Çocukların Beyin Gelişimine Faydalı Olan Yiyecekler


155 shares

✅ Çocukların Beyin Gelişimine Faydalı Olan Yiyecekler

Yediklerimizin beyindeki gelişimini etkilemesi hiç şaşırtıcı değildir. Protein, çinko, demir, folat, sağlıklı yağlar ve belirli vitaminler gibi belirli besin maddeleri, sağlıklı beyin gelişiminde önemli bir yere sahiptir.

Uzmanlar, özellikle çocukların beslenmesinde bu besinlerden yoksun kalması, beyin fonksiyonlarında ömür boyu sürebilecek sorunlara yol açabileceğini ifade ediyorlar. Emzirme döneminin ardından, çocuklar için en iyi beslenme programı; protein değeri yüksek etler, farklı vitamin- mineral içeren sebze ve meyveler de dahil olmak üzere farklı besinleri içeren bir diyettir.

Bu nedenle, sağlıklı yiyecek yelpazesini korumak için yağsız etler, meyve ve sebzeler ve sağlıklı yağlar tüketimi konusunda dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle çocukların zeka gelişimine fayda sağlayan besinlerin hangilerinin olduğu sıralanacak olursa;

Kuruyemiş ve Tohumlar

Ceviz, badem, fındıklı gibi kabuklu yemişler ve tohumlar, çocukların öğünlerine kolay bir katkı sağlar. Ayrıca, beyin ve kalp sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Ceviz; protein, sağlıklı yağ asitleri, çinko ve demir yönünden zengindir.

Ayrıca; bilişsel işlevi iyileştirebilen ve serbest radikallerin neden olduğu hasarı önleyebilen E vitamini içerir. Özellikle ceviz, beyin sağlığını geliştirmeye yardımcı olan omega-3 yağ asitleri içerir.

“Omega-3” zengini olan besinlerimiz;

“Omega-3” yağ asidi değeri yüksek olan besinler sağlıklı beyin gelişimi için hayati bir öneme sahiptir. Vücudun nörolojik gelişimine yardımcı olması için omega-3 yağ asitlerini kullanır. Omega-3; beynin hafıza kaybının azalmasına karşı korur. Yapılan araştırmalar, bu yağ asidinden zengin bir beslenmenin, çocuklarda daha keskin bir hafızaya yardımcı olduğunu göstermektedir. Somon ve uskumru gibi yağlı balıklar ile ceviz omega-3 yağ asidinin iyi bir kaynağıdır.

Omega-3 açısından zengin birçok besin bulunmaktadır. ALA yönünden zengin bitkisel kaynaklar arasında kuru yemişler özellikle fındık, ceviz ayrıca kanola yağı, keten tohumu ve keten tohumu yağı, soya, chia tohumu, avokado, ıspanak, semizotu ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler bulunmaktadır.

İlginizi Çekebilir:  Gıda İsrafını Önleyelim

EPA ve DHA açısından zengin olan hayvansal kaynaklı en önemli kaynaklar balık ve balık yağıdır. Özellikle soğuk denizlerde yaşayan somon balığı, orkinos, sardalye, ton balığı, ringa balığı, alabalık gibi yağlı balıklardır. Ayrıca EPA ve DHA yağ asitleri, kabuklu deniz hayvanlarında, krill yağında, mikroalg yağında bulunmaktadır. 

Mikroalgler denizlerde, tatlı sularda yaşayan ve fotosentez yapabilen tek hücreli canlılardır. Hem su kolonunda hem de karada yaşayabilirler.

“Omega-3” eksikliğinin açabileceği hastalıklar:

✦ Kalp hastalığı ve yüksek kolesterol riski,

✦ Kas ve eklem ağrıları,

✦ Osteoartrit ve romatizma,

✦ Dikkat eksikliği sorunları,

✦ Yaşlı erişkinlerde bilişsel gerileme ve nörolojik bozukluklar,

✦ Bebeklerde ve küçük çocuklarda zayıf beyin gelişimi,

✦ Anksiyete ve depresyon,

✦ Dolaşım bozuklukları,

Tavsiye edilen günlük Omega-3 miktarı 1-3 gramdır. Hekim kontrolünde bu miktar değişebilmektedir. Günlük alınması gereken miktarlarda Omega-3 takviyesi alımında yan etki görülme riski düşüktür. Fazla miktarda alınan Omega-3 hazımsızlık ve ishal gibi yan etkileri görülebilmektedir.

Alerji, sürekli kullanılan ilaçlar özellikle kan sulandırıcılar, gebelik ya da emzirme durumlarında Omega-3 takviyesi kullanmadan önce mutlaka bir hekime danışmak gerekmektedir.

Yumurta

Yumurta; beyin sağlığı için önemli vitamin ve mineraller ile doludur. Yumurta sarısının içerdiği kolin, sinirlerden mesajlar taşımak için önemli nörotransmiterler oluşturmak için kullandığı hücre zarlarının önemli bir bileşenidir.

Yapılan araştırmalar; kolinin hafıza gelişimi ve çocuklarda zeka gelişimini iyileştirdiği gösterilmiştir. Yumurta, aynı zamanda harika bir protein kaynağıdır ve çocuğunuzun daha uzun süre tok kalmasına yardımcı olur.

Sebzeler

Sebzeler ayrıca genel dengeli beslenmenin önemli bir parçasıdır, bu nedenle çocuklar her gün yeterli miktarda sebze alınmalıdır.

Havuç, balkabağı, tatlı patates ve domates gibi parlak renkli sebzeler, harika bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Koyu yeşil yapraklı sebzeler ve lahana, brokoli gibi turpgiller de vücudu ve beyni serbest radikal hasarına karşı korur. Ayrıca, hücre onarımı için gerekli olan folatın da iyi bir kaynağıdır.

İlginizi Çekebilir:  Ne Zaman Su İçmeliyiz?

Meyveler

Portakal gibi C vitamini değeri yüksek meyveler, çocuklarda beyin sağlığı için harika bir seçim olabilir. Yapılan araştırmalar; C vitamininin zihinsel gerilemeye karşı koruma ve beyin sağlığını destekleme potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir.

Ayrıca, hücre hasarına neden olan serbest radikallerle savaşır ve beyin hücrelerini güçlü tutan bir antioksidandır.

Yağsız Et

Demir, beyne oksijen sağlar. Demir eksikliğinde, bilişsel işlev kaybı ve dikkat eksikliği görülebilir. Yağsız etler, çocuklar için en iyi demir kaynaklarından biridir.

Ayrıca, sinirler arasındaki iletişimi düzenlemeye yardımcı olan çinko da içerir. C vitamini ile birlikte demir tüketmek, demirin daha verimli bir şekilde emilmesine yardımcı olacaktır. Bu nedenle, çocuklarda zeka gelişimi ve genel vücut sağlığı için, çocuğunuza her gün proteinler ve vitamin, mineraller yönünden zengin öğünler hazırladığınızdan emin olur.


Like it? Share with your friends!

155 shares

What's Your Reaction?

Enfes Enfes
0
Enfes
Lezzetli Lezzetli
1
Lezzetli
İlginç İlginç
1
İlginç
Tatsız Tatsız
0
Tatsız
Beğendim Beğendim
2
Beğendim
Tuzsuz Tuzsuz
0
Tuzsuz
YEMEKCİYİZ

Aşçıbaşı

Yeni tarifler denemeyi seven, dünya mutfağına ilgi duyan bir galaktik dünya insanı. Patates diyarının efendisi...

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İçerik Türü Seçin
Tarif & Makale
Yemek Tarifinizi veya Makalenizi Buradan Paylaşın
Açık Liste
Bir Konu Belirleyin ve Herkes O Konuda Paylaşım Yapıp Oy Kullansın
Bilgi Yarışması
Okuyucuların Bilgi Seviyesi Ölçmek İçin Bir Yarışma Düzenleyin
Anket
Belirli Konular İçin Oylama Açın