1- Pekmezli tatlı hangisi ?



Asude tatlısı Kayseri yöresinin meşhur tatlılarındandır. Pekmezden yapılan bu tatlının tadı, un helvasına benzemekte. Un helvasını sevenler, bu tatlıyı da sevecektir. Üzeri ceviz veya fındıkla süslenir. İçerisine ceviz ve fındık parçaları da eklenebilir. Koyu ve çikolatalı muhallebi gibi görünmesi, çocukların dikkatini çekmektedir.
2- Sakatatla yapılan Adana yemeği ?



Şırdan, midenin bir bölümüdür. Aynı zamanda sakatat yemeklerinden mumbar ve kokoreç gibi, Adana'da sıkça tüketilen ve Adana'nın yöresel nitelikteki yiyeceğidir. Şırdan olarak anılsa da asıl adı "şırdan dolmasıdır". Bu dolma hazırlanırken genelikle kuzunun şırdanı tercih edilir.
3- Hangisi Kastamonu lezzetlerinden değildir?



Sütlü çorba, kalsiyum ve protein içeriğine sahiptir. Pirinç de kullanıldığı için, şeker hastaları tarafında tüketmemesi gerekir.
4- Hangisinin içinde yoğurt olmaz ?



Siirt'te özel yöntemlerle kuyu şeklindeki tandırlarda pişirilen büryan kebabı, ramazan ayında da vazgeçilmez lezzetlerin başında geliyor. Yaylada otlamış ve sütten kesilmiş kuzuların etinden hazırlanan ve gün ağarmadan servis edilmesinden dolayı "uykudan feragat ettiren lezzet" olarak adlandırılmakta.
5- Hangisinden dolma yapılamaz ?



Asma yaprağı lezzetli olmasının yanında çok da faydalıdır. İçerisinde yüksek oranda bulunan "A vitamini" ile göz sağlığını korumaya yardımcı olur. Çinko sayesinde boşaltım sistemini destekler ve demir sayesinde ise kansızlık oluşumunu önler. Bunlardan başka, ağız sağlığında ve varis tedavisinde de olumlu etkilere sahiptir.
6- Hangisinin kebabı yapılmaz ?



Üzüm yaşıyla kurusuyla vücuda çok fazla fayda sağlayan meyve türleri arasındadır. Üzüm kurutulup ya da mevsiminde yaş olarak tüketilebilir. Ancak her ne kadar çeşidi çok fazla olsa da vücudumuza sağladığı faydalar hemen hemen aynıdır.
7- Nokul adlı meşhur hamur işi nereye aittir ?



Nokul, Karadeniz bölgesinde mayalı hamurla yapılan bir çeşit poğaça. Rulo şeklinde yapılması, en ayırt edici özelliğidir.
8- İftarda oruç genellikle hangisi ile açılır ?



Hurma şeker, protein, lif ve yağın dışında 15 farklı mineral ve C, B1, B2, niasin ve A Vitaminleri içeriyorlar. Dişlerin çürümesini önleyen flor ve bağışıklı sistemini güçlendirerek kanser önleyici işlevi olan Selenyum gibi minerallerde hurmalarda bulunuyor. Hurmalar, bağırsakta bir Vitamin A türü olan Retinal'e dönüşen 15,6 mg Beta-karoten içerir.
9- Çiğ köfte hangi yöremize ait ?



Çiğ Köfte, Güneydoğu Anadolu mutfağının en acılı lezzeti. Rivayetlerde, Urfa'lı bir avcının avladığı bir ceylanın budundan bir parça yağsız et alarak ve daha sonra bir taş üzerinde eti ezmesiyle ortaya çıktığı ifade edilmekte. Çiğ köfteyi etsiz bir şekilde evde yapmak da mümkündür. Çiğ köfte; bulgur, isot, kıyılmış et, salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatların yoğurulup karıştırılması ile hazırlanan, ısıl işlem görmeden tüketilen, Şanlıurfa yöresine ait bir yiyecektir.
10- Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?



Yaprak sarması, iç harcı yaprağa sarılır, doldurma işlemi yapılamaz. Bu nedenle; "dolma" yerine, "sarma" ifadesinin kullanılması daha doğrudur.
Sonuçlarınızı Paylaşın: