Kükürt Mantarı ve Özellikleri


133 shares

✅ Kükürt Mantarı ve Özellikleri

Kükürt mantarı, yenilebilen bir mantar türüdür. Latince adı Laetiporus sulphureus olan bu mantar güzel renkleri ve kokusu ile dikkatleri çeken bir mantardır. Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun…

Şekli nedeniyle, Avrupa’da “ağaç ıstakozu”“ağaç yengeci” ve “ağaç tavuğu” olarak isimlendirilir. Bizde ise, genellikle yabani kiraz ağacında yetiştiği için “kiraz mantarı” olarak bilinir.

✅ Kükürt mantarı özellikleri

1- Kükürt mantarının yüzeyi kuru ve süet benzeri bir şekildedir. Taze veya genç dönemlerinde sulu ve yumuşaktır. Rengi, parlak sarı-turuncu tonlarındadır. Yaşlandıkça rengi solar, sertleşir ve ufalanır.

2- Kükürt mantarının kökü 20-25 cm derine kadar inmesinin nedeni, çürümüş ağaç köklerinde besin bulmak için kökün içlerine doğru gitmek zorunda olmasıdır.

3- Sahil kesimlerimizde bol olarak yetişen “kükürt mantarı” büyük bir mantardır ve şapka genişliği ortalama olarak 5-30 cm arasında değişir. Ancak, 60 cm büyüklüğe kadar kükürt mantarı bulunmaktadır. Bu kadar büyük boyutta olan mantarın şapkasının kalınlığı yaklaşık 3 cm’dir.

4- Kükürt mantarı genellikle kat kat, üst üste ve kümeler halinde bulunur. Çok nadiren tek başına görülür.

5- Birçok kişinin kükürt mantarına karşı alerjisi olabilir. Bu nedenle sadece genç mantarlar toplanmalı ve yenmeden önce küçük bir miktar kontrol etmek amacıyla tadımı yapılmalıdır.

6- Kükürt Mantarı ile börek, sote, sulu yemek ve turşu yapılır. Yemek yaparken tarife mantarı yumuşak tutması amacıyla az miktarda süt katılır.

✅ Kükürt mantarı nerede yetişir?

1- Kükürt mantarı sert odunlu ağaçların kök ve kütüklerinde yetişir. En çok görüldüğü ağaçlar yabani kiraz ve mehlep (aşılanmış kiraz ağacı) ağacıdır. Bu nedenle kiraz mantarı olarak da bilinir.

2- Mantarın toplanma mevsimi genellikle yaz ve sonbahar aylarıdır.

İlginizi Çekebilir:  Kayseri Mutfağının Mantılı Börek Aşı

3- Sahil bölgelerimizde görülen “Kükürt Mantarı” nadiren ilkbahar ve kış aylarında yetişebilir. Yabani kiraz ve mehlep (aşılanmış kiraz ağacı) ağaçları haricinde erik, elma, meşe, karaağaç ve ceviz ağaçlarında da yetişir.

4- Tüm doğal mantarlar gibi kükürt mantarı da doğada bulunan zehirli mantarlar ile karıştırılabilir.

✅ Lütfen Dikkat!

👉 Doğadan amatör kişiler tarafından toplanan mantarlar zehirli olabilir. Bu nedenle, sadece profesyonel kişiler tarafından toplanan veya kültür ortamında yetiştirilen mantarları tüketmelisiniz. Mantar zehri, insanlar için öldürücü özellik gösterir.

👉 Bu nedenle doğada bulunan mantarları, internet üzerinde resimlerini gördüğünüz mantarlara benzetip tüketmeniz veya zehirsiz olduğunu düşünmeniz çok ciddi sonuçlara yol açabilir.

yemekciyiz. net sitesindeki bu bilgileri kullanarak “asla mantar toplamayın”. Bu sitedeki bütün fotoğraflar ve açıklamalar, sizleri sadece bilgilendirme amaçlıdır.

👉 Zehirli ve yenilebilen mantarları birbirinden ayırt etmek bazen çok zor olduğundan, yabani mantarlar sadece işini bilen uzmanlar tarafından toplanmalıdır.

👉 Amatörce toplanan mantarların tüketiminden kaçınmalısınız.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun… 🍄🍄🍄


Like it? Share with your friends!

133 shares

What's Your Reaction?

Enfes Enfes
0
Enfes
Lezzetli Lezzetli
1
Lezzetli
İlginç İlginç
1
İlginç
Tatsız Tatsız
0
Tatsız
Beğendim Beğendim
2
Beğendim
Tuzsuz Tuzsuz
0
Tuzsuz
YEMEKCİYİZ

Aşçıbaşı

Yeni tarifler denemeyi seven, dünya mutfağına ilgi duyan bir galaktik dünya insanı. Patates diyarının efendisi...

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İçerik Türü Seçin
Tarif & Makale
Yemek Tarifinizi veya Makalenizi Buradan Paylaşın
Açık Liste
Bir Konu Belirleyin ve Herkes O Konuda Paylaşım Yapıp Oy Kullansın
Bilgi Yarışması
Okuyucuların Bilgi Seviyesi Ölçmek İçin Bir Yarışma Düzenleyin
Anket
Belirli Konular İçin Oylama Açın