Çakşır Balı ve Çakşır Otunun Faydaları


146 shares

✅ Çakşır Balı ve Çakşır Otunun Faydaları

Çakşır otu, Anadolu halkının yıllarca bildiği oldukça köklü bir geçmişe sahip bir bitki türüdür. Latince bilimsel adı Ferula Communis olan Çakşır otu, 200 cm kadar uzunluğa ulaşabilen ve sarı renkte çiçekleri açan bir bitki türüdür. Çakşır otu yaprağı ve sapı içerisinde bulunan reçine, nişasta, alkaloit, saponin ve uçucu esansiyel yağlar, bitkiye ‘şifalı bitki’ özelliği vermektedir. 

Ülkemizde daha çok Toros Dağlarında görülen “Çakşır” bitkisi (FerulaCommunis), ortalama 1,5 – 2 metre boylarında, sarı renkli, otsu bir bitkidir. 3000 bin yıl öncesinde arı kovanı yapımında kullanılan bu bitkinin, Orta Asya’da doğal afrodizyak olarak tüketildiği bilinmektedir. İçeriğinde değerli fenolik bileşiklerden ferulik asit yoğundur.

Çakşır Balı

Kimyasal ilaçların kullanılmadığı ve tarım faaliyetlerinin gerçekleşmediği yüksek rakımlarda yetişen Çakşır Otunun nektarını arılar çok sevmektedir. Ancak, endemik özellikleri sebebiyle Çakşır Balına son derece nadir rastlanmaktadır.

Diğer çiçek ballara göre biraz daha ince yapılı olan Çakşır Balı; kendine has aroması, kehribar rengi ve hafif meyvemsi özelliği vardır.

Çakşır balının en önemli özelliği doğal afrodizyak etkisine sahip olmasıdır. Cinsel isteği ve gücü artırıcı özelliği vardır.

İyi balı, gerçek yani hakiki balı kendi imkanlarınızla ayırt etmek oldukça zordur. Bu nedenle kaynağını bildiğiniz bala, güvenebileceğiniz üreticiye ulaşmanız çok çok önemli olmaktadır.

Uyarı! Arı ürünleri yüksek alerji riski taşıyan bazı hassas kişilerde alerjik bir etkiye sebep olabilir. 12 aylıktan küçük bebeklere bal ve bal içeren ürünlerin yedirilmesi tavsiye edilmemektedir.

Çakşır otunun faydaları ve zararları

Çakşır otunun faydaları ve zararları hakkında kanıtlanmış bilimsel veriler bulunmamaktadır. Faydalarını içeren maddeler bu otu kullanan çeşitli insanların görüş ve yorumlarından derlenerek oluşturulmuştur. Çakşır otu veya başka bitkisel ürünler uzman bir doktora danışılmadan kullanılmamalıdır. Ancak, belli kürler halinde ve uygun dozlarda kullanılması tavsiye edilir.

İlginizi Çekebilir:  İstiridye Mantarı ve Özellikleri

Çakşır Otunun Türleri

Helizdağlı: Helizdağlının tohumları çakşır bitkisinin diğer türlerine göre oldukça büyüktür. Bu tür genellikle Hakkari de yetişmektedir. Diğer türlerinden ayrılmasının en büyük özelliği büyük tohumları ve yapraklarından akan süt benzeri bir sıvıdır. Bu sıvı kesinlikle içilmemelidir çünkü zararlıdır. Haricen kullanımında hayvanların ayaklarında ki yaraların iyileşmesini sağlar. Hayvanların bu bitkiyi tüketmesi idrarlarının kırmızı bir renk almasına neden olmaktadır.

Kerkul: Kerkul’u diğer çeşitlerinden ayıran sarı çiçeği ve küçük tohumlara sahip olmasıdır. Tadı ise diğer türleri gibi acı bir aromaya sahip değildir. İçerisinden sarı süt benzeri bir sıvının akması da bir başka özelliğidir.

Çakşır Otunun Faydaları Nelerdir?

1- İçerisinde bulunan güçlü afyodizyak etkisi ile bu bitki cinsel gücü arttırmaktadır. Cinsel sıkıntı yaşayanlar için düzenli tüketilmesi gerekmektedir. Sperm sayısının düşüklüğü ve kalitesizliği nedeniyle çocuk sahibi olamayanların kullanması gereken bir bitkidir. Çakşır otu, sperm sayılarını ve hareketliliğini artırarak yumurtanın döllenme şansını arttırmaktadır.

2- Kas gevşetici olarak da kullanılan Çakşır otu kas ağrılarını azaltarak, kas problemi yaşayanlar için kullanılmasında yarar vardır.

3- Çakşır otu sinir sistemini iyileştirme özelliğine sahiptir.

4- Çakşır otu bunalım yaşayanlar, sinir ve stres sahibi insanlarda yatıştırıcı ve sakinleştirici özelliğe sahip bir bitkidir.

5- Sindirim sisteminde problem yaşayanlar içinde oldukça faydalıdır. Kabızlık sorununu sık sık yaşayan kişiler Çakşır otunu belli aralıklarla kullanmalıdırlar bu durumda sindirim sistemini rahatlatmaya yardımcı olmaktadır. 

6- Astım ve bronşit gibi hastalıkların oluşumunu engeller ve bu tür hastalıkların oluşmaması için bağışıklık kazandırır.

7- Halsizlik ve bitkinlik yaşayan kişilerinde kullanması gereken bir çeşit bitkidir, çünkü kuvvet ve zindelik vererek halsizliği ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

8- Bazı rivayetlere göre de Çakşır otu kullananların ikiz çocuk sahibi olma şansı yükselmektedir fakat bu durum hiçbir bilimsel açıklamaya dayanmamaktadır tamamen halk arasında dolaşan bir söylentiden ibarettir.

İlginizi Çekebilir:  Küçük Ev Aletlerinde Elektrik Tasarrufu

9- Çakşır otu, kan dolaşımını arttırarak dolaşım sistemi hastalıklarını önlemektedir.

Çakşır Otu Nasıl Kullanılır?

İçeriğinde yüksek oranda nişasta, reçine, alkaloit, saponin ve tanen barındırır. Bu uçucu yağlar sebebiyle hoş bir kokusu yoktur. 

Çakşır otu hemen her aktarda bulunur. Çoğu aktarda kökü satılan çakşır otunu çay, macun, toz ya da yağ formunda satın alarak da kullanabilirsiniz. Hastalıkta belli şekillerde kullanılmaktadır. Kullanım alanları çok geniş olamamakla birlikte hazırlanış usulleri şunlardır;

1- Çakşır otu günde bir defa kullanılmak üzere, Çakşır otu tozu bal ile karıştırılarak macun haline getirilerek tüketilebilir.

2- Toz ya da kök olarak satın aldığınız çakşır otunu çay şeklinde tüketebilirsiniz. Bunun için bir tatlı kaşığı kadar çakşır otunu suyun içerisinde 10 dakika demleyin. Daha sonra süzerek içebilirsiniz. Bu çayı günde 1 bardak içmeniz yeterlidir.

3- Doğrudan macun şeklinde satılan çakşır otunu bu şekilde satın alıp tüketerek bitkinin afrodizyak etkilerinden faydalanabilirsiniz. Bununla birlikte 1 çay kaşığı çakşır otunuz bal ya da pekmezle karıştırıp da macun elde edebilirsiniz. Bu karışımı günde 2 seferden fazla tüketmemeniz önerilir.

4- Çakşır otu harici kullanımda cilt üzerinde bulunan sivilce ve akne izlerinin yok edilmesini sağlar. Bunun için 1 çay kaşığı çakşır otu yağını yarısı kadar zeytinyağı ile karıştırın. Daha sonra problemli bölgeye bir pamuk yardımıyla uygulama yapabilirsiniz.

Çakşır Otunun Zararları

Çakşır otunun bilinen çok fazla yan etkisi ve zararı olmamakla birlikte bazı zararları mevcuttur. Bunlar;

1- Yanlış miktarda Çakşır otu kullanılması, asabiyete sebep olmaktadır.

2- Çaksır otunun çok fazla kullanılması nedeniyle depresyon belirtileri görülmeye başlanır.


Like it? Share with your friends!

146 shares

What's Your Reaction?

Enfes Enfes
0
Enfes
Lezzetli Lezzetli
0
Lezzetli
İlginç İlginç
1
İlginç
Tatsız Tatsız
0
Tatsız
Beğendim Beğendim
9
Beğendim
Tuzsuz Tuzsuz
0
Tuzsuz
YEMEKCİYİZ

Aşçıbaşı

Yeni tarifler denemeyi seven, dünya mutfağına ilgi duyan bir galaktik dünya insanı. Patates diyarının efendisi...

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İçerik Türü Seçin
Tarif & Makale
Yemek Tarifinizi veya Makalenizi Buradan Paylaşın
Açık Liste
Bir Konu Belirleyin ve Herkes O Konuda Paylaşım Yapıp Oy Kullansın
Bilgi Yarışması
Okuyucuların Bilgi Seviyesi Ölçmek İçin Bir Yarışma Düzenleyin
Anket
Belirli Konular İçin Oylama Açın