Kakaolu Unsuz Dutlu Pasta


125 shares

✅ Kakaolu Unsuz Dutlu Pasta

Beyaz dut unu; yüksek miktarda meyve şekeri, vitamin, mineral ve organik asit içermesi nedeniyle insan beslenmesi açısından oldukça değerlidir. Özellikle bebekler ve çocuklar için son derece yararlı bir üründür. Çocukların beslenme çantalarına eklenebilir. Bebek mamalarında 6. aydan itibaren ek gıda olarak kullanılabilir. Lif içeriği yüksektir. Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun… 😂😂😂

  • Porsiyon: 8-10 kişilik,

Malzemelerimiz:

  • 4 su bardağı Dut unu/tozu (unda gluten yoktur),
  • 1 paket kabartma tozu,
  • 100 gram bitter çikolata parçaları (benmari usulü eritin ve ılınmaya bırakın),
  • 2 su bardağı kakao,
  • 1 su bardağı zeytinyağı,
  • 4 adet yumurta,

Kreması için:

  • 1 paket krema,
  • 350 gram bitter çikolata (benmari usulü eritin ve ılınmaya bırakın),
  • 2 çorba kaşığı Labne peyniri,

*** Bir Tutam Faydalı Bilgi ***

🌿 Benmari usulü eritilen çikolatayı, diğer malzemelerle karıştırın ve ılınmaya bırakın. 

Yapılışı: 

1- Bir kapta kuru malzemeleri karıştırın ve sonra, yumurtaları ilave ederek çırpın.

2- Çırpmadan sonra içine zeytinyağını ekleyerek karıştırmaya devam edin ve hazırlanan hamuru kek kalıbına dökün.

3- Önceden 175 derecede ısıtılan fırında, 30 dakika pişirerek soğumaya bırakın.

4- Fırından çıkartıp, keki yatay olarak ortadan ikiye kesin. Alt katına, “benmari usulü hazırlanan kremayı sürün. Üzerine, orman meyvelerini dizin ve tekrar üzerine kremasını sürün.

5- Kekin diğer parçasını üzerine yerleştirin ve tekrar üzerine kremayı sürüp tercih edeceğiniz gibi süslemesini yapın.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun… 😂😂😂

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

✅ Dut kurusu unu

1- İnsanın kendi bünyesinde üretemediği, sadece gıdalardan alabildiği yağ asitlerini Beyaz dut içerir. Bunlar; linoleik, linolenik ve oleik asitlerdir.

Beyaz dut unu; yüksek miktarda meyve şekeri, vitamin, mineral ve organik asit içermesi nedeniyle insan beslenmesi açısından oldukça değerlidir.

2- Özellikle bebekler ve çocuklar için son derece yararlı bir üründür. Çocukların beslenme çantalarına eklenebilir.

3- Bebek mamalarında 6. aydan itibaren ek gıda olarak kullanılabilir. Lif içeriği yüksektir.

4- Beyaz dut unu ile rafine şeker ve işlenmiş un kullanmadan birbirinden lezzetli pastalar, çörekler ve atıştırmalıklar yapılabilir.

5- Tat, aroma ve kıvam verici olarak kullanılabilir. Nemden dolayı sertleşebilir. Havan yardımı ile parçalanabilir.

6- Bir gıda eğer yüksek oranda antioksidan, vitamin ve diğer yararlı besin değerleri içeriyorsa “süper besin” olarak adlandırılır.

✅ Besin değerleri

1- Protein olarak meyveler arasında en zengin olduğundan, diyetlerde çok tercih edilir. 

2- Dut, protein açıcından zengin olduğu kadar bol miktarda A, E, C ve K vitaminlerini de barındırır. 

3- Dut kurusu’nda ayrıca potasyum, kalsiyum, fosfor, demir, lif ve magnesyum içerir.

4- Dut kurusu’nun 100 gram’ı 336 kcal içerir. Yüksek oranda içerdiği demir sayesinde, kansızlık gibi hastalıkların vazgeçilmezi olmaktadır.

İlginizi Çekebilir:  Bisküvili Havuç Tatlısı

Sağlıklı kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun… 😂😂😂

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı image-39.png

✅ Sofraların Şifa Kaynağı Zeytinyağı Nedir?

🌿 Zeytin ağaçları, yazların sıcak, kışları ılıman geçen iklimlerde yetiştirilmektedir. Türkiye’de Ege, Akdeniz, Güneydoğu ve Marmara bölgelerinde yetiştirilen zeytin ağaçları, yüksekliği düşük alanlarda yetiştirilmektedir.

🌿 Zeytin ağaçları, suyu sever ancak susuzluğa karşı da direnç gösterebilen bir ağaçtır.

🌿 Türkiye’deki iklim koşullarına uyum sağlayabilen zeytin ağaçları, en güzel ürünlerini Ege ve Marmara bölgelerinde vermektedir.

✅ Zeytinyağında asitlik derecesi

🌿 100 gram zeytinyağında bulunan “oleik asit” miktarının yüzde olarak belirlenmesidir. Asit oranı %0,8’e kadar olan zeytinyağları “sızma” olarak adlandırılır. 

🌿 Asit oranı %2 den az olan zeytinyağları “natürel birinci ” olarak adlandırılır.

✅ Zeytinyağının lezzetini etkileyen faktörler

🌿 İklim, zeytin ağacının yetiştiği bölge, zeytinin toplandıktan sonra sıkılana kadar bekletilmesi, zeytinin erken veya geç toplanması, zeytinin her yıl renk, koku ve tat açısından değişiklik
göstermesi, zeytinin sıkımında kullanılan  yöntemler zeytinyağının tat açısından farklılık göstermesine neden olur. 

Farklı bölgelerin farklı asit oranındaki yağları farklı tatlara sahiptir.  İyi bir naturel zeytinyağı zeytin meyvesinin taze tat, koku , ve aromasını içermeli kusursuz olmalıdır.

🌿 Sanıldığının aksine zeytinyağının asidinin düşük olması tek başına iyi bir yağ olmasını sağlamıyor.

🌿 Zeytinin niteliği ve zeytinyağının zeytinin karakterine uygun bir şekilde çıkarılması kaliteyi belirliyor. 

🌿 İyi bir zeytinyağı kendini kokusu ve tadıyla ele verir. Bir parça taze köy ekmeği iyi bir zeytinyağına banıldığında genizde hafif bir meyve tadı uyarmalıdır.

✅ Zeytinyağı nasıl üretilir?

🌿 Zeytinyağı nedir ve nasıl üretilir? diye kendimize sorduğumuz zamanlar oluyor. Zeytin önce temizlenir ve sonra zeytin işliklerinde ezilir, hamur haline getirilerek sıkılır. Sonra, kendi suyu (karasu) ile yağın ayrılması işlemi yapılır.

🌿 Bu işlem sırasında, yoğunluğu daha düşük olduğu için üste çıkan zeytinyağı alınır. Elde edilen yağ dinlendirilir, süzülür, kalitesi ölçülür ve uygunsa doğal (naturel) olarak, değilse rafine edilerek tüketilir.

✅ Sızma zeytinyağında kızartma yapılır mı?

 🌿 Zeytinyağının kızartmaya en uygun yağ olduğu bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır.  Zeytinyağı yüksek ısıya daha dayanıklı bu yüzden kızartma yağı olarak daha sağlıklıdır.

🌿 Zeytinyağı asitlik oranına göre 210 derece-240 derecede değişirken, tereyağı 110 derecede , ayçiçek yağı 170 derecede özelliğini kaybeder ve zararlı hale dönüşür. Kızartmaların genellikle 140-180 derecede yapıldığı göz önünde bulundurulursa zeytinyağıyla kızartma yapılabilir.

✅ Zeytinyağı nasıl saklanmalı?

🌿 Zeytinyağının direk güneş ışığı ile temas etmemesini sağlamaktır.  Eğer bu sağlanamazsa, zeytinyağı çok kısa bir süre içerisinde bozulacaktır.

Krom nikel, cam, teneke (tercihen laklı tenekeler) ve toprak kaplar zeytinyağının saklanması için en ideal dört malzemedir. Tavsiye edilen bu kapların içerisinde bulunan yağlarını serin ve rutubetsiz bir ortamda saklanması gerekir.

🌿 Zeytinyağının bir özelliği de, bulunduğu ortamın kokusunu çok hızlı bir şekilde içerisine almasıdır. 

İlginizi Çekebilir:  Vitamin Kaynağı Kivi Reçelli Tart

🌿 Özellikle ev hanımlarımızın yaptığı hatalardan bir tanesi, mutfaklarında kullandıkları yağı, mutfak tüpünün olduğu dolaba koymaktır ki, bu çok büyük bir hatadır.  

🌿 Çünkü tüpünüzün bulunduğu ortamda gazın kokusu zeytinyağınıza nüfuz edecek ve tadı bozulacaktır.  

✅ Yukarıdaki önerilere göre zeytinyağı

  • Kokusuz,  
  • Rutubetsiz,  
  • Karanlık,
  • Serin,

ortamlarda ve

  • Toprak,   
  • Kromnikel, 
  • Teneke (tercihen laklı), 
  • Cam,

kapların içinde saklanmalıdır.

✅ Soğuk sıkma zeytinyağı ve diğerlerinden farkı

🌿 Yüksek ısı zeytinyağının besin değerlerini ve hoş kokulu yapısını olumsuz etkilediğinden, düşük su sıcaklığında elde edilen zeytinyağlarının aromatik bileşenleri ve besin değerleri, diğer yöntemlerle kıyaslandığında çok daha yüksektir. 

🌿 Kısacası soğuk sıkma yönteminin tek farkı, üretim sırasında kullanılan suyun sıcaklığının düşürülerek üretim yapılmasıdır. 

✅ Erken hasat zeytinyağı ve diğerlerinden farkı

🌿 Üzerinde erken hasat ibaresi olan zeytinyağlarının diğer ürünlerden farkı, olgunluk dönemini henüz tamamlamamış, yeşil zeytinlerin yağı olmasıdır. 

🌿 Hasat dönemleri genellikle ülkemizde Kasım-Aralık ayları olup, bu döneme ulaşan zeytinler, yeşil tanelere göre daha siyahımsı bir renge sahip olup, daha yüksek yağ oranına sahiplerdir. 

🌿 Ama bir zeytinyağının erken hasat zeytinyağı olabilmesi için, Ekim ayı başlarında ya da ortalarında toplanması ve taneler henüz kararmamışken işlenmesi gerekmektedir.

🌿 Bu zeytinler işlendiğinde, yağ oranı, zeytin kg/yağ kilogram hesabına göre çok düşük, fakat yağın nefaseti oldukça yüksektir. 

🌿 Erken hasat zeytinyağı içerisinde kendine has hafif bir acılık ve taze yaprak kokusunu andıran bir hoş koku bulundurur. 

✅ Taş baskı zeytinyağı nedir?

🌿 Taş baskı zeytinyağları, eski üretim teknikleri kullanılarak, uzun ve zahmetli bir süreç sonrasında üretilir. Kendi ekseni etrafında dönen taşlar haznedeki zeytinleri ezerek hamurlaştırır.  Hamur haline gelen zeytin daha sonra özel torbaların içerisine doldurulur.

🌿 Sonra, bu torbalar baskı ustası tarafından elle düzeltilip “hidrolik preslere” düzgünce yerleştirilir. Presler yavaş, yavaş kapanarak torbalardaki hamurları sıkar.  

Zeytin özsuyu ve posası ile elde edilen bu yağ daha sonra damıtılarak, posasından ve öz suyundan  ayrılır ve bu yağa da TAŞ BASKI zeytinyağı denir.

🌿 Bu sıkıştırma esnasında torbaların kenarından sızarak akan yağ alttaki haznede biriktirildikten sonra buradan alınarak başka bir kaba aktarılır. 

🌿 Daha sonra Presler gevşetilerek torbaların ağzı açılır ve hortumla torbaların içerisine sıcak su tutulur ve tekrar baskı makinesine yerleştirilerek yeniden presle sıkıştırılır. Böylelikle hamurun içerisindeki yağın çok büyük bir bölümü alınmış olur. 

🌿 Taş baskı ürününü diğer zeytinyağları ile karşılaştırdığımızda, kullanılan üretim yöntemi sebebiyle, içerisindeki değerler bakımından daha zengin olduğunu söyleyebiliriz.

İlginizi Çekebilir:  Ispanaklı Pasta Tarifi

✅ Kolon Sızması “Sahte Sızma”

🌿 Yemeklik olarak değerlendirilemeyen asidi yüksek, kötü koku ve görüntüye sahip rafinelik yağlar,  son derece gelişmiş rafinerilerde yüksek basınç altında ısıl işleme tabi tutuluyor ve asidi düşürülüyor.  Bu şekilde üretilen ve “Sızma Zeytinyağı” olarak piyasaya sunulan yağlara “Kolon Sızması” deniliyor.

🌿 Sızma zeytinyağı hiçbir ısıl işlem görmeden üretilen bir yağ çeşididir. Yani meyve suyu olarak düşünebiliriz.

✅ Boyanmış zeytin anlaşılır mı?

1- Zeytin ele alındığında narin bir yapıda etine dolgun ve tane yapısında zedelenme olmaması gerekir.

2- Zeytin sıkıldığında, parmakta mor yada mavimsi bir renk bırakmaması gerekir.

3- Zeytin çekirdeği çok aşırı siyah olmaması gerekir.

4- Yendiğinde, boğazda ekşimsi bir tat bırakmaması gerekir.

5- Zeytinin rengi çok aşırı siyah olmamalıdır.

6- Bunlardan elde boya bırakmasına bakılarak kolay bir şekilde boyama yapılıp yapılmadığı anlaşılabilir.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun… 😇😇😇

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

Kızarmış Dondurma

✅ Yaz Aylarının Favori Tatlısı Kızarmış Dondurma

Hiç şüphesiz yaz aylarının en favori tatlısı dondurma. Hele birde kızarmış dondurma olursa, lezzeti daha bir başka oluyor. Yapılması zor ve zahmetli gibi görünse de, yapmaya başladığınızda hiç de zor olmadığını sizde göreceksiniz. Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun… 🍦🍦🍦

  • Porsiyon: 10 kase,

Malzemelerimiz:

  • 800 gram Maraş sütlü dondurma,
  • ¾ su bardağı iri çekilmiş fındık içi,
  • 1 su bardağı Hindistan cevizi,
  • ¾ su bardağı mısır gevreği,
  • 2 adet yumurta akı,
  • ½ çay kaşığı tarçın,
  • 1 yemek kaşığı esmer şeker,
  • 2 su bardağı sıvıyağ (kızartmak için),

Yapılışı:

1- Derin dondurucudaki Maraş dondurmasını, 10 eşit parçaya bölün.

2- Her bir dondurma parçasını, eritmeden hızlıca avuç içinizde top gibi yuvarlayın.

3- Sonra rendelenen Hindistan cevizine bulayıp, çukur bir tabağa alın.

4- Üzerini streç filmle kaplayın ve sonra, buzdolabının derin dondurucu bölümünde en az 2 saat kadar bekletin.

5- Kaplama harcı için iri çekilen fındık içi, mısır gevreği, esmer şeker ile toz tarçını karıştırın ve ezerek küçük parçacıklar haline getirin.

6- Yumurta aklarını derin bir kapta, bir çatalla çırpın.

7- Derin dondurucudaki dondurma toplarını çıkartın ve önce yumurta akına, daha sonra kaplama harcına, tekrar yumurta akına ve tekrar kaplama harcına bulayın.

8- Diğer dondurma toplarına da aynı işlemi yapın.

9- Kızartma öncesinde, tavada sıvıyağını kızdırın.

10- Dondurmaları derin dondurucudan çıkartın ve kızgın yağda 15-20 saniye kadar çok kısa süreli kızartıp, hemen servisinizi yapın.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun… 🍦🍦🍦


Like it? Share with your friends!

125 shares

What's Your Reaction?

Enfes Enfes
0
Enfes
Lezzetli Lezzetli
0
Lezzetli
İlginç İlginç
0
İlginç
Tatsız Tatsız
0
Tatsız
Beğendim Beğendim
0
Beğendim
Tuzsuz Tuzsuz
0
Tuzsuz
YEMEKCİYİZ

Aşçıbaşı

Yeni tarifler denemeyi seven, dünya mutfağına ilgi duyan bir galaktik dünya insanı. Patates diyarının efendisi...

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İçerik Türü Seçin
Tarif & Makale
Yemek Tarifinizi veya Makalenizi Buradan Paylaşın
Açık Liste
Bir Konu Belirleyin ve Herkes O Konuda Paylaşım Yapıp Oy Kullansın
Bilgi Yarışması
Okuyucuların Bilgi Seviyesi Ölçmek İçin Bir Yarışma Düzenleyin
Anket
Belirli Konular İçin Oylama Açın