Fırında Kestaneli Tavuk


125 shares

✅ Fırında Kestaneli Tavuk

Oldukça besleyici ve enerji verici hem de çok lezzetli olan Kestane, soğuk günlerin keyifli tatlarındandır. Kompleks vitaminleri açısından zengin olmasından dolayı da büyüme ve gelişmeyi destekler. Kırmızı kan hücreleri oluşumuna yardımcı olur. Ayrıca, gribe karşı da koruyucudur. Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun… 😄😄😄

  • Porsiyon: 6 kişilik,

Malzemelerimiz: 

  • 1 adet orta boy tavuk,
  • 15 adet kestane,
  • 1 adet limon,
  • 1 demet maydanoz,
  • 1 adet limonun suyu,
  • 1 adet kuru soğan,
  • 1 tatlı kaşığı kekik,
  • 2 yemek kaşığı haşlanmış mısır,
  • 1 tabak pirinç pilavı,
  • 1 çorba kaşığı margarin,
  • yeteri kadar karabiber,
  • yeteri kadar tuz,

*** Bir Tutam Faydalı Bilgi ***

🍀 Kestane lif, mineral ve vitamin açısından oldukça zengin ve sağlık için çok faydalı olan Kestanenin 100 gramında 170 kalori bulunur. 3 adet orta boy kestane 1 dilim ekmeğe eşdeğerdir.

🍀 Kestane, “B” ve “C” grubu vitaminleri, potasyum, magnezyum, demir açısından zengindir.

🍀 Diyet lifi açısından 100 gram kestane günlük ihtiyacın yüzde 21’ini karşılayabilir.

Yapılışı:

1- Tavuğu tütsüleyip, yıkayın ve sonra iyice kurulayın. Limon suyu ve tuzla içini-dışını iyice ovun. İçine, yeşil maydanoz ile defne yaprağını koyun ve kuru kekik serpiştirerek kalın dipli bir tencerede ocağa koyun.

Daha sonra, üzerine margarin ve küp küp doğranan soğanları ilave edin ve kapağı kapalı olarak çok kısık ateşte pişirin.

(tavuk, suyunu önce bolca bırakacak ve sonra tekrar geri çekecektir)

2- Sonra haşlanıp kabukları soyulan kestaneleri, tuz ve karabiberi tencereye ilave ederek 10 dakika kadar beraber pişirin.

3- Tencereyi fırın kabına boşaltın. Önceden 190 derecede ısıtılan fırında, 10 dakika kadar pişirin.

4- Servisini, üzerine tercihen haşlanmış mısır serpiştirilmiş pirinç pilavı ile sıcak olarak yapın.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun…👍👍👍

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

✅ Kış Mevsiminin En Çok Sevilen Lezzetlerinden Kestane Pişirelim

Kestane, kış mevsiminin en çok sevilen lezzetlerindendir. Kestane kokusu, birçoğumuzun soba ile olan anılarını halen süsler. Bazen sokaklarda kestanecilere denk gelinirse, kestane kokusu burnumuza geldiğinde dayanamaz hemen alırız. Bizde kestane nasıl pişirilmeli? sorusuna cevap arayalım istedik. Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun…😋😋😋

Bir yüzeyi dümdüz, diğer yüzeyi yuvarlak ve parlak renkte olan ve içinden filizleri çıkmamış ağız kısmı açık olmayan, hafif küflenmeye, kararmaya yüz tutmamış olan kestaneleri seçmeye özen göstermeniz gerekir.

Eğer ıslanmış, nemli kağıdımsı bir kokusu varsa içi büyük ihtimalle kötü ya da çürük çıkacaktır. Eğer o nemli hissi veren kokuyu almıyorsanız, üstelik elinize aldığınızda sertliğini hissediyorsanız doğru kestaneyi bulmuş olma ihtimaliniz çok yüksektir.

İlginizi Çekebilir:  Karadeniz Mutfağından Fırında Hamsi Kuşu

✅ Kestaneyi Nasıl Çizmeliyiz?

*Önemli bir konuda, kestanenin çizilmesidir. Çünkü doğru çizim yapmazsak kestaneye zarar verebilir, yaralayabilir ve güzel pişmesine engel olabiliriz. Yenilmesi sırasında üzerinde zor soyulacak zarının kalması istenmiyorsa kestanenin çizilmesi gerçekten çok önemlidir.

*Önce derin bir kaba soğuk su koyun ve yıkanan kestaneleri suyun içine koyup karıştırın. 2-3 dakika bekledikten sonra içi çürük ya da boş olan kestaneler zaten su yüzünde kalacaktır, onları ayırıp atın.

*Kestane çizimi için; hafif kavisli, yaklaşık bir parmak uzunluğunda kenarı tırtıklı bir bıçak kullanmalısınız. Kestanenin keseceğiniz yüzeyi, kavisli yüzeyi olmalıdır.

*Ete kadar geçmeli ama eti kesmemelidir kabuk ile et arasındaki zarı da kesmiş olmak için girmeniz gereken derinlik çok önemli. Kesikler artı şeklinde “+ ” olursa, soyma esnasında daha kolay soyulacaktır.

✅ Besleyici ve Enerji Verici

*Oldukça besleyici ve enerji verici hem de çok lezzetli olan kestane, soğuk günlerin keyifli tatlarındandır.

Lif, mineral ve vitamin açısından oldukça zengin ve sağlık için çok faydalı olan Kestanenin 100 gramında 170 kalori bulunur. 3 adet orta boy kestane 1 dilim ekmeğe eşdeğerdir.

*Kestane “B” ve “C” grubu vitaminleri, potasyum, magnezyum, demir açısından zengindir. Diyet lifi açısından 100 gram kestane günlük ihtiyacın yüzde 21’ini karşılayabilir. 

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

Kestanenin Faydaları

Kış aylarıyla birlikte kestane mevsimi de geldi. İşte C vitamini deposu kestanenin müthiş faydaları…

1- Kestane stresi azaltır, kan basıncı ve kolesterolü dengeler, bağışıklığı güçlendirir ve kalbi korur.

2- İçerdiği antioksidan bileşenler ve C vitamini sayesinde vücudu koruyarak bağışıklığı güçlendirir.

3- Kompleks vitaminleri açısından zengin olmasından dolayı da büyüme ve gelişmeyi destekler, kırmızı kan hücreleri oluşumuna yardımcı olur. Ayrıca, gribe karşı da koruyucudur.

4- Kolesterolü dengelemede ve koroner kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olur.

5- Kestanenin içeriğinde bulunan potasyumun kas yorgunluğunu gidererek vücuda zindelik verir.

6- Kestane stresin zararlı etkilerini azaltır.

7- Kestanede Gluten bulunmadığından Çölyak hastaları, Gluten İntoleransı olanlar ve alerjisi olanlar da rahatlıkla tüketebilir.

✅ Kimler Tüketmemeli

1- Yüksek potasyum içeriği nedeniyle böbrek hastaları hekimine danışmadan kestane tüketmemeli.

2- Diyabet hastaları ve zayıflama diyeti yapanlar kestane porsiyonuna dikkat etmeli.

3- Diyabet ve böbrek hastaları kestane tüketimine dikkat etmeli,

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

✅ Kestaneyi Pişirmenin Pratik Yolları

*Kestane, eskiden mangalda ya da soba üzerinde pişirilirken günümüzde soba kullanımının azalmasıyla farklı pişirme yollar denenmeye başladı.

İlginizi Çekebilir:  Etli Patates Yemeği Tarifi

Kış günlerinde, sizlere keyif verecek lezzetli kestanelerin evinizde nasıl pişirileceğine dair birkaç pratik yolları;

1- Tuzda Kestane Pişirilmesi

*Sobada pişmiş gibi lezzetli kestane yapmak istiyorsanız tuzda kestane pişirme tekniğini mutlaka denemelisiniz. Tavada kestane için döküm yanmaz tava (varsa döküm tavada) kullanmak en iyisidir.

*Kestanelerin kabuklarını enine doğru çizin. Kaya tuzunu tavanın (varsa döküm tavada) tabanına güzelce yayın. Kestaneleri, tuzun içine hafifçe gömerek yerleştirin ve kapağını kapatın. Tavayı ocağa alıp, orta ateşte kestaneleri pişirmeye başlayın.

*Kabukları açılana kadar pişirilen kestaneleri tavadan alıp, temiz bir bezin içine sarın ve 20-25 dakika sonra yumuşayan kestanelerin servisini yapın.

2- Tavada Kestane Pişirilmesi

*Kestaneleri bol suda yıkayıp kurulayın ve sonra bıçak yardımıyla etli kısımlarına çok girmeden bıçakla birer çizik atın. Yanmaz tavayı (varsa döküm tavayı) ocağa koyup ısıtın.

*Çizilen kestaneleri tavaya aralıklı olarak yerleştirip pişirmeye başlayın. Kestaneler pişerken, yarım su bardağı kadar suyu elinizle kestanelerin üzerine serpiştirin.

*Tavanın üzerine bir kapak kapatıp, kestaneleri 20 dakika kadar pişirin ve sıcak sıcak servisini yapın.

3- Fırında Kestane Pişirilmesi

*Kestaneleri yıkayın ve kabuklarının en şişman yerlerinden etli kısmına çok girmeden + şeklinde çizikler atın. Çizdiğiniz kestaneleri su dolu bir kaba koyup 1 saat kadar bekletin.

*Sonra kestaneleri sudan alıp, kurulayın ve pişirme kağıdı serili fırın tepsisine dizin. Fırını 200 dereceye ayarlayıp, fırının ısıttıktan sonra kestaneleri fırına verin.

*Kestaneler piştikçe kabukları açılacak ve renkleri koyulaşacak. Hedeflediğiniz kıvama gelen kestaneleri tepsiden alıp sıcak servisini yapın.

4- Haşlama Olarak Pişirilmesi

*Haşlamak istediğimiz kestaneleri, yine çizim işlemini gerçekleştirin. Sonra, tencereye üstüne çıkacak kadar su ilave ederek ocağa koyun ve servisini yapın.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun…😂😂😂

✦ ✦ ✦ ✦ ✦

✅ Baharatları Nasıl Saklamalıyız? Baharatlar Bozulur mu?

Kısaca söylemek gerekirse, baharatlar da mutfağımızdaki diğer tüm yiyecek ve besin maddeleri gibi bozulurlar.

Çoğumuzun aklına zaman zaman baharatlar bozulur mu sorusu gelir. Özellikle, sadece bazı tariflerde kullandığımız, her zaman kullanmadığımız ve baharatlığımızda uzun süre kalan, uzun süre gözümüzden kaçan baharat kavanozları zaman zaman kafamızda soru işaretleri doğurur.

✅ Baharatların bozulduğu nasıl anlaşılır?

1- Baharatların bozulması genellikle tadı ve kokusunun gitmesi şeklinde olur.

2- Baharat kullanmanın temel amacı yemeklere lezzet ve koku katmak olduğundan, bu seviyeye gelmiş baharatın kullanım tarihinin geçtiğini kabul etmek daha doğru olacaktır.

3- Baharatların, koku ve tatlarını kaybettikleri noktada, sağlıklı bileşenlerini de kaybetmiş oldukları hiç şüphesizdir.

İlginizi Çekebilir:  Tost Makinesinde Tavuk Şiş

4- Baharatların topaklanması durumu ve renginin değişmesi bozulup bozulmadıklarını anlamanın bir diğer yoludur.

✅ Baharatlar ne kadar süre dayanır?

1- Baharatların ideal kullanım süresi 1 yıldır.

2- Bununla birlikte düzgün saklama koşullarında bu süre 2 yıla kadar çıkarılabilir.

3- Baharatların dayanma sürelerini hesaplamak ve takip edebilmek için ilk aldığınızda üzerine aldığımız tarihi not ediniz.

4- Toz biber, pul biber, köri, dolma baharı, kimyon gibi sıcaklıktan çok hızlı etkilenebilen baharatlar olup, bunları buzdolabında saklamayı tercih edin.

5- Böylece saklama sürelerini uzatmış oluruz. Bunun için ağzı sıkıca kapanan kavanozları kullanın.

6- Tüm bunlarla birlikte, baharatları uzun süre kullanmanın en doğrusu baharatları taze olarak satın almaktır.

7- Güvenilir bir satıcı baharatların dayanma sürelerini bilir, alım ve satım miktarlarını ona göre ayarlar, saklama ve satış koşullarını en uygun şekilde sağlar.

8- Baharatları doğru saklamanın kuralı, hem evde son tüketici için hem de satış ve sergileme esnasında, nemsiz, kuru ve ışık almayacak şekilde tutmaktır.

9- Bu nedenle açıkta satılan, güneş ışığına ve sürekli havaya maruz kalan baharatlar satın alınmamalı. Çünkü bu şekildeki ürünlerin, daha mutfağınıza ulaşmadan bayatlamaya başlamış olmaları kuvvetle muhtemeldir.

✅ Baharatlar nasıl saklanır?

1- Evde baharatları saklamak için de, kalorifer ve sıcak su borusu gibi ısı değişimlerinin olabildiği noktalardan uzak, sürekli açılıp kapanmayan, içine ışık almayan bir dolabı tercih edilmeli.

2- Kullanım kolaylığı sağladığı için baharatları ocağın çevresinde koymak genellikle çok sık rastlanan bir tercihtir. Ancak ısı değişiminden kaçınmak gerektiği için, bu yöntem doğru değildir.

3- Kullanımının sık olan, sürekli pişirilen yemeklerde kullanılan ve baharat kavanozlarının bir iki haftada bir boşalıp yeniden doldurulan baharatlar için kısmen kabul edilebilir.

4- Ağzı tam kapanmayan plastik poşetler yerine, ağzı sıkı sıkı kapanan ve hava almayan cam kavanozları seçmek, baharatların dayanma süresini artıracaktır.

5- Eğer baharatlar tezgah üzerinde tutulacaksa, cam kavanozlar yerine içine ışık almayan, kapalı porselen kapları kullanmamız daha doğru olacaktır.

6- Baharatları kullanırken de, direkt kavanozdan tencereye boşaltmamak önemlidir. Çünkü bu durumda, baharatlar tencereden gelen buharı içine çekerek, nemlenme nedeniyle bozulması daha çabuk olacaktır.

7- Son olarak, baharatları toz şeklinde değil, tane şeklinde almayı deneyin. Kullanmak istediğimizde zaman kendiniz öğütün.

Örneğin, karabiberi tane halinde alabiliriz. Zencefil, zerdeçal, tarçın gibi baharatları, kök veya kabuk şeklinde alıp, küçük bir rende ile rendeleyerek kullanabiliriz.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle… Afiyet olsun…😅😅😅


Like it? Share with your friends!

125 shares

What's Your Reaction?

Enfes Enfes
1
Enfes
Lezzetli Lezzetli
1
Lezzetli
İlginç İlginç
1
İlginç
Tatsız Tatsız
0
Tatsız
Beğendim Beğendim
0
Beğendim
Tuzsuz Tuzsuz
0
Tuzsuz
YEMEKCİYİZ

Aşçıbaşı

Yeni tarifler denemeyi seven, dünya mutfağına ilgi duyan bir galaktik dünya insanı. Patates diyarının efendisi...

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İçerik Türü Seçin
Tarif & Makale
Yemek Tarifinizi veya Makalenizi Buradan Paylaşın
Açık Liste
Bir Konu Belirleyin ve Herkes O Konuda Paylaşım Yapıp Oy Kullansın
Bilgi Yarışması
Okuyucuların Bilgi Seviyesi Ölçmek İçin Bir Yarışma Düzenleyin
Anket
Belirli Konular İçin Oylama Açın