Buzdolabında Koku Neden Olur? Nasıl Giderilir?


148 shares

✅ Buzdolabında Koku Neden Olur? Nasıl Giderilir?

Mutfak sorunlarının başında gelen buzdolabı kokusu, hemen hemen herkesin en az bir kere karşılaştığı sorunlardandır. Gerekli önlem alınmaz ise mutfağı kötü yönde etkilediği gibi çeşitli sağlık tehlikelerini de beraberinde getirecektir. Her şeyin bir çözümü olduğu gibi, bu kötü ve rahatsız edici kokunun giderilmesinin de çözümü elbette vardır.  Peki, buzdolabı kokusu nasıl giderilir? sorusuna cevaplarımızı aşağıda sizler için sıraladık.

Buzdolabı Kokusu Neden Oluşur?

Sorunu çözmek için önce sebeplerinin bulunması gerekiyor. Buzdolabı kokusu sebeplerinden birçoğunu önceden duymuş olabileceğiniz önlenebilir sorunlardır. En yaygın olarak bilinen buzdolabı kokusunun sebeplerini şu şekilde sıralıyabiliriz.

1- Küf ve rutubet  

Evin her yerinde küf birikimini görmek mümkündür. Ancak, küfler özellikle rutubetli ortamlarda daha hızlı büyürler. Küfler buzdolabındaki taze gıdalara bulaşarak sağlık risklerine neden olma olasılıkları fazladır. Buzdolabındaki yiyecekleri açık bir şekilde bırakmak, küf oluşumunu ve dolayısıyla kötü kokuları da beraberinde getirmesi mümkündür.

2- Bozulmuş gıdalar

Buzdolabı kokularının en büyük nedeni iç bölmelerinde biriken yiyecek artıklarıdır. Buzdolabında bekletilen bozulmuş sebze ve meyvelerdir.

3- Buz oluşumu

Dondurucu bölümünde biriken buzların kötü koku ile alakası ne olabilir diye düşünülebilinir. Ancak, aşırı buz oluşumu makinenin çalışmasını olumsuz yönde etkiler ve dolayısıyla birikmiş buzlar tutarsız bir ısı dağılımına neden olur. Bu durum, kötü kokuları da beraberinde getirecektir. Ayrıca, buzdolabının kapısını kapatınca ışıklar sönmüyorsa, sıcaklık dengesi bozabilir. 

4- Düşük sıcaklık

Buzdolabı sıcaklığını optimum düzeyde tutulması, kötü koku ve bakterilerle mücadele etmenin en önemli adımıdır. Buzdolabı yeterince soğuk değilse, korunması gereken gıdalar hızlıca bozularak kokulara neden olabiliyor. Buzdolabının sıcaklık değerlerini, yaz aylarına ve kış aylarında göre ayarlamanız gerekiyor.

İlginizi Çekebilir:  Sebze Meyve Temizliğine Sirkenin Katkısı

5- Tahliye hortumu

Buz çözme işleminden sonra akan sular buzdolabın arkasında bulunan motorun üzerindeki tahliye bölümünde birikiyor. Tahliye borusundaki su birikimi bakterilerin üremesini hızlandırarak keskin ve güçlü bir kötü kokuya sebep oluyor. 

6- Fan arızası

Buzdolaplarında motoru soğutmaya yarayan ve kondansatör etrafındaki hava sirkülasyonunu iyileştiren çok sayıda fan bulunuyor. Fanlar oluşan herhangi bir arıza kondansatörün aşırı ısınmasına neden olarak yiyeceklerin uygun şekilde muhafaza edilmesini engelliyor. 

7- Kompresör arızası

Buzdolabından yanık ve sıcak bir koku geliyorsa, motor veya kompresör arızası olabilir. Aşırı ısınmayı önlemek için duvar ile arasında 4-5 santim boşluk bırakmayı deneyiniz.  

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

Buzdolabındaki Pis Koku Nasıl Giderilir?

Buzdolabı kokusu eskimiş bir süt, küflü peynir veya arkalarda unutulmuş bir yemek artığından kaynaklanabilir. Buzdolabı kokusu nasıl geçer diye merak ediyorsanız, en pratik ve etkili yöntemleri koku gidene kadar adım adım deneyebilirsiniz.

1- Bozulmuş ve son kullanma tarihi geçmiş yiyecekleri atın

Sadece tarihi geçmiş yiyecekleri ortadan kaldırmak bile bazen buzdolabı kokusunu gidermek için yeterli olabilir. Buzdolabındaki her raf ve çekmeceyi dikkatlice kontrol ederek bozulmuş sebze, meyve ve diğer gıdaları mutlaka atın. Genellikle açık bırakılan peynirler ağır ve keskin bir kokuya neden olmaktadır.

2- Raf ve çekmecelerde karbonat kasesi bulundurun

Buzdolabındaki bozuk yiyecekleri temizledikten sonra mutfak ve banyoların mucizevi formülü olan karbonat uygulamasına geçebilirsiniz. Karbonatla buzdolabı kokusu giderme işlemi için aşağıdaki adımları uygulayın.

Bir kaseyi yaklaşık 1 bardak kabartma tozuyla doldurun.

İçine birkaç damla uçucu yağ ekleyin. Ferahlatıcı bir deneyim için limon ve portakal yağlarını tercih edebilirsiniz.

Kaseyi kokunun en yoğun olduğu bölgeye yerleştirerek 1-2 gün bekletin.

3- Buzdolabını iyice temizleyin

İlginizi Çekebilir:  Bulaşık Makinesini Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

İlk iki yöntemin işe yaramadığını fark ettiğinizde, detaylı bir buzdolabı temizliği zamanı gelmiş olabilir. Buzdolabı kokusu için aşağıdaki temizlik adımlarını uygulayın.

Buzdolabındaki tüm yiyecekleri çıkartın. Sonra, meyve ve sebzeleri biraz suda bekletin. Böylece temizlik sırasında gıdalara sinmiş kokuları da bertaraf edebilirsiniz.

Raf ve çekmeceleri buzdolabından çıkararak ılık ve sabunlu suda bekletin. 

Ardından raf ve çekmeceleri tıpkı bulaşıkları yıkadığınız gibi temizleyin. Sonra 1:1 oranında beyaz sirke ve su karışımı hazırlayarak sprey şişesine koyun. Karışımı buzdolabının içine püskürterek nemli bir bezle silin. Yiyeceklerin yapışmış olduğu alanları iyice ovmayı unutmayın.

Hazırladığınız spreyle buzdolabının ön ve yan bölümlerini de sterilize edebilirsiniz.

Çekmece ve rafları yerleştirerek buzdolabının kapağını kapatın ve kurumasını bekleyin. 

İçindeki her şey kuruduğunda yiyeceklerinizi buzdolabına tekrar yerleştirin.

4- Buzdolabının arkasındaki kondansatör serpantinlerini kontrol edin

Her şeye rağmen kokulardan kurtulamıyorsanız, problem daha derinlerde olabilir. Buzdolabının arkasında bulunan kondansatör serpantinlerindeki toz birikintilerini temizleyerek yanık kokusu da dahil olmak üzere diğer kötü kokuları gidermeye çalışınız.

Buzdolabınızın fişini çekin ve arkasına ulaşmak için duvardan uzaklaştırın.

Filtre ve ızgaraya benzeyen serpantin bölümündeki kalıntıları temizlemek için bir fırça veya kuru bez kullanabilirsiniz.

Daha gevşek tozları çekmek için elektrikli süpürge kullanabilirsiniz.

Buzdolabını normal pozisyona getirerek fişini prize takın.

5- Buzdolabı sıcaklığını kontrol edin.

Buzdolabının olması gereken sıcaklıkta çalıştırılması, yiyeceklerin tazeliğini uzun süre boyunca korumak için oldukça önemlidir. Gereğinden fazla sıcak veya soğuk olması durumunda koku oluşumu kaçınılmaz oluyor. Bu nedenle buzdolabında koku oluşumunu gidermek için normal soğutma bölümünün genellikle 4 derecede olması tavsiye ediliyor. Dondurucu bölümünde ise -18 derece sıcaklık ideal kabul ediliyor.

İlginizi Çekebilir:  Bulaşık Makinesinden Cam Eşyalar Puslu Çıkıyorsa

6- Limon dilimlerinden faydalanın

Genellikle tencere ve doğrama tahtalarını temizlemek için kullanılan limonlar aynı zamanda doğal bir buzdolabı koku giderici işlevi görüyor. Bir tabağa birkaç parça limon dilimleyerek 24 saat boyunca buzdolabında bekletebilir ve kötü kokuların giderilmesini sağlayabilirsiniz.

7- Buzdolabı Kokusunu Gideren Diğer Yöntemler

Buzdolabı kokusunu giderecek en etkili diğer yöntemler:

Patates: Patatesleri soyduktan sonra buzdolabında bekletmek kokuları yok etmek için işe yarayabilir. Koku geçene kadar 2-3 gün boyunca bekletmeyi deneyin.

Karanfil: Portakal veya limon gibi aromatik asidikleri yarıya böldükten sonra içine bolca karanfil koyun. Ardından kokuları yok etmek için buzdolabına yerleştirerek kuruyana kadar bekletebilirsiniz.

Yulaf ezmesi: Yulaf ezmesini alüminyum veya seramik bir kaseye koyarak kötü koku emilimini doğal bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Kahve: Buzdolabının çeşitli raflarına kahve çekirdeği veya kahve telvesi koyarak birkaç gün içinde kokuları ortadan kaldırabilirsiniz.

8- Buzdolabı Kokusunu Önlemek için Diğer Yapılması Gerekenler

Buzdolabını maksimum 5 santigrat derece sıcaklıkta tutun. 

Haftalık alışverişinizi yaparken meyve ve sebze gibi çabuk bozulan yiyecekleri kapalı kaplara veya buzdolabının altındaki çekmecelere koyun.

Buzdolabınızı düzenli olarak temizleyin. Her gün derinlemesine temizlik yapmanız gerekmiyor, ancak yemek artıklarını fark ettiğiniz anda sirke – su karışımıyla hemen silmenizde fayda var.

Buzdolabı kokusunu önlemek için hava sirkülasyonunun ideal düzeyde olması gerekiyor. Bu nedenle buzdolabını yiyecek ve içeceklerle tıka basa doldurmayınız.

Sonuç olarak; buzdolabı kokuları genellikle ihmal sonucu meydana geliyor. Sağlığı doğrudan ilgilendiren bu fonksiyonel mutfak eşyasının görevini yerine getirmesi için düzenli bir şekilde temizlenmesine titizlikle dikkat edilmesi gerekiyor.


Like it? Share with your friends!

148 shares

What's Your Reaction?

Enfes Enfes
0
Enfes
Lezzetli Lezzetli
1
Lezzetli
İlginç İlginç
2
İlginç
Tatsız Tatsız
0
Tatsız
Beğendim Beğendim
13
Beğendim
Tuzsuz Tuzsuz
0
Tuzsuz
YEMEKCİYİZ

Aşçıbaşı

Yeni tarifler denemeyi seven, dünya mutfağına ilgi duyan bir galaktik dünya insanı. Patates diyarının efendisi...

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İçerik Türü Seçin
Tarif & Makale
Yemek Tarifinizi veya Makalenizi Buradan Paylaşın
Açık Liste
Bir Konu Belirleyin ve Herkes O Konuda Paylaşım Yapıp Oy Kullansın
Bilgi Yarışması
Okuyucuların Bilgi Seviyesi Ölçmek İçin Bir Yarışma Düzenleyin
Anket
Belirli Konular İçin Oylama Açın