Toprak Güveç Kullanımı ve Bakımı


138 shares

✅ Toprak Güveç Kullanımı ve Bakımı

Toprak güveç, tencere-tava gibi her zaman kullanılan bir ürün değildir. Bu nedenle, temizliğini her zaman en doğru şekilde yapmak ve kullanım sonrası yerine kaldırıp yeniden kullanmaya karar vereceğiniz zamana kadar tertemiz saklamak gerekiyor. Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… 👍👍👍

Daha önce pişirdiğiniz yemeğin tadının ve kokusunun yeni yapacağınız yemeğe az bile olsa bulaşmasını önlemek de büyük önem taşıyor. Çok güzel kokan yemeklerinizi en hijyenik, en sağlıklı ve en lezzetli şekilde hazırlamak için güveç nasıl temizlenmeli ve güveci ilk kullanımdan önce nasıl hazırlamak gerektiğini bilmemiz gerekir.

✅ İlk kez kullanımında ne yapılmalı?

🌱 Öncelikle büyük ya da porsiyonluk küçük kaplar şeklinde olsun, toprak bir güveç almış ve ilk kez kullanacaksınız. Böyle bir durumda güvecin hem içini, hem dışını ve varsa kapak kısmını temiz, kuru bir bez veya yumuşak uçlu kuru bir fırça yardımıyla iyice temizleyin.

🌱 Sonra, güvecin büyüklüğüne göre değişecek miktarda yağı (zeytinyağı ya da ayçiçek yağı gibi sıvı bir yağ kullanın) güvece dökerek, temiz bir bez veya yumuşak uçlu fırçayla güvece iyice yedirin.

Aynı işlemi güveç kabının dışına ve varsa kapağına da uygulayın.

Kullanacağınız güvecin hiçbir yerinde çatlak olmamasına dikkat edin. Eğer, çatlak varsa güveci kullanmayın ve mümkünse değiştirip sağlam bir güveç edinin.

🌱 Güveci, tek bir noktası bile kuru kalmayacak şekilde yağlayın. Sonra, içi boş bir şekilde önceden en az 180 derecede ısıtılan fırında yaklaşık 1 saat kadar pişirin.

🌱 Bu işlem sayesinde toprak güvecin damakta kötü bir tat bırakan ve sağlığı tehdit eden aromasından kurtulmuş olursunuz.

🌱 Bu sürenin sonunda fırını kapatın ve güvecin fırın içinde bir süre daha soğumasını bekleyin. Son olarak fırından dışarı çıkartın ve tamamen soğutun.

İlginizi Çekebilir:  Mantar Zehirlenmesi ve Belirtileri

✅ Kullanımdan sonraki temizleme işlemi nasıl yapılmalı?

🌱 Öncelikle toprak ve kilden yapılan güveçlerinizi asla bulaşık makinesine koymamalı ve onu yıkarken asla bulaşık deterjanı, sabun gibi kimyasal maddeler hiç kullanılmamalı.

🌱 Aksi takdirde bu zararlı kimyasallar hem güvecin tadını bozabilir, hem de toprak kimyasalı kolayca içine çekeceğinden sağlığınızı tehdit edebilir.

🌱 Güveci nasıl temizleyeceğim? sorusuna gelince, bu konuda sizlere en çok yardımı dokunacak malzeme ılık-sıcak su olacaktır.

İçinde yemek artıkları bulunan ve yemeğin kokusunu iyiden iyiye içine çeken güvecin tamamen soğumasını bekleyin ve ardından ılık-sıcak su ile içini güzelce temizleyin. Eğer içinde inatçı lekeler varsa, bu aşamada yine temiz bir bez, sünger ya da fırçadan yardım alıp temizleme işlemine devam edin. Güvecin içine çok sıcak miktarda su koyup ağzını kapatarak lekelerin çözülmesini bekleyebilirsiniz.

🌱 Eğer bu yöntem de yeterince etkili olmuyorsa ve güveçleriniz hep kokuyormuş gibi geliyorsa karbonattan da destek alabiliriz.

🌱 Güvecin büyüklüğüne göre ayarlayabileceğiniz bir miktar karbonata azar azar su ekleyerek macun kıvamına getirebilir, bu karışımı zarifçe güvecin içine, dışına sürerek temizlenmesini sağlanabilir.

🌱 Tüm bu işlemlerden sonra, ılık suyla güveci tamamen temizleyip, kurulayın ve ters bir şekilde kapatıp kurumasını bekleyin.

🌱 Bu şekilde temizleyip kurutulan güveci, bir sonraki kullanıma kadar yerine kaldırın.

🌱 Bir sonraki kullanımda yine içine, dışına ve kapağına yağ sürüp fırında ya da ocakta pişirme işlemini tekrarlarsanız çok daha hijyenik bir şekilde kullanabilirsiniz..

✅ Testilerin su sızdırması

🌱 Testilerin iç yüzeyine camsı olmayan sır sürülmezse, içindeki suyu dışına çok ince bir şekilde sızdırır. Testinin sızdırması su testisinde zaten istenen bir şeydir.

🌱 Çok hafif sızan bu su dışarıdaki sıcak hava nedeniyle buharlaşır. O su buharlaşınca testiyi soğutur, yani iyi bir şeydir.

İlginizi Çekebilir:  Grip ve Soğuk Algınlığından Korunmaya Faydalı Besinlerimiz

🌱 Yaz sıcağında soğutucu olmadan soğuk su içmek isteyenler toprak testi kullanıyorlar.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun… 👍👍👍


Like it? Share with your friends!

138 shares

What's Your Reaction?

Enfes Enfes
0
Enfes
Lezzetli Lezzetli
0
Lezzetli
İlginç İlginç
1
İlginç
Tatsız Tatsız
0
Tatsız
Beğendim Beğendim
6
Beğendim
Tuzsuz Tuzsuz
0
Tuzsuz
YEMEKCİYİZ

Aşçıbaşı

Yeni tarifler denemeyi seven, dünya mutfağına ilgi duyan bir galaktik dünya insanı. Patates diyarının efendisi...

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İçerik Türü Seçin
Tarif & Makale
Yemek Tarifinizi veya Makalenizi Buradan Paylaşın
Açık Liste
Bir Konu Belirleyin ve Herkes O Konuda Paylaşım Yapıp Oy Kullansın
Bilgi Yarışması
Okuyucuların Bilgi Seviyesi Ölçmek İçin Bir Yarışma Düzenleyin
Anket
Belirli Konular İçin Oylama Açın