Kinoa’nın Besin Değeri ve Faydaları


138 shares

✅ Kinoa’nın Besin Değeri ve Faydaları

Neredeyse 5000 yıllık geçmişe sahip olan Kinoa’nın anavatanı Güney Amerika’dır. Şili, Bolivya ve Peru’da yaygın olarak yetiştirilen bitki kuraklık ve soğuk gibi zor hava koşullarına kolayca uyum sağlayabilir.

Kinoa görünümü ve özellikleri bakımından tahıllara benzese de pancar ve ıspanak ile aynı aileye mensup kazayağı adı verilen ot benzeri bir bitkinin tohumudur. Dünya üzerinde 120’den fazla Kinoa türü yetiştirilir. En yaygın olanları beyaz, kırmızı ve siyah Kinoa’dır.

Günümüzde “süper gıda” olarak nitelendirilen Kinoa, beyaz pirinç ve makarna için daha sağlıklı bir alternatif olarak kabul edilir. Özellikle, vegan beslenme için bitkisel protein kaynağıdır.

Kinoa Besin Değeri

Kinoa’nın en önemli özelliği, tam protein içermesidir.

Protein kaynağı olarak bitkisel ürünleri kullanan veganlar ve sağlıklı yaşam tarzını benimseyenler için ideal bir seçenek olan Kinoa, besin içeriği açısından oldukça zengindir.

Kinoa’nın kendine özgü gevrek bir dokusu ve fındık aroması vardır.

Ayrıca, içeriğinde Gluten yoktur ve bu nedenle, Glütene duyarlı insanlar tarafından rahatlıkla tüketilebilir. Özellikle, çölyak hastaları için glüten içeren tahılların yerine sağlıklı bir alternatiftir.

Lif, magnezyum, B vitaminleri, demir, potasyum, kalsiyum, fosfor, çinko, E vitamini ve antioksidanlar bakımından da zengindir. 

Kinoa’nın Faydaları

Kinoa; yüksek miktarda antioksidan içermektedir.

Kinoa posa açısından zengin bir besindir. Posa mideden geç sindirilir ve kan şekerinin ani yükselmesini önlemeye yardımcı olabilir.

Aynı zamanda, zengin lif içeriği bağırsak hareketlerini hızlandırmaya yardımcı olur.

Yüksek protein ve lif içeriğine sahip olan Kinoa, uzun süre tokluk hissi sağlamaya yardımcıdır.

Özellikle zayıflama programlarında beslenme planına Kinoa dahil edilmesi, kilo kontrolünün sağlanmasına yardımcı olabilir.

İlginizi Çekebilir:  Kılçıksız Balık Var mı?

Besin değeri ve özellikleri

Kinoa, gluten içermediği için glutensiz diyetlerde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Gluten enteropatisinde (çölyak) hasta gluten içeren gıdalara karşı hiperalerjiktir. Bu nedenle, gluten içeren besinler tükettiklerinde sorunlar yaşayabilirler.

Enerji değeri: 

100 gr ~370 kkal

Karbonhidrat içeriği : 

%67-74 karbonhidrat, %58.1-%64.2 ‘si nişasta, %2.5-3.9 ham lif

Protein ve aminoasit içeriği : 

%8-22 protein, %37’den fazla esansiyel aminoasit içerir. Protein kısmı embriyoda yoğunlaşmış olup, bu proteinlerinin çoğunluğunu albumin ve globulin oluşturmaktadır.

Kinoa, esansiyel aminoasitleri oldukça dengeli oranda içerir özellikle tahıllarda genellikle düşük olan lizin aminoasidinden zengindir.

FAO ve WHO; Kinoa’nın içeriğindeki aminoasit profilinin çocuklar için ideal olduğunu ve Kinoa proteininin süt proteinine eşdeğer olduğunu yayımlamıştır.

Lipit ve yağ asidi içeriği : 

%6-8 toplam lipit içerir. Esansiyel doymamış yağ asitlerinden zengindir. %50.2 linoeik ,%26.0 oleik, %4.8 linolenik asit yağ asitleri içerir.

Ayrıca yağda eriyen vitaminlerden E vitamini de yüksek miktarda olması hızlı lipid oksidasyonunu önlemektedir.

Mineral madde içeriği:

Dış kepeğinde yoğunlaşan minareler diğer tahıllara oranla daha yüksektir. Kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, demir, bakır ve çinko yönünden zengin; sodyum yönünden fakirdir.

Özellikle kalsiyum içeriği arpa, buğday ve mısır gibi tahıllara göre oldukça yüksektir. Özellikle kalsiyum içeriği arpa, buğday ve mısır gibi tahıllara göre oldukça yüksektir.

Vitamin içeriği:

B vitamini (özellikle folik asit ) ve E vitaminleri bakımından da önemli bir besin kaynağıdır. Kinoanın içerdiği vitaminler arasında; tiyamin (0.4 mg/100 g), folik asit (78.1 mg/100 g) ve C-vitamini (16.4 mg/100g) bulunmaktadır.

Kinoa’nın Kullanımı

Kinoa genellikle beyaz ve sarı renkli tohumu olan çeşitler olup, pirinç gibi pilav yapımında kullanılır. Aynı zamanda haşlama olarak salatalara eklenerek soğuk olarak ayrıca sebze, et gibi sıcak yemeklerde kullanılabilir.

İlginizi Çekebilir:  Maraş Mutfağının Domates Salçası

Un haline getirilerek ekmek, makarna, bisküvi, kek ve kraker yapımında da kullanılmaktadır.

Kinoa’nın Tüketimi

➡ Kinoa tohumları pişmeden 30 dakika önce suya ıslatılmalıdır. Ardından akan suyun altında ovularak yıkanmalı ve üzerini saran acı kabuk soyulmalıdır.

➡ Örneğin; 1 su bardağı Kinoa tohumu için 2 su bardağı su kullanılmalıdır. Kinoa pişerken su yerine et ya da tavuk suyu da kullanılabilir. Pişme süresi yaklaşık 10-15 dakika kadardır.


Like it? Share with your friends!

138 shares

What's Your Reaction?

Enfes Enfes
0
Enfes
Lezzetli Lezzetli
0
Lezzetli
İlginç İlginç
0
İlginç
Tatsız Tatsız
0
Tatsız
Beğendim Beğendim
2
Beğendim
Tuzsuz Tuzsuz
0
Tuzsuz
YEMEKCİYİZ

Aşçıbaşı

Yeni tarifler denemeyi seven, dünya mutfağına ilgi duyan bir galaktik dünya insanı. Patates diyarının efendisi...

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İçerik Türü Seçin
Tarif & Makale
Yemek Tarifinizi veya Makalenizi Buradan Paylaşın
Açık Liste
Bir Konu Belirleyin ve Herkes O Konuda Paylaşım Yapıp Oy Kullansın
Bilgi Yarışması
Okuyucuların Bilgi Seviyesi Ölçmek İçin Bir Yarışma Düzenleyin
Anket
Belirli Konular İçin Oylama Açın