Karabiber ve Kullanımı


124 shares

✅ Karabiber ve Kullanımı

1- Karabiber biberin yeşil, olgunlaşmamış demetlerinden üretilir. Baharatın taneleri hem temizlemek hem de kurumaya hazırlamak için sıcak suda biraz pişirilir.

2- Isı sayesinde biberin hücre duvarları yırtılmakta ve kurutma sırasında esmerleşme enzimlerinin çalışmasını sağlamaktadır.

3- Taneler, güneş ısısıyla veya makinede birkaç gün boyunca kurutulur ve bu sırada tohum etrafındaki biber derisi büzülür ve ince, buruşuk siyah şekilde kararır.

✅ Karabiberin Mutfakta Kullanımı

🌱 Kış aylarında özellikle sık olarak kullanılan baharatlardan olan karabiber toz veya tane olarak kullanılabilir.

🌱 Keskin tadını ve acı oluşunu dengeli kullanmak gerekir. Az bir miktarda kullanmanız bile yemeğinizi lezzetlendirmeye yetecektir.

🌱 Salçalı yemeklerde, pilavlarda, sebze yemeklerinde, beşamel sos vb. birçok yemekte tane veya karabiber değirmeni ile çekerek toz halde kullanabilirsiniz.

✅ Karabiberin Faydaları

🌱 Mide ve pankreasın salgısını artırır, hazmı kolaylaştırır, şekeri düşürür. Kansızlığı gidermede ve iştah açmada etkendir. Enerji verir, sinirleri kuvvetlendirir.

🌱 Karabiber tüketimi sindirimi geliştirerek midedeki hidroklorik asit salgısını artırır ve sindirimi kolaylaştırır. İshal, kabızlık ve kolik gibi bağırsak sorunlarına oldukça iyi gelir.

🌱 Bu baharat sadece faydalı bir lezzet veren bir baharat değil, aynı zamanda mineral ve besin kaynağıdır.

🌱 Karabiber ayrıca bağırsak gazı oluşumunu önlemeye yardımcı olur ve diyete eklendiğinde terlemeyi ve idrara çıkmayı sağlar. İyi bir sindirim ile kilo kaybına yardımcı olur, vücudunuzun daha iyi çalışmasını sağlar ve ciddi gastrointestinal rahatsızlıkları önler.

🌱 Soğuk algınlığını gibi üşütmeye dayalı hastalıklarda çorbalarınızda, yemeklerinizde hatta soğuk algınlığı için tükettiğiniz çaylarınıza bile karabiber öğütücü ile baharatı çekerek ekleyebilirsiniz.

🌱 Bu sayede antibiyotik etkisi oluşturacaktır ve hastalığı daha kolay atlatmanızı sağlayacaktır.

İlginizi Çekebilir:  Baharatları Nasıl Saklamalıyız? Baharatlar Bozulur mu?

✅ Karabiberdeki Vitaminler

Sıcak iklimlerde yetişen karabiber meyvesinin aynı zamanda beyaz olanı da vardır. İçeriğinde potasyum, magnezyum, demir, K ve C vitaminleri bakımından oldukça zengindir.

🌱 Güçlü bir anti inflamatuar olan karabiber, vücudun ihtiyacı olan A vitaminin de yüzde 70’ini karşılayabilir. Karabiber içindeki vitaminler oldukça fazla sayıdadır.

✅ Karabiberin Zararları

🌱 Karabiber oldukça acı bir baharattır. Bu yüzden midede yanma hissi oluşturabilir. Yemeklerde fazla kullanılması midede yanmalara neden olabilmektedir. Ancak bu yanma hissi geçici bir etkidir.

🌱 Yan etkiler arasında ölüm de olabilir ancak bu çok nadir karşılaşılan durumlardan biridir. Karabiber doğrudan tüketildiğinde özellikle çocuklar tarafından solunduğunda akciğerlere kaçabilir.

🌱 Akciğerlere kaçması sonucu ölüme neden olması karabiber zararları arasında en tehlikeli olanıdır. Bu nedenle tek başına değil mutlaka gıdalar ile karıştırılarak tüketilmelidir.

🌱 Bu baharat gözlerde ve deride yanmaya neden olabilir. Karabiber gözlere veya deriye temas etmesi her ikisi üzerinde de yanmalara kızarıklıklara yol açabilir.

🌱 Deride kaşıntı, kızarıklık yapabilir. Ayrıca şişme oluşması da karabiber zararları arasındadır. Bu baharattan bazı hastalıklarda uzak durulması gerekir. Örneğin Siklosporin A, kolinerji ve sitokrom tarzı hastalıkları bulunan kişilerin karabiber tüketiminden uzak durmaları gerekmektedir.


Arkadaşlarınla ​​paylaş!

124 shares

Ne Düşünüyorsun?

Enfes Enfes
0
Enfes
Lezzetli Lezzetli
1
Lezzetli
İlginç İlginç
1
İlginç
Tatsız Tatsız
0
Tatsız
Beğendim Beğendim
0
Beğendim
Tuzsuz Tuzsuz
0
Tuzsuz
YEMEKCİYİZ
Yeni tarifler denemeyi seven, dünya mutfağına ilgi duyan bir galaktik dünya insanı. Patates diyarının efendisi...

0 Yorumlar

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İçerik Türü Seçin
Tarif & Makale
Yemek Tarifinizi veya Makalenizi Buradan Paylaşın
Açık Liste
Bir Konu Belirleyin ve Herkes O Konuda Paylaşım Yapıp Oy Kullansın
Bilgi Yarışması
Okuyucuların Bilgi Seviyesi Ölçmek İçin Bir Yarışma Düzenleyin
Anket
Belirli Konular İçin Oylama Açın