohut

Bakliyatlarla ilgili birkaç pratik ipucu

1- Kuru bakliyat alırken, son kullanma tarihini kontrol edin. Bir seneden uzun bir süre saklamamalısınız.

2- Pişirirken bakliyatlara tuz atmayın, tuz bakliyatı sertleştirir.

3- Mercimek, kabuklu bezelye ve bazı küçük fasulye çeşitlerinin suda bekletilmesine gerek yoktur.

4- Kabuğu soyulmamış bakliyatları sudan geçirin ve çekmeleri için en az yedi veya sekiz saat (tercihen 12 saat) kaynamış suda bekletin. Böylelikle pişirilirken yumuşarlar. Pişirmek için, içinde beklettiğiniz suyu kullanın, çünkü bu su değerli besinleri içeriyor.

İlginizi Çekebilir:  Balık Etinin İçeriği ve Besin Değerleri

5- Bakliyatı uzun süre suda bekletmek ve pişirmek, bazı insanların bakliyat yediklerinde yaşadıkları şişkinliği önler. Zahter, rezene tohumu, kekik otu veya kimyon ekleyerek de bu şişkinliği önleyebilirsiniz.

6- Pişirme zamanı, bakliyatların olgunluğu, bakliyat çeşidi ve suyun sertliğine göre değişir. Su ne kadar sert olursa, pişmeleri de o kadar uzun sürer.

7- Taze fasulye, fitohemaglutinin isimli toksik maddenin yok edilmesi için en az 10 dakika pişirilmelidir. Pişirmeden önce fasulyeleri yıkayın, alt ve üst kısmını kesin ve kılçıklarını ayıklayın.


Arkadaşlarınla ​​paylaş!

162 shares

Ne Düşünüyorsun?

Enfes Enfes
0
Enfes
Lezzetli Lezzetli
1
Lezzetli
İlginç İlginç
1
İlginç
Tatsız Tatsız
0
Tatsız
Beğendim Beğendim
5
Beğendim
Tuzsuz Tuzsuz
0
Tuzsuz
YEMEKCİYİZ
Yeni tarifler denemeyi seven, dünya mutfağına ilgi duyan bir galaktik dünya insanı. Patates diyarının efendisi...

0 Yorumlar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İçerik Türü Seçin
Tarif & Makale
Yemek Tarifinizi veya Makalenizi Buradan Paylaşın
Açık Liste
Bir Konu Belirleyin ve Herkes O Konuda Paylaşım Yapıp Oy Kullansın
Bilgi Yarışması
Okuyucuların Bilgi Seviyesi Ölçmek İçin Bir Yarışma Düzenleyin
Anket
Belirli Konular İçin Oylama Açın