Meksika Mutfağından Süt Reçeli (Cajeta)


143 shares

✅ Meksika Mutfağından Süt Reçeli (Cajeta)

Süt reçeli, Meksika’da keçi sütüyle yapılıyor ve adına “Cajeta” deniyor. Kaynağı Arjantin olmakla birlikte, Güney Amerika kıtasının hemen her ülkesinde küçük farklılıklarla yapılıyor ve çok seviliyor. Sağlıklı ve mutlu olmanız dileğiyle… Afiyet olsun…🥛🥛🥛

Malzemelerimiz:

  • 1 litre keçi sütü (yoksa inek sütü),
  • 1 çay bardağı toz şeker,
  • 1 çay kaşığı silme karbonat,

*** Bir Tutam Faydalı Bilgi ***

☘ 1 litre süt kullanımında, 4,5 litrelik derin bir tencere kullanın. Karbonatı koyduktan sonra, süt kabarıp tencerenin ağzına kadar gelecektir. Hemen ocağı kısın ve sütün taşmasını engelleyin.

Reçeli ekmeğin üzerine sürüp, çocuklara kakaolu fındık kreması niyetine yedirebilirsiniz. Ayrıca, pancake ve pişi gibi kahvaltılık çeşitlerle de servisinizi yapabilirsiniz

Yapılışı:

1-Derin bir tencerede (4,5 litrelik), süt ile şekeri kaynatın.

2- Kaynayan süte karbonatı atın ve sütün kabarıp taşma ihtimaline karşı, ocağın altını biraz kısın. Sütü, orta ateşte ara ara karıştırarak pişirin.

3- Sütün rengi ilk aşamada beje dönecek. Bu esnada, 1-2 dakikalık aralıklarla karıştırmaya devam edin.

4- Sütün kıvamı koyulaşıp, rengi açık kahverengiye dönene kadar ara ara karıştırarak pişirmeye devam edin.

5- Süt, tencerenin iyice dibine indiğinde ve sulu muhallebi kıvamına (fazla koyulaştırmayın) geldiğinde ocağı kapatın. (yaklaşık 1 saat 20 dakika kadar).

(Reçel piştikten sonra, kendisi zaten koyulaşma kıvamına gelecektir)

6- Tatlıyı cam kavanozda, oda ısısına gelene kadar bekletin. Daha sonra kavanozun kapağını kapatıp, buzdolabında saklayın.

Buzdolabında bir gece bekledikten sonra akışkan, ama ekmeğe sürülebilir koyulukta olacaktır. 

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun… 😇😇😇

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

✅ Keçi Sütü Nedir?

🐐 Keçi sütü, sindirim kolaylığı ve zengin içeriğiyle eşsiz bir üründür. İnek sütünden daha az laktoz içerdiği için, laktoza karşı duyarlılığı olan bünyeler tarafından rahatlıkla tüketilebilecek bir süttür.

İlginizi Çekebilir:  İtalya Mutfağının Mascarpone Peyniri

🐐 Riboflavin (B2 vitamini) ve niacin içeriği açısından inek sütüne göre belirgin biçimde zengindir.  Potasyum, selenyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve demir yönünden, ayrıca A vitamini, B13 vitamini adı da verilen orotic asid yönünden zengin bir gıdadır.

🐐 Keçi Sütü, vücuda dışarıdan alınması gereken yağ asitleri olan linoleic, linolenic, gamma linolenic ve arachidonic asitleri ihtiva eder.

🐐 Keçi sütü, doğal homojendir. Agglutinin içermediği için kaynatılınca yağı üzerinde birikmez. Ayrıca inek sütünde bulunan betalaktoglobulin isimli sindirim zorlaştırıcı protein ihtiva etmediği gibi, Alpha S1 Kazein proteini bulundurduğundan sindirimi kolaydır. 

🐐 Keçi Sütü yağ zerreciklerinin inek sütüne göre beşte bir oranında küçük olması da sindirim kolaylığı sağlar.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun…🐐🐐🐐

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

✅ Reçel Yapmanın Püf Noktaları

Kahvaltı denince akıllara ilk gelen lezzetlerden biri de elbette ki reçellerdir. Peki, bu lezzet için çilek reçelinden öteye giderek değişik reçel tarifleri denemek isteyenler nelerle karşılaşabilir. Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun…😂😂😂

✅ Reçel ve turşu kavanozlarının temizliği nasıl yapılmalı?

Kullanacağınız kavanozlarda daha önceki yıkamalardan kalan deterjan kalıntısı olmaması için, kavanozları sıcak su ile iyice durulayın.

Kavanoz kapaklarını kaynayan su dolu bir tencereye koyup, yaklaşık 5 dakika kaynatın ve temiz bir maşa ile sudan alın.

Kapakları temiz bir mutfak havlusu üzerine sıralayın ve süzülmesini bekleyin ve gerekiyorsa 100-150 derecelik bir fırında bekleterek kapakların tam olarak kurumasını sağlayın. Bezle silmeyiniz. Çünkü, bezden üzerlerine iplikçikler geçebilir.

✅ Dondurulmuş meyveler ile reçel yapılabilir mi?

Dondurulmuş meyvelerle de tüm yıl boyunca birçok yaratıcı tarif hazırlayabilirsiniz.

Meyveler donmuş halde tartılmalı ve kısa bir süre çözülmeye bırakılmalıdır. Meyveler çözülürken bıraktıkları sular da hazırlıkta kullanılmalıdır.

İlginizi Çekebilir:  Sabah Kahvaltısının Önemi

Özellikle meyvelerin bol olduğu aylarda reçel ve marmelat pişirmeye zamanınız yoksa meyveleri porsiyonlar halinde dondurabilir ve daha sonraki mevsimlerde dondurucudan çıkartıp taze reçeller hazırlayabilirsiniz.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı image-72.png

✅ Sadece tek bir çeşit meyve mi kullanmalıyım?

Birbirine uyumlu, yakıştırdığınız birden fazla çeşit meyveyi karıştırarak reçel, marmelat ve jel hazırlayabilirsiniz.

Örneğin kayısı, şeftali ve nektarini karıştırıp marmelat yapabilirsiniz, çilek, vişne, ahududu karışımından reçel, elma suyu ve kavun suyunu karıştırarak jel hazırlayabilirsiniz.

Böylece buzdolabınızda az kalan meyveleri değerlendirmiş olacak ve ortaya farklı lezzetler çıkartmış olacaksınız.

✅ Çeşitli otlar ve baharatlar ekleyebilir miyim?

Taze ve kurutulmuş aroma verici otları ve baharatları kullanarak farklı lezzetlerde yaratıcı reçeller ve marmelatlar hazırlayabilirsiniz. Bu malzemeler reçele en son aşamada eklenmelidir. Böylece aromaları ve renkleri daha kalıcı olur.

Bu nedenle özellikle taze olanlar önceden yıkanıp kurulanmalı üzerlerinde su damlacığı ve nemlilik kalmamalıdır. Baharatları ve otları kullanırken kullanılan miktara dikkat edilmelidir.

Miktar meyvenin tadını örtmeyecek, sadece destekleyecek kadar olmalıdır.

✅ Çiçekler kullanabilir mi?

Aromalı, yenilebilir çiçeklerden yararlanılabilir. Örneğin ıhlamur çiçeği, lavanta ve gül yaprakları ile reçel hazırlayabilir veya lezzet katması için diğer reçellerde kullanabilir, jellere görsel güzellik katabilirsiniz.

✅ Reçel kavanozu neden ters çevrilmeli?

Reçel kavanoza doldurulup steril edilmiş burgulu kapanan metal kapak ile sıkıca kapatıldıktan sonra ters çevrilip, bir süre bu şekilde bekletilir. Böylece sıcağın etkisi ile kapak vakum yapıp, hava almayacak bir duruma gelir.

Kavanozun içinde marmelat veya jel varsa ters çevrilmiş şekilde soğuyuncaya kadar bekletilebilir. Taneli reçel ise, meyvelerin eşit dağılımı için soğuyuncaya kadar, kavanoz yarım saat ara ile alt üst çevrilerek bekletilir.

İlginizi Çekebilir:  Yarı Hazır Gıda Maddesi Bulgur

✅ Reçeldeki renk değişikliği nasıl engellenir?

Meyve ve sebzeler yapılarında doğal boyalar bulundururlar, doğal boyalar da ışık ve ısıdan çok çabuk etkilenirler. Tadına etkisi olmasa da, ışık ve ısının etkisi ile reçellerde kararma veya açılma olabilir.

Reçel yapmadan önce meyvelerin ısı, ışık gibi dış etkenlerden fazla etkilenmemiş olanları seçilmelidir. Yani ne hiç olgunlaşmamış ham meyveler, ne de çok fazla olgunlaşmış çürümeye yüz tutmuş meyveler olmamalıdır.

Hazırlanan reçelin uygun ortamlarda depolanması önemlidir. Kavanozların karanlık ve serin bir yerde saklanmaları reçelin raf ömrünü etkiler.

Ayrıca kavanoz açıldıktan sonra, kapağı kapalı olarak buzdolabında saklanmalıdır. Kavanoz kapakları açık durduğu sürece havanın etkisi ile reçelin renginde değişim olabilir.

✅ Reçel, Marmelat ve Jel ne anlama gelir?

Küçük taneli meyvelerin kullanılması veya büyük meyvelerin küçük parçalar haline getirilmesi sonucunda hazırlanana reçel, meyve püresi ile hazırlanana marmelat, meyve suyu ile hazırlanana ise jel denilmektedir.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun… 😇😇😇


Like it? Share with your friends!

143 shares

What's Your Reaction?

Enfes Enfes
2
Enfes
Lezzetli Lezzetli
1
Lezzetli
İlginç İlginç
1
İlginç
Tatsız Tatsız
0
Tatsız
Beğendim Beğendim
4
Beğendim
Tuzsuz Tuzsuz
0
Tuzsuz
YEMEKCİYİZ

Aşçıbaşı

Yeni tarifler denemeyi seven, dünya mutfağına ilgi duyan bir galaktik dünya insanı. Patates diyarının efendisi...

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İçerik Türü Seçin
Tarif & Makale
Yemek Tarifinizi veya Makalenizi Buradan Paylaşın
Açık Liste
Bir Konu Belirleyin ve Herkes O Konuda Paylaşım Yapıp Oy Kullansın
Bilgi Yarışması
Okuyucuların Bilgi Seviyesi Ölçmek İçin Bir Yarışma Düzenleyin
Anket
Belirli Konular İçin Oylama Açın